Koleje Jižní město – vše při staronovém

9. 5. 2001 | | Nezařazené

Vysoké školy, jejichž studenti bydlí na kolejích Jižní město, se předběžně dohodly o rozdělení ubytovacích kapacit pro akademický rok 2001/2002. VŠE zde bude zřejmě i v příštím roce mít k dispozici 2020 lůžek.

Vysoké školy, jejichž studenti bydlí na kolejích Jižní město, se předběžně dohodly o rozdělení ubytovacích kapacit pro akademický rok 2001/2002. VŠE zde bude zřejmě i v příštím roce mít k dispozici 2020 lůžek. Koleje jsou určeny především pro prváky, kteří na Jižním městě mají převážnou část výuky.

V současné době bydlí na bloku Blanice 1198 studentů VŠE, na Vltavě 522 a na Otavě jich je ubytováno 300. Podle centrální ubytovatelky SÚZ VŠE Marie Horáčkové se pro studenty budoucích prvních ročníků počítá přibližně s tisícovkou lůžek na blocích Blanice a Vltava. Při rozdělování areálu na Jižním městě totiž VŠE připadla právě kolej Blanice a polovina koleje Vltava. Studenti VŠE, kteří letos bydlí na Otavě, zde však budou moci zůstat. Z Blanice se naopak zatím nemusí stěhovat kolegové z jiných škol. Celý areál sice již byl formálně rozdělen mezi VŠCHT, VŠE a UK, ale provoz stále zajišťuje Vysoká škola chemicko-technologická.

Jednání mezi třemi zainteresovanými školami o praktickém rozdělení areálu probíhají již druhý rok. Zástupci škol se zatím nedokázali dohodnout na konkrétním řešení. Podle ředitele Správy účelových zařízení VŠE, Ing. Drahoslava Zerzáně, VŠCHT s uzavřením smlouvy nepospíchá. “Dotace mají, o nic jim nejde,” podotkl Zerzáň. S celým areálem i nadále hospodaří právě VŠCHT a dostává tak i veškeré příspěvky ze státního rozpočtu. VŠE tedy zatím nebude do kolejí na Jižním městě investovat a nepočítá zde proto ani se zaváděním počítačové sítě.

Od vzniku kolejí na Jižním městě v roce 1980 připadl celý areál do správy Vysoké škole chemicko-technologické. Ubytovací kapacita (celkem asi 5300 lůžek) převyšuje její potřeby, takže koleje sdílejí také studenti dalších škol – především VŠE a Univerzity Karlovy. Vedení VŠCHT a ČVUT se navíc dohodly na recipročním poskytování ubytování, takže na Jižním městě bydlí i studenti ČVUT. V roce 1999 probíhala jednání s ministerstvem školství o rozdělení celého areálu mezi jednotlivé školy. Nový vysokoškolský zákon totiž předpokládal přechod kolejí a podobných zařízení do vlastnictví vysokých škol. Někteří studenti přišli s iniciativou “Studentské jaro ‘99”, ve které navrhovali přechod areálu jako celku do vlastnictví VŠCHT. Ostatní školy pak měly s VŠCHT uzavřít dohodu o poskytování ubytovacích kapacit. Ministerstvo však nakonec rozhodlo o rozdělení areálu do vlastnictví jednotlivých škol.

Mohlo by tě zajímat: