Pokud vyhraje Hillary, nezvítězí lidé, ale tisk, říká asistentka amerických prezidentů

24. 10. 2016 | | Kariéra, Zprávy ze školy eliska-haskova-coolidge2

Vysoká škola ekonomická v prvním říjnovém týdnu přivítala hosta světového formátu. O svém osobním i profesním životě promluvila Eliška Hašková Coolidge, která žila a působila dlouhá léta ve Spojených státech amerických. Přednášku zorganizoval Studentský spolek Model United Nations.

I přesto, že se Hašková proslavila jako asistentka pěti amerických prezidentů, nezapomněla s velkou pokorou zmínit své dětství, odchod z vlasti a krušné začátky v USA. Celou přednášku dále připomínala, že nejdůležitější je to, co si odneseme od rodiny či pustíme k srdci. A také to, co si sami vezmeme do hlavy. K tomu jí dovedl především jeden z jejích prvních zážitků z New Yorku, když ji otec vzal jako malou na Empire State Building a řekl jí:  „Jsi emigrantka a musíš se hodně snažit, abys byla nejlepší!“

Hašková se v současné době věnuje především výuce etiky. Na přednášce se pochlubila novým projektem „Adoptujte školu“ („Adopt a School for Ethics“). Jeho cílem je propojovat uvědomělé firmy, kterým záleží na rozvoji etického prostředí, a školy, jež mají zájem etickou výchovu vyučovat.

Doba je rychlá a povrchní a nejpovrchnější je tisk

Svůj prostor dostaly i nadcházející americké prezidentské volby. Asistentka pěti amerických prezidentů má už nyní jasno, koho bude volit. „Trump není diplomat a některá jeho vystoupení mu zbytečně škodí. Na druhou stranu média v USA hodně překrucují pravdu,“ uvedla s velkým znepokojením. Připomněla zároveň, že Donald Trump je velice silný člověk, který již prošel tolika up&downs a vždy se oklepal a šel dál.

„Byznys a státní služba k sobě nepatří,“ domnívá se Hašková. Vysvětluje, že státní služba se jmenuje služba právě proto, že člověk by neměl jít za ziskem, ale měl by se snažit udělat něco pro svoji zemi. Mezi byznysem a státní službou by měla být tlustá čára. Trump se podle ní na druhou stranu dokáže obklopit velice inteligentními lidmi, nežárlit na ně, ale umí je chytře využít. Jeho děti jsou údajně dost dospělé na to, aby se o jeho majetek dokázaly postarat.

Při přednášce si dcera českých bankéřů několikrát posteskla, že Trump je v médiích často zobrazován velice nepěkně a připomněla, že má úžasné děti. Ty od jeho první ženy Ivany mluví všechny plynně česky. Mezi Trumpovy mínusy zařadila jeho ne vždy upravený účes.

K Hillary Clintonové se vyjadřovala o poznání méně. Zkritizovala ale nadaci, do které údajně přicházejí peníze hlavně ze států, jako je Katar či Saudská Arábie. Právě proto jim byla Clintonová vždy velice zavázána. Hašková uvedla, že taková zkorumpovanost v politice za ní nikdy nebyla, a právě proto i šéf Americké obchodní komory označuje Hillary za ďábla. Clintonová má prý myšlenky, které jednoduše pokračují v myšlení, které nám přineslo zatím jen problémy. „Trump je hod do neznáma, ale je to rozhodně únosnější varianta než Hillary,“ uzavřela téma voleb Hašková.

Do životopisu fotka nepatří

Velice zajímavá reakce přišla na otázku týkající se České republiky. „Česko by mělo být jednou nožičkou na východě a jednou na západě,“ říká Coolidge. Na jednu stranu jsme Slované, s Ruskem se na stranu druhou dá vést bohužel jen silný dialog. Rusko podle ní nikdy nebude demokratickou zemí.

Vzhledem k tomu, že se přednáška konala na Vysoké škole ekonomické, nesměly chybět ani odborné tipy ohledně přípravy na budoucí kariéru. Jak by správně měl vypadat dobře napsaný a upravený životopis? Podle Haškové do něj nepatří fotka, curriculum vitae v záhlaví či datum narození. „Také si tam nikdy nedávejte svobodná, prosím,“ utrousila s úsměvem. A po malé odmlce za velkého pozdvižení studentů dodala: „A nepatří tam ani řidičák, pokud se nejdete ucházet o místo šoféra.“ Životopis by se měl také vejít na jednu stránku A4, a to i v případě, že člověku je 70 let. Druhou stranu životopisu již jednoduše nikdy nikdo nečte, natož třetí.

Odbornice na etiku a na společenské chování na závěr přidala ještě komentář k vizitkám. Podle ní na  vizitku nepatří například MBA, protože to není titul, ale je to spíše dovednost, která se má psát do životopisu.

Foto: Osobní stránky Elišky Haškové Coolidge ehc.cz

ČTĚTE TAKÉ:

Mohlo by tě zajímat: