Kolik menz znáš, tolikrát jsi studentem
Studentský životProtože VŠE netvoří komplexní kampus, studenti jsou po jejích
zákoutích různě roztroušeni. Ochutnat jablka ze stromu poznání však
můžete v menzách po celé Praze.
Postáváte-li hladoví na tramvajové zastávce Hlavní nádraží, vězte,
že za rohem se schovává jedna z největších menz v Praze. Menza Jednota
v Opletalově ulici patří Univerzitě Karlově (UK), ale ani studenti VŠE
hladoví neodejdou.
UK zavedla jednotný elektronický systém, který propojil všechny její
menzy. Stačí si zaregistrovat ISIC kartu a vložit počáteční minimální
vklad dvě stě korun. Studentské menu vás přijde na 35 korun. Jídlo je
možné si zamluvit na internetu, a to minimálně s jednodenním předstihem.
Naobědváte se i bez rezervace, žádaná jídla však postupně mizí
z nabídky. Výdej probíhá od jedenácti do čtrnácti hodin.
Mediky je vhodné si předcházet, což vědí i kuchaři v menze.
Nejčastěji bílé pláště a stetoskopy zahlédnete v menze na Albertově,
která patří mezi jídelny UK. Setkávají se zde také studenti z nedaleké
Matematicko-fyzikální fakulty a Přírodovědecké fakulty. „Jídla se
v poslední době trochu zlepšila,“ usmívá se Veronika, studentka
1. Lékařské fakulty. „Rádi zajdeme i k Arnoštovi z Pardubic,“
pokračuje s dalším tipem. Tato malá menza s přátelskou atmosférou a
látkovými ubrusy, ale především s neošizenými porcemi se nachází
kousek od Národní třídy.
Na Právnické fakultě snadno najdete menzu v suterénu historické budovy,
na oběd si tu ale běžně počkáte i třicet minut. Stravují se v ní
také studenti z nedaleké Filosofické fakulty. Jestliže čekání vzdáte,
v bufetu vedle si můžete koupit dotované bagety, saláty nebo
moučníky.
Studenti VŠE jsou vítáni i ve stravovacích zařízeních Českého
vysokého učení technického (ČVUT). Nejprve je však nutné dostát
administrativním podmínkám. Potřebujete potvrzení o studiu a minimálně
padesát korun. „Na hlavní pokladně menzy Studentský dům v Dejvicích
nebo v menze Strahov studenty zaregistrují do platebního systému menz ČVUT
a ti se pak mohou stravovat ve všech našich zařízeních,“ informuje
Jaromír Příhoda, náměstek pro gastronomii ČVUT. Každý chod je účtován
zvlášť, i hlavní jídla se cenově liší.
Doporučit lze Výdejnu Karlák na Karlově náměstí. S techniky se zde
obědvá v neopakovatelném industriálním prostředí. Denní nabídku stále
píší křídou na černou tabuli a obsluhuje usměvavý personál.
Vypravíte-li se na oběd na Jarov, setkáte se nad hnědou omáčkou
s knedlíky povětšinou se studenty VŠE. Menza je oblíbená především
mezi obyvateli jarovských kolejí. „Chodím sem raději než na Žižkov,
vaří tu lépe a porce jsou větší,“ svěřila se Katka z Fakulty
mezinárodních vztahů.