Outdoor Sports

18. 6. 2002 | | Sport

Oddíl Outdoor Sports na VŠE je součástí sportovní rodiny „Ekonom-Praha“ třetím rokem. Na počátku jeho existence byla myšlenka mladého a nadějného odborného asistenta Tomáše Vaňka, který fyzicky a především psychicky neopotřebován začal vyučovat na VŠE hodiny tělesné výchovy.

Oddíl Outdoor Sports na VŠE je součástí sportovní rodiny „Ekonom-Praha“ třetím rokem. Na počátku jeho existence byla myšlenka mladého a nadějného odborného asistenta Tomáše Vaňka, který fyzicky a především psychicky neopotřebován začal vyučovat na VŠE hodiny tělesné výchovy. Tomášovým cílem bylo vytvořit oddíl, který by se věnoval širokému záběru sportů. V Ekonomu byly oddíly jako Orientační běh, Kanoistický oddíl a Běh na lyžích, specializující se jen na svoji základní aktivitu. Turistický oddíl, svým zaměřením Outdooru nejpodobnější, se zase neúčastnil závodů v přírodních vícebojích. Proto se na škole objevily plakáty s popisem sportovních víkendů a výzvou k účasti všem těm, kdo by měli zájem potrápit si tělo během, jízdou na kole, v kajaku nebo při lezení. Stejný nápad byl realizován na AMU Martinem Pádivým.

Na prvních víkendech připravili Tomáš s Martinem program, který všem „vyrazil dech“ (zde se jedná o slovní obrat, nezaměňovat s pádem ze skály a následnými dýchacími obtížemi). Šance vyzkoušet si všechno možné a nemožné a zjištění, že tohle mě baví a lidi kolem mají stejný pocit, byly úžasné. A předchozí zkušenosti nehrály roli, byli jsme na tom většinou podobně. Úryvek z deníčku: „… lana, sedák a boty na lezení jsem už předtím jednou viděla v televizi, orienťácká mapa je taková dětská omalovánka, na které zcela nepochopitelně zelená barva neznamená les a pádlo v kánoi prý držím jako prase kost.“ Čas plyne a tehdejší outdooroví zelenáči dnes sbírají trofeje na závodních kolbištích (Český pohár v extrémních sportech, Český pohár v extrémních závodech jednotlivců…). Oddíl má 31 členů, schází se jednou týdně v tělocvičně. O víkendech jezdí na vlastní akce nebo na závody, v létě je společné soustředění. Outdoor Sports je stále otevřen novým zájemcům, od kterých nikdo neočekává sportovní dokonalost. Ta se dostaví sama s přibývajícími zkušenostmi, zážitky a možná věkem. Podstata existence oddílu není podle Tomáše jenom v tom, aby se každý naučil pádlovat, znát mapu, uvázat se na lano a být fyzicky zdatný a krásný. Oddíl by měl, podle jeho slov, ovlivnit i krásu duševní. Situace, do kterých se členové při závodech nebo společných akcích dostávají, vedou k poznání pravidel fair play a působí „výchovně“. Jako tip na seznámení se s lidmi a sportovním trávením volného času doporučují tři ze čtyř odborníků letní výcvikové kurzy, které vypisuje Centrum tělesné výchovy a sportu. Zájemci o Outdoor tak zjistí, jestli jim tenhle druh zábavy opravdu vyhovuje, potkají někoho z oddílu a přesvědčí se, že členové jsou opravdu velmi milí a hezcí lidé a následně tyto kladné pocity budou zcela samozřejmě korunovány vstupem nového člena do oddílu. Nemyslíme si, že naše škola je anonymní vzdělávací instituce. Kdo chce, ten si najde a vytvoří si i u nás ve škole své sociální vztahy, sítě a přátelství na život a „na smrt“ (opět upozornění, že se jedná pouze o ustálený slovní obrat!). Další informace o oddíle najdete na stránkách http://kumbal.vse.cz/outdoor/. Přejeme vám úspěšné zkouškové období, pěkné prázdniny a třeba na viděnou!

Mohlo by tě zajímat: