Podchod z Hlaváku? SŽDC podá žádost o povolení do čtvrt roku

8. 7. 2016 | | Studentský život, Zprávy ze školy Stará budova Žižkov

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chce do čtvrt roku požádat o územní rozhodnutí o vybudování podchodu z Hlavního nádraží, který studentům usnadní přístup ke škole. Se zahájením stavby se předběžně počítá v roce 2018 nebo 2019, informoval o tom server Prazsky.denik.cz.

Tiskový mluvčí SŽDC Marek Illiaš pro Pražský deník uvedl, že společnost chce do tří měsíců požádat o vydání územního rozhodnutí o prodloužení severního podchodu Hlavního nádraží, který má ústit přímo u Náměstí Winstona Churchilla. „Zatím je jasné pouze to, že podchod by měl být prodloužený pod celým Hlavním nádražím a ústit by měl v prostoru ulice Italská velkým atriem,“ uvedl Illiáš.

Dále je v plánu lávka, která by kopírovala magistrálu směrem do centra a ústila by v prostoru domu nad Muzeem. To by mělo usnadnit doposud komplikovanou cestu studentům ekonomky. Ti kvůli nedostupnosti proti předpisům přecházejí rozsáhlé kolejiště hlavního nádraží. Pražský deník dále uvádí, že podle statistiky  „na černo“ překročí koleje zhruba 150 lidí za hodinu. Nejen že je to nebezpečné, ale hrozí i pokuta. ,,Sama často chodím přes koleje a mam obavy spíš z pokuty, než že mě něco přejede,“ přiznává studentka ekonomky Klára.

Problematikou podchodu se již v uplynulém akademickém roce zabýval Akademický senát VŠE. Studenti o podchod usilují už léta a plánovanou stavbu vítají. ,,S kamarádem jsme se o tom nedávno bavili, jak by bylo super, kdyby se to celé nemuselo obcházet a teď se dovídám, že se to konečně fakt řeší? To je skvělé,“ sdělila iListu Nikola, studentka Národohospodářské fakulty.

Celá stavba by se podle předběžných plánů měla začít realizovat v roce 2018 či 2019, mělo by jít o investici ve výši sto a tři sta milionů korun.

Foto: Filip Kubus

ČTĚTE TAKÉ:

Mohlo by tě zajímat: