Odhalte krásy Českého krasu

20. 6. 2008 | | Cestování

Svatý Jan pod Skalou leží pouhých 30 kilometrů od Prahy v chráněné krajinné oblasti Český kras. Toto místo opředené legendami a obklopené jedinečnou přírodou má co nabídnout i náročným výletníkům.

Svatý Jan pod Skalou leží pouhých 30 kilometrů od Prahy v chráněné krajinné oblasti Český kras. Toto místo opředené legendami a obklopené jedinečnou přírodou má co nabídnout i náročným výletníkům.

Výchozím bodem výletu je Beroun, kam se z Prahy můžete velice jednoduše dopravit, ať už vlakem z hlavního nádraží (cca 40 minut), nebo autobusem ze Zličína či Nových Butovic (cca 25 – 40 minut). Před vlakovým nádražím v Berouně se hned napojíte na červeně značenou turistickou trasu, která zpočátku vede mezi dálničním mostem a železniční tratí, aby vzápětí turisty zavedla na železniční most, po jehož okrajích, vyhrazených pro chodce, se bezpečně dostanou přes řeku Berounku.

Po chvíli se cesta začne stáčet doprava a dálnice i samotné město Beroun zůstávají za zády. Stezka vás povede přibližně 3,5 kilometrů dlouhým úsekem převážně lesem a ústí do obce Sv. Jan pod Skalou, kterou charakterizuje benediktinský klášter s kostelem Narození sv. Jana Křtitele, ale hlavně monumentální, přes 170 metrů vysoká skála, tyčící se přímo nad budovami. Podle legendy se v jeskyni pod touto mohutnou skalní stěnou usadil koncem devátého století poustevník sv. Ivan, aby se zde mohl modlit.

Právě na tomto místě byl vybudován počátkem 13. století benediktinský klášter s kostelem. V blízkosti chrámu páně se ve skále nalézá pramen, který je volně přístupný. Voda z tohoto pramene je považována za léčivou. Dříve se dokonce stáčela do lahví, sytila se oxidem uhličitým a prodávala pod jménem „Ivanka“. Roku 1904 zde byly založeny i lázně, které ale brzy zanikly.

Po prohlídce pramene čeká turisty asi nejnáročnější část výpravy – výstup na skálu, na jejímž vrcholu se tyčí velký dřevěný kříž, od nějž Sv. Jan údajně žehnal české zemi. Výstup sice nepatří mezi ty nejlehčí, ale vede po značené cestě lemované dřevěným zábradlím, a pohled, který se naskytne každému, kdo stane na vrcholu, je dostatečnou odměnou. Ještě větší pocit zadostiučinění jistě mají na vrcholu skály horolezci, kteří si troufnou na strmou stěnu a úspěšně ji zdolají.

Po sestupu zpět do Svatého Jana pod Skalou je ideální volbou opět „červená“, která vede okolo památného Dubu sedmi bratří a která po sedmi kilometrech odhalí pohled na hrad Karlštejn. V Karlštejně je třeba červené značení opustit a řídit se značkami obecního inventáře, které bezpečně ukazují směr k vlakovému nádraží, odkud jezdí vlaky zpět do Prahy každou půl hodinu.

Zdatnějším turistům po absolvování celé trasy může zbýt čas na objevování dalších krás, kterých Český kras nabízí nespočet. Za všechny bych závěrem zmínil třeba oblíbené zatopené lomy Amerika severozápadně od obce Mořina, Koněpruské jeskyně nebo středověký hrad Tetín.

Mohlo by tě zajímat: