Práce na léto: kdo hledá, najde

7. 6. 2006 | | Kariéra, Rozhovory

Nemáte ještě práci na léto? Lepší místa už jsou rozebraná, ale šanci rozhodně máte, říká Dávid Dzesatnik, personální konzultant agentury Grafton Recruitment a současně student VŠE. Práce se sehnat dá, člověk se ale často bude muset spokojit s horším místem. Ta dobrá už samozřejmě obsadili lidé, kteří zůstat v Praze plánovali už před létem. Přijímací pohovory probíhají často už v jarních měsících, proto je dobré hledat už od konce zimního semestru.

Nemáte ještě práci na léto? Lepší místa už jsou rozebraná, ale šanci rozhodně máte, říká Dávid Dzesatnik, personální konzultant agentury Grafton Recruitment a současně student VŠE.

Dejme tomu, že jsem místo cestování zůstal trčet v Praze – jak sehnat práci v polovině léta?

Práce se sehnat dá, člověk se ale často bude muset spokojit s horším místem. Ta dobrá už samozřejmě obsadili lidé, kteří zůstat v Praze plánovali už před létem. Přijímací pohovory probíhají často už v jarních měsících, proto je dobré hledat už od konce zimního semestru.

Dají se na krátkou dobu, třeba právě na letní prázdniny, najít i „lepší“ místa?

Co se týče lepších pozic na léto, je jich méně, protože firmy otevírají svoje intern nebo trainee programy pro studenty většinou na začátku zimního semestru nebo začátkem kalendářního roku.

Co bys poradil studentům nižších ročníků, kteří třeba ještě nemají žádné větší zkušenosti z praxe, ani teoretické znalosti? Co dělat, co napsat do životopisu?

Studenti nižších ročníků mají v tomto směru samozřejmě nevýhodu, ale ta se dá eliminovat dobrou přípravou na pohovor. Důležité je dopředu si zjistit relevantní informace o firmě, kam člověk na pohovor, jde a připravit si otázky na zástupce firmy (personalisty) ohledně nabízeného místa nebo firmy jako takové. Dělá dobrý dojem, když se člověk ptá, je aktivní, ukazuje zájem. Taky je potřeba umět se dobře prodat, s tím možná mladší studenti budou mít trochu problém. Ale dá se to nacvičit tím, že budou chodit na pohovory. Všeobecně platí: nesmíš se bát odmítnutí a musíš usilovně hledat dál.

Do životopisu je v případě nedostatku praxe dobré zahrnout školní projekty nebo zájmové aktivity týkající se té pozice. Důležité je vždy upravit CV podle toho do jaké firmy ho posíláme: vyzdvihnout vlastnosti, které by mohly být pro dané místo relevantní. CV se dá snadno napsat podle předloh, kterých jsou na internetu stovky, dokonce i speciálních pro čerstvé absolventy nebo ještě studující, kteří mají zájem o internship. Několik vzorů jak napsat životopis je i na stránkách Grafton Recruitment.

Mnoho studentů VŠE už někde při studiu pracuje. Pozná se to v personální agentuře nebo jich i tak chodí „tisíce“?

Studentů z VŠE k nám chodí poměrně dost, ale určitě ne tisíce. Spolu s lidmi, kteří už VŠE absolvovali, tvoří asi tři procenta naší databáze.

Jak si vedou v konkurenci ostatních vysokoškoláků?

Co se týče pohovorů, nějaký všeobecný trend se pozorovat nedá, ale platí, že vzhledem k zaměření školy mají poměrně větší šanci uspět v dobrém „jobu“. Z osobnostního pohledu záleží na člověku, nedá se říci, že by studenti od nás byli výrazně lepší nebo horší než studenti jiných škol.

Mohlo by tě zajímat: