Lyžák i letňák rozhodně stojí za to

21. 10. 2005 | | Sport

Jednou z mála příležitostí k opravdu dobrému seznámení s vysokoekonomickými spolubojovníky nabízí Centrum tělesné výchovy a sportu (CTVS). Pod tímto neosobním názvem se schovávají ryze osobní a srandyplné sportovní zážitky pod vedením „statných ošetřovatelů“. Do těla si můžete dát hned od začátku semestru při výuce tělocviku aerobikem a míčovými hrami počínaje a šermováním a outdoorem konče. Navíc získat dva zápočty z tělocviku je na všech fakultách povinné.

Jednou z mála příležitostí k opravdu dobrému seznámení s vysokoekonomickými spolubojovníky nabízí Centrum tělesné výchovy a sportu (CTVS). Pod tímto neosobním názvem se schovávají ryze osobní a srandyplné sportovní zážitky pod vedením „statných ošetřovatelů“.

Do těla si můžete dát hned od začátku semestru při výuce tělocviku aerobikem a míčovými hrami počínaje a šermováním a outdoorem konče. Navíc získat dva zápočty z tělocviku je na všech fakultách povinné. Některé hodiny jsou určeny jen pro začátečníky nebo pokročilé, jiné pro všechny, většinou pro holky i kluky dohromady, vyšší výkonnosti bývají unisex. Mnohé sporty mají při škole i svůj speciální oddíl, ve kterém je každý vítán. Kdo splní zápočet za docházku, může jet na kurz. A kdo nebyl na sportovním kurzu, ten jako by nebyl.

Leden a začátek února je zasvěcen lyžařským kurzům (tzv. ZVK – zimní výcvikový kurz). Vybere si každý – čistý běžkař i smíšený lyžar, snowboarďák i ten, kdo sněhové vybavení viděl zatím jen ve výkladní skříni. Nejdůležitější je nepromeškat termín k přihlášení, ale ten bývá avizován na hodinách tělocviku několik týdnů dopředu. A jak si zvolit správný kurz? Všechny jsou nezapomenutelné, vybíráte jen podle specializace, destinace a svého vztahu ke stravování: Některé kurzy nabízejí plnou penzi, jiné polopenzi a na jiných si budete vytvářet kulinářské zážitky zcela sami. Vybavení si lze s trochou štěstí a dostatečným předstihem půjčit přímo ve škole.

S létem začíná sezóna letních kurzů (tzv. LVK – letní výcvikový kurz). A tehdy je nabídka snad ještě širší než v zimě. Pro všestranné sportovce vlastní škola areál v Dobronicích u Bechyně. Hrají se tu míčové hry, běhají se orienťáky, jezdí na kolech i na kajacích, soutěží se a provozuje spousta dalších těluprospěšných aktivit. Existuje i speciální herní kurz, kam se přednostně vydávají desetičlenné týmy, které si studenti sami sestavili ještě ve škole. Další oblíbenou letněsportovní destinací je Suchomel, kam míří milovníci sportů v přírodě, tzv. outdooru. Příznivci hor a pěšího putování mohou vyrazit na Slovensko, na Lipně se můžete naučit windsurfing. Vodáci sjíždí Vltavu, volejbal se hraje speciálně na Svojšíně nebo v Nicově. Spíše oddychovější program čeká na Máchově jezeře a ten, kdo nemá sportování za celé léto dost se může v září vydat na tradiční cykloputování Babí léto.

Ať již vyberete z nabídky jakýkoli kurz, neuděláte chybu. Kdo si stěžuje na anonymitu naší školy, ten nejspíš vůbec nezaregistroval bohaté aktivity CTVS. Chytit se hned od prváku je to nejlepší, co můžete udělat, abyste nedopadli jako Tomáš. Ten až ve čtvrťáku zjistil, že o něco přichází, když dosud nebyl na žádném sportovním kurzu. Když se vrátil, napsal: „Domů jsme se vraceli naprosto zničení a vyčerpaní. Hlavy byly plné zážitků, nosy plné od rýmy… je ale jisté, že lyžák rozhodně stojí za to.“

Mohlo by tě zajímat: