Pracuji neustále. Mám ráda rychlost a dynamiku

8. 1. 2008 | | Kariéra, Rozhovory

Lenka Kolářová vystudovala VŠE a dnes pracuje v Morgan Stanley v Londýně. Během svého studia získala mnoho zkušeností, ať už ze studijního pobytu v Kolíně nad Rýnem, letních programů či na stážích v Praze nebo Mnichově.

Lenka Kolářová vystudovala VŠE a dnes pracuje v Morgan Stanley v Londýně. Během svého studia získala mnoho zkušeností, ať už ze studijního pobytu v Kolíně nad Rýnem, letních programů či na stážích v Praze nebo Mnichově.

Jakým způsobem ses dostala k nabídce pracovat pro Morgan Stanley?

V posledním roce studia jsem se zúčastnila semináře Women in Banking pořádaného každoročně investičními bankami ve Frankfurtu. Informace o konání semináře jsem našla na v Německu oblíbených kariérových stránkách squeaker.net. Protože mě oblast investičního bankovnictví velmi zajímala, přihlásila jsem se na dvouměsíční internship k Morgan Stanley, bance, která mi přišla nejsympatičtější. Po vyplnění on-line přihlášky jsem byla pozvána k telefonickému pohovoru, pak následovaly pohovory ve Frankfurtu a na závěr v assessment centru v Londýně. Internship jsem absolvovala o svých posledních letních prázdninách a hned po jeho ukončení jsem dostala nabídku k nástupu.

Zvolila jsi ihned tuto možnost, nebo ses dlouho rozmýšlela, zda odjet?

Již během studia jsem trávila delší dobu mimo republiku a zahraničí mě vždy velmi lákalo. Přesně si však vzpomínám na den, kdy jsem nabídku dostala. Rozhodování bylo v tomto případě opravdu jiné, jelikož jsem věděla, že cesta do ciziny nebude na pár měsíců, ale na pár let. Na druhou stranu jsem také věděla, že nabídka se nemusí opakovat. Práce u Morgan Stanley na internshipu mě velmi bavila a zaměstnání v této společnosti se mi zdálo perspektivní. Dostala jsem velkou podporu od rodiny a přátel. Také moje studentské kontokorentní účty vyžadovaly po ukončení studia značnou finanční injekci. Takže rozhodování bylo nakonec poměrně rychlé.

Jak jsi začínala? Bavila tě práce?

Během internshipu jsem pracovala v oddělení Debt Capital Markets v týmu Liability Management, kde jsem zpočátku opravdu nevěděla, o co vůbec jde. Velmi se mi líbilo, že si ostatní členové týmu na mě udělali čas a všechno mi vysvětlovali. Rychlost, jakou jsem se věci učila, byla neuvěřitelná. Za pár týdnů jsem byla sama schopná vytvořit první verzi dokumentu pro klienta a připravit model pro navrhovanou transakci. Rychlé nabývání znalostí mě provází neustále, žádný den zde není stejný a to mě na mé práci opravdu baví.

Neměla jsi z počátku problémy s jazykem?

Cizí jazyky považuji za dovednost číslo jedna, ať už se člověk rozhodne pro kariéru doma nebo v zahraničí. Během studia na VŠE a během zahraničních studijních pobytů jsem dobře zdokonalila angličtinu i němčinu, takže jsem žádné potíže nepocítila. Investment Banking Division je navíc tak mezinárodní, že málokdo zde má angličtinu jako mateřský jazyk. Tím je komunikace jednodušší, jelikož nikdo není v nějaké zásadní nevýhodě.

Co přesně pro Morgan Stanley děláš?

Pracuji třetím rokem jako finanční analytička pro poradenství při fúzích a akvizicích v divizi Investment Banking. Mojí pracovní náplní je příprava nejrůznějších materiálů pro naše klienty, kterými jsou korporace, dále pak například vlády nebo finanční sponzoři. Nejčastěji připravuji prezentace, finanční modely a další materiály a podklady, které pak naši senioři prodiskutují s klienty.

Dále se účastním procesů, které jsou nutné při realizacích fúzí nebo akvizic. V současné době se nespecializuji na žádné průmyslové odvětví nebo geografickou oblast. Oddělení, ve kterém pracuji, se nazývá “Analyst Pool”. Zde jsou analytici přiřazováni k projektům z nejrůznějších odvětví a zemí, které spadají do působnosti naší londýnské pobočky. Projektový tým pak zahrnuje seniory a další juniory podle komplexity projektu.

Pracovala jsi vždy jen v tomto oddělení?

Jako junioři máme možnost účastnit se rotací v různých týmech v Investment Banking Division. Tým, ve kterém jsem nyní, je moje druhá rotace. První jsem absolvovala v týmu Equity Capital Markets, kde bylo naší náplní poradenství při prvním vstupu firem na burzu (Initial Public Offering – IPO), navyšování vlastního kapitálu prostřednictvím úpisu nových akcií nebo prodeji podílů ve společnostech prostřednictvím akciových trhů. Pracovala jsem zde pro klienty ze střední a východní Evropy a následně pak pro klienty ze Skandinávie a Nizozemska.

Na jakých transakcích jsi pracovala?

Největší transakcí, na které jsem pracovala, byl prodej farmaceutické divize Organon BioSciences nizozemského koncernu Akzo Nobel americké společnosti Schering-Plough. Nejraději vzpomínám na IPO švédské společnosti Lindab na burze ve Stockholmu a pak na moji úplně první uzavřenou transakci – IPO fondu ProLogis European Properties na burze v Amsterodamu.

Jaká je možnost kariérního růstu v Morgan Stanley?

Absolventi vysokých škol u nás začínají v tříletém Analyst Programu. Během tří let se mohou zúčastnit rotací v různých týmech, ale i pobočkách podle svých preferencí. Politikou naší společnosti je, že pracovníci by se měli těchto rotací účastnit. Jen tak totiž budou mít nejlepší znalost produktů, klientů a firmy samotné. V posledních letech byl zaveden rovněž program rotací mezi různými divizemi. Analytik tak může projít divizemi Sales & Trading, Fixed Income nebo Investment Banking a pak se rozhodnout, kterou divizi preferuje pro svou další kariéru. Po ukončení Analyst Programu analytici podle svého výkonu a hodnocení dostávají možnost nastoupit na pozici Associate. Na tuto pozici nastupují rovněž absolventi studijních programů MBA. Další posty pak představují Vice President, Executive Director a Managing Director. Managing Director je pozice nejvyšší, dosahuje se jí zhruba po deseti letech.

Jaké znalosti získané studiem na VŠE využiješ při své práci?

Moje současné zaměstnání velmi navazuje na obor, který jsem studovala na Fakultě financí a účetnictví (obor Účetnictví a finanční řízení podniku – pozn. red.). Nejvíce jsem použila znalosti z vedlejší specializace Oceňování podniku, jejíž předměty považuji za jedny z nejlepších, kterými jsem na VŠE prošla. Také kurz na řešení případových studií jsem později velmi ocenila. Myslím, že nejdůležitější je se na škole naučit analyzovat velké množství dat a materiálů, umět je vůbec vyhledat, vytáhnout z nich to důležité a to pak dát do potřebných souvislostí.

Jaké je pracovní nasazení v investičním bankovnictví?

Práce v investičním bankovnictví patří k těm časově nejnáročnějším. Díky moderním technologiím a globalizaci finančních trhů pracujeme skutečně 24 hodin 7 dní v týdnu. Pokud „děláme“ na nějaké transakci, chceme vyhovět klientovi nebo zvládnout nějaký úkol v krátkém termínu, musíme počítat s prací dlouho do noci nebo o víkendu. Očekává se, že jsme i ve volném čase dosažitelní, čteme e-maily na BlackBerry a v případě nutnosti můžeme být vždy on-line. Některé týdny jsou velmi náročné, jiné jsou zase pomalejší. Některé týdny cestujeme, jiné jsme v kanceláři. Mám ráda rychlost a dynamiku naší činnosti.

Pracuje ve firmě více Čechů?

Ano, máme zde několik Čechů a Slováků v různých divizích. Rovněž v ostatních bankách v londýnském City znám několik lidí. Dokonce dva moji kolegové z vedlejší specializace Oceňování podniku (dokonce i ze stejného cvičení u prof. Maříka) také pracují v konkurenčních investičních bankách v Londýně.

Jsi spokojená s pracovním prostředím a kolektivem?

Prostředí je velmi mezinárodní, z čehož jsem nadšená ze všeho nejvíc. Londýnská pobočka je zároveň naší centrálou pro Evropu, Střední Východ a Afriku, a tak se zde snažíme o co největší diverzifikaci pracovníků. Jenom například kolem mne v našem týmu jsou kolegyně a kolegové z Bulharska, Rakouska, Ruska, Egypta, Velké Británie, Švédska, USA, Německa, Číny nebo Indie. Prostředí je velmi dynamické a profesionální. V rámci Analyst Programu začínají každý rok všichni analytici v létě měsíčním školením, kde se všichni poznají. V rámci své “Analyst Class” jsem pak našla i výborné přátele, se kterými trávím i volný čas.

Jaký postup bys doporučila studentům, kteří by chtěli také začít pracovat v zahraničí?

Myslím, že nejdůležitější je již během studia využít možnosti studijního pobytu na zahraničních univerzitách. Pokud člověk v zahraničí studoval, má i lepší možnost zorientovat se na zahraničním pracovním trhu a ucházet se například o studentskou stáž nebo internship. Rovněž již během studia se vyplatí pracovat pro firmu s významným mezinárodním jménem, což později může sloužit jako dobrá reference. Dále bych každému studentovi doporučila plánovat dopředu. Opravdu se vyplatí již v říjnu začít přemýšlet o tom, co budete dělat příští léto nebo příští zimní semestr. Výběr by měl padnout na aktivitu, která člověka nějak obohatí, v něčem zdokonalí a později se vyplatí, ať už je to letní univerzita, stipendium nebo odborná stáž. Domnívám se, že možností je dnes mnoho. Zejména v posledních letech studia je třeba na toto myslet a dobře si uvědomit, jaký obor a jaké předměty člověk studoval a jak lze na studium navázat.

Jaký postup bys doporučila studentům s konkrétním zájmem o práci v investiční bance?

Je třeba se zorientovat v odvětví finančních služeb a zjistit, jaké banky jsou hlavními hráči v investičním bankovnictví, jak jsou úspěšné, na jaké se zaměřují trhy, klienty a v čem jsou hlavní rozdíly mezi nimi. Dále je třeba se informovat, jaké pozice banky nabízejí a co obnáší výběrové řízení. Investiční banky pořádají pro studenty různé semináře a prezentace. Letos v listopadu jsme s Morgan Stanley pořádali i krátkou prezentaci pro studenty VŠE v Praze. Zdá se mi, že téma investiční bankovnictví je v Praze poněkud neznámé. Chtěla bych se tedy jako absolventka školy dále angažovat a v budoucnosti připravit firemní prezentace nebo semináře.

Jak trávíš volný čas? Jak často jezdíš do Čech?

Volný čas trávím velmi aktivně, i když je pravda, že při mém pracovním nasazení ho příliš nezbývá. Alespoň dvakrát týdně se věnuji sportu a dále pak o víkendech nejrozmanitějším aktivitám, které Londýn jako multikulturní centrum s bohatou historií nabízí. Město jsem si velmi oblíbila, ať už jsou to vycházky v Hyde Parku, nakupování, návštěvy muzeí, muzikálů a koncertů nebo noční život v Soho. Londýn má se svými pěti letišti výhodná letecká spojení téměř kamkoliv. Není tak problém doletět na víkend na návštěvu do Německa nebo dojet tunelem do Paříže. Do Prahy za rodinou a přáteli létám asi jednou za čtyři až šest týdnů. Cesta od dveří ke dveřím mi zabere asi pět hodin a na dojíždění jsem si už zvykla.

Pomýšlíš na návrat do Čech nebo máš představu o další kariéře v zahraničí?

Zatím se mi líbí tam, kde jsem a co dělám. Co se týká místa, kde žiji a pracuji, jsem člověk velmi flexibilní. Domnívám se, že v budoucnosti bude záležet spíše na osobních preferencích a okolnostech.

Mohlo by tě zajímat: