Obrazárna ekonomky

28. 2. 2002 | | Názory, Studentský život

Obrazárna ekonomky je, nebo spíš byla, výtvarnou soutěží studentů a zaměstnanců VŠE. Jejím cílem nebylo ani tak vlastní soutěžení, spíše snaha o zkrášlení pustých chodeb ve staré budově.

Obrazárna ekonomky je, nebo spíš byla, výtvarnou soutěží studentů a zaměstnanců VŠE. Jejím cílem nebylo ani tak vlastní soutěžení, spíše snaha o zkrášlení pustých chodeb ve staré budově.

Akce se od počátku setkala s podporou vedení a velmi se v ní angažovala prorektorka doc. Bronislava Hořejší, která mi pomohla jak se získáním prostor, tak s tvorbou pravidel. Původně jsem chtěl obrázky věšet přímo na zeď, což mi však bylo Technicko-správním oddělením (TSO) zakázáno s tím, že mi přidělí nástěnky. Zpočátku se mi myšlenka nástěnek příliš nelíbila, ale později se to ukázalo jako vcelku vhodné řešení.

Při pořádání druhého ročníku však nastaly problémy. Začal jsem jej totiž pořádat bez pomoci paní prorektorky a ukázalo se, že jak se vedení otočí zády, přestává vše fungovat. Prvním zádrhelem bylo to, že mi byly strhávány propagační letáčky. Příliš mi to však nevadilo, protože Obrazárna byla již dostatečně známá, takže propagaci tolik nepotřebovala. Komplikace to však způsobilo při hlasování, o němž se většina lidí vůbec nedozvěděla. K vážnému konfliktu došlo, když byla, na příkaz Ing. Tomáše Horského z TSO, z Obrazárny odstraněna socha řádně přihlášená do soutěže. Prvním z důvodů bylo, že šlo o porušení požárních předpisů. Poté, co tento argument padl, tvrdil Ing. Horský, že socha stála u schodů jako poutač na Studentský list, což byla zjevná lež, protože byla umístněna mezi lavičkami před nástěnkami. Když padnul i tento argument, bylo umístění sochy povoleno. Situace se sice vyřešila, ale ve mně zůstal trpký pocit.

Podtrženo a shrnuto. I přes osobní angažovanost některých členů vedení se nepodařilo vytvořit podmínky pro normální fungování Obrazárny. Problémy nebylo možno řešit standardními mechanismy, pouze osobními známostmi. S trochou nadsázky lze říci, že pokud chcete na VŠE věšet obrázky na zeď, musíte se kvůli tomu napřed skamarádit s prorektorkou, a ještě ke všemu pro zahraniční styky.

Mohlo by tě zajímat: