Mezipatra na čtvrtek

18. 11. 2004 | | Nezařazené titulní obrázek

Program festivalu filmů s gay a lesbickou tematikou Mezipatra 2004 na čtvrtek 18. listopadu

Program festivalu filmů s gay a lesbickou tematikou Mezipatra 2004 na čtvrtek 18. listopadu

Program na čtvrtek 18. listopadu

Kino AERO, Biskupcova ulice 31, Žižkov

18.00
Americký sestřih (American Mullet) [O]
předfilm: Oblíkej se slušně (Your Better Butch Fashion) [L]
host filmu: Margaret Broucek, režisérka předfilmu

20.30
Strážce hranice (Varuh meje) [L]
předfilm: Modrooký měsíc (Lunata sas sinite oči)

Kino SVĚTOZOR, Vodičkova 41

18.00
Je láska láska? (Tillsammans) [O] – vítězný divácký film 2003

20.30
Nečekaně teplý: Piráti z Karibiku – Prokletí Černé Perly (Pirates of the Carribean: The Curse of the Black Pearl) [O]

Doprovodný program

Staveniště: Krása II. [B]
17.00, Kabaret Tingl-Tangl, Karolíny Světlé 12

Jan Miko: L’amour perdu le future perdu II. [V] obrazy
café Erra, Konviktská 11 (do 30. listopadu)

Jana Štěpánová: naHLAS a poTICHU [V] fotografie
kino Aero, Biskupcova 31 (do 30. listopadu)

legenda: [B] – beseda, [D] – divadelní představení, [G] – film s gay tematikou, [L] – film s lesbickou tematikou, [O] – film s jinou tematikou, [V] – výstava

Všechny filmy budou uváděny v češtině nebo v originálním znění s českými titulky nebo překladem do sluchátek. Více na www.mezipatra.cz.

Americký sestřih (American Mullet)

Americký sestřih

kino Aero, 18.00
USA 2000, anglicky, 52 minut
Scénář: Jennifer Arnold.
Režie: Jennifer Arnold. Kamera: Patti Lee.
Hudba: Adam Cohen.
Střih: Jennifer Arnold, Zach Fine.
Hrají: Matthew Bose.

Co znamená Mullet? Jedná se o docela jednoduchý střih vlasů, krátký nahoře, dlouhý vzadu. Střih byl také označován jako „bi-level“ (dvoustupňový), nebo hokejistický a dnes jej lidé nosí s hrdostí. Česky se mu říká „na Jágra“ nebo „ještěrka“. Kolem mullet vznikla celá kultura, byly vydávány knihy, zřizovány internetové stránky.

Dokument, který vznikal nejdříve jako jednotlivé kratší díly, zachycuje rozhovory jednak s lidmi ve Spojených státech, kteří tento účes mají, tak s jejich okolím. Zkoumá, jak se lidem tento střih vlasů líbí, nebo nelíbí. Dozvíme se o motivaci pro tento účes a také kdo jej nosí. Velmi oblíbený je především mezi lesbičkami, závodníky, motorkáři nebo hokejisty. Mohlo by se zdát, že tyto naprosto rozdílné skupiny nemají vůbec nic společného. Jednu věc přece jen a tou je právě tento účes – mullet. Nejde jen o střih vlasů, ale o styl života, který odkazuje k něčemu trvalejšímu, osobnějšímu. Životnímu postoji? Může být.

Oblíkej se slušně! (Your Better Butch Fashion)

Oblíkej se slušně

Kino Aero, 18.00
USA 2001, režie: Margaret Broucek
host filmu: Margaret Broucek

Vyprávění matky, trochu šílené, o své dceři. Jako každé matce, ani této se nelíbí styl oblékání či délka vlasů její dcery. Vykresluje podobu, jak by chtěla dceru mít. Vydá se i do lesbického klubu, aby jí našla vhodnou partnerku. To je tak, když rodiče mluví dětem do života.

Strážce hranice (Varuh meje)

kino Aero, 20.30
Slovinsko 2002, slovinsky s anglickými titulky, 100 min
Scénář: Maja Weiss, Brock Norman Brock.
Režie: Maja Weiss.
Kamera: Bojan Kastelic.
Hudba: Steward Dunlop.
Střih: Peter Braatz.
Hrají: Iva Krajnc, Pia Zemljič, Tanja Potočnik, Jonas Žnidaršič, Gorazd Žilavec a další.

Tři studentky se o letních prázdninách vydají na plavbu kanoí po řece Kolpě, která tvoří hranici mezi Slovinskem a Chorvatskem, nejen mezi dvěma zeměmi, ale také mezi dovoleným a zakázaným, mezi městskou a venkovskou mentalitou. Na povrch vyplouvá xenofobie, předsudky. Avšak kde leží hranice? A kdo ji určuje? Její strážce?

Z původně idylického výletu za svobodou prostředím božské přírody zalité sluncem se příběh postupně přesunuje do roviny hororu, sexuálního napětí, zrady. Během plavby dojde k intimnímu sblížení mezi Aljou a Žanou, zatímco na první pohled upjatou Simonu, objevující své temné stránky sexuality, fascinuje neznámý muž, který si říká strážce hranice a který se objevuje čím dál častěji. Již na začátku máme dojem, že něco není v pořádku. Je to sen, noční můra nebo realita…?
Výborný psychologický thriller Strážce hranice odkrývá mužskou posedlost bránit hranice, jak sexuální, tak politické. A ukazuje strach z toho, co se může stát, jestliže je překročíme.

Film byl odměněn cenou Manfreda Salzgebera na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně v roce 2002 a na sanfranciském International Lesbian & Gay Film Festival.

Modrooký měsíc (Lunata sas sinite oči)

Modrooký měsíc

kino Aero, 20.30
Bulharsko 2001, režie: Penčo Kunčev

Lehce surrealistický, eroticky laděný animovaný snímek, opírající se o dávné mýty. Je pojednán jako oslava ženy, lásky a spojení člověka (ženy) s přírodou. Výsledkem je poetický obraz plný metafor a proměn.

Je láska láska? (Tillsammans)

Je láska láska?

kino Světozor, 18.00
Švédsko/Dánsko/Itálie 2000, švédsky se slovenskými titulky, 106 minut
Režie: Lukas Moodysson
Scénář: Lukas Moodysson
Kamera: Ulf Brantas
Hudba: různí
Hrají: Lisa Lindgren, Michael Nyqvist, Emma Samuelsson, Sam Kessel, Gustaf Hammarsten a další

Film, kterým režisér Lukas Moodysson dokázal, že kvality jeho debutu Láska je láska (Fucking ?m?l) nebyly souhrou šťastných náhod.

Píše se rok 1975. Elizabeth už nemůže vydržet alkoholismus svého muže, a tak sbalí kufry, popadne děti a odejde bydlet k bratrovi Göranovi. Ukáže se, že Göran nezapadá do jejího světa předměstského konformismu. Žije totiž v chaotické volnomyšlenkářské komunitě obývané mladými lidmi revoltujícími proti ideologiím materialistické kultury a konvenční měšťácké morálce. Každý člen komunity se vymezuje svým způsobem – Erik je dogmatický marxista, Anna experimentuje se svou sexuální orientací. Otevřenost k věcem těla a připravenost k volné lásce jsou pro členy komunity stejně zásadní jako striktní vegetariánství, Elizabeth ovšem přichází se snubním prstenem a vepřovými párky. Její monogamní heterosexualita ani jejich spokojenost s radikálními postoji však nejsou neochvějné. Kolize dvou různých světů tak vede k dramatu, které pozmění všechny zúčastněné

Ocenění: nejlepší režie, scénář, hlavní herec na MFF v Gijónu 2000, Zvláštní cena poroty za nejlepší film na filmovém festivalu v Paříži 2001, cena FIPRESCI na filmovém festivalu ve Stockholmu 2000 a další

Piráti z Karibiku – Prokletí Černé Perly (Pirates of the Carribean: The Curse of the Black Pearl)

kino Světozor 20.30
USA 2003, anglicky s českými titulky, 140 minut
Scénář: Ted Elliott, Terry Rossio.
Režie: Gore Verbinski.
Kamera: Dariusz Wolski.
Hudba: Klaus Badelt.
Střih: Stephen Rivkin, Arthur Schmidt, Craig Wood.
Hrají: Johnny Depp, Geoffrey Rush, Orlando Bloom, Keira Knightley, Jonathan Pryce a další.

Příběh se odehrává ve vodách Karibiku, kde se kapitán Barbossa zmocní lodi Černá perla a napadne město Port Royal, odkud unese guvernérovu okouzlující dceru Elizabeth. Její ctitel Will Turner se spolu s pirátským kapitánem Jackem Sparrowem vydává na odvážnou výpravu za záchranou dívky a ukradené Černé perly… Snímek ctí zásady klasického dobrodružného pirátského příběhu, který doplňuje nevtíravým humorem a nadsázkou. Je tu přítomen padouch Barbossa, kráska v nesnázích, odvážný mladý hrdina i svérázný pirát, a ti všichni se účastní četných šermířských soubojů a námořních bitev. Piráti zaujmou také velkolepou výpravou, kostýmy a triky na špičkové úrovni. Největší pozornost však na sebe strhává postava kapitána Jacka Sparrowa a zatlačuje do pozadí ústřední zamilovanou dvojici. Zejména díky vynikajícímu hereckému výkonu Johnnyho Deppa je kapitán nepřehlédnutelný, hýří šarmem a vtipem a okouzluje každým svým pohybem, slovem či gestem.

Za svůj výkon byl Johnny Depp letos nominován na Oscara a získal cenu MTV.

Staveniště: Krása II (diskuze)

Kabaret Tingl Tangl, Karolíny Světlé 12, 17.00

Filmy v sekci Staveniště: Krása ilustrují na rozmanitých příkladech, jak formuje společenská představa toho, co činí lidské tělo krásné naše vlastní sebepřijetí. Diskuse, která se v rámci této sekce uskuteční, nám tak může sloužit jako prostředek, který umožní zúročit diváckou zkušenost. Pokusíme se proto podívat na souvztažnost mezi „sociálním konstruktem krásy“ a naším vnímáním ideálního těla z rozličných úhlů – estetického, genderového nebo mediálního.
„Jsem krásná?“ „Jsem krásný?“ „Mně na kráse nezáleží.“ Nám ano.

Mohlo by tě zajímat: