„Nobelovku“ ze ekonomii získal profesor Angus Deaton

12. 10. 2015 | | Studentský život deaton_postcard

Cenu za rozvoj ekonomické vědy udělila Švédská národní banka profesoru Deatonovi za výzkum v oblasti chudoby, úspor a spotřeby.

Ve svém díle propojuje makroekonomii a mikroekonomii v jejich nejpraktičtější podobě. Na základě dat o návycích jednotlivých spotřebitelů podle něj může vláda daleko přesněji zvolit vhodnou politiku.

Profesor Deaton v roce 1980 vytvořil „Almost Ideal Demand System,“ který slouží k popisu spotřebních zvyků domácností při různých důchodech a cenách zboží.

V knize „The Great Escape: Health, Wealth, and the Origins of Inequality“ Deaton analyzoval, jak se měnila světová chudoba v předešlých desetiletích. Zároveň v této knize podle online deníku Aktuálně.cz kritizuje neefektivitu humanitární pomoci. „Zahraniční pomoc podle Deatona podkopává motivaci vlády a obyvatel příslušné rozvojové země či regionu. Spoléhání se na zahraniční pomoc zkrátka oslabuje motivace rozvojového světa stavět se na vlastní nohy,“ vysvětluje pro Aktuálně.cz ekonom Lukáš Kovanda.“

Profesor Angus Deaton se narodil v roce 1945 v Edinburghu, od roku 1983 vyučuje na Princeton University v New Jersey, USA.

Zdroj ilustrace: nobelprize.org

Čtěte také:

Mohlo by tě zajímat: