Předsevzetí aneb reálnost cíle

29. 12. 2016 | | Studentský život Iva Žďárská

Říkáte si pořád dokola- začnu v pondělí, začnu od prvního dne dalšího měsíce anebo tedy dobře, začnu opravdu už v polovině semestru nebo raději až na Nový rok? A tak to jde pořád dokola. Stále něco odkládáte?

Pokud chcete cokoli změnit či uskutečnit, musíte to chtít skutečně vy! A musíte vědět, proč to chcete! Hodně lidí spoléhá na štěstí a na větu:“ Však ono to nějak dopadne!“ Není ale příjemnější si o vlastním životě rozhodovat podle svého a být tak důsledný sám k sobě? Je to váš život!

Existuje hned několik faktorů ovlivňujících předsevzetí.

REÁLNOST CÍLE

Nejdůležitější je určitě reálnost vašeho cíle, pokud například dosud vůbec neběháte, je vcelku nereálné chtít uběhnout v létě maraton. Kromě reálnosti musí být váš cíl i motivační s vidinou úspěchu! Stanovte si realistické a dosažitelné cíle!

POZITIVNÍ MYŠLENÍ

Vždy se snažte formulovat si své cíle pozitivně. Čím pozitivnější formulace, tím to ve vás vyvolá lepší pocity. Váš mozek bude moci pracovat s novou informací a nebude si asociovat staré vzorce chování.

PODPORA OKOLÍ

Obklopujte se lidmi, kteří vám fandí, kteří vám úspěch přejí. Ať už je to ve škole, v práci nebo doma, podpůrné prostředí může velmi usnadnit a podpořit průběh celého snažení a dosažitelnost cíle.

ODMĚNA

Odměňte se. Mějte se rádi a pochvalte se. S tím souvisí i reálnost cíle, pokud je cíl nereálný, nemůže přijít ani odměna. Stanovte si přiměřené cíle, které jsou nyní ve vašich silách. Pokud dojde k drobnému selhání, nevyčítejte si to, ale ani to nevzdávejte. Jsme jen lidé, jde se dál.

SEPIŠTE SI SEZNAM

Napište si svůj časový plán a vaše kroky si ideálně zaznamenejte na papír, budete mít přehled a kdykoli se k tomu můžete vrátit a upravit svůj cíl a plán. Jak se říká: „Co je psané, to je dané.“ Na příklad- zítra se začnu učit mezinárodní právo a každý den si přečtu jednu kapitolu, za měsíc přesně budu znát celou učebnici, umět se orientovat ve všech základech.

MOTIVACE

Vždy je velmi důležitá vaše motivace. Dříve než se do předsevzetí pustíte, zkuste si zodpovědět několik následujících otázek:

  1. Co vlastně chci?
  2. Proč to skutečně chci?
  3. Co tím získám, když toho docílím?
  4. Co se stane, pokud toho nedosáhnu?
  5. Jaká bude cena/odměna pro mě, když splním svůj cíl?
  6. Na koho má vliv moje změna?

Sepište si list pro a proti, proč daný cíl chcete či nechcete, po čem toužíte, papír snese hodně, buďte k sobě upřímní. Pokud se ani tak nemůžete rozhodnout, položte si otázky třeba i opakovaně otázky sepsané výše – proč to vlastně chcete, co upřímně chcete, čeho tím chcete dosáhnout.

Z pohledu kouče by se měl každý posunout vždy dopředu z bodu A do bodu B a nehledět na to, co bylo. Nicméně některé věci z minulosti souvisí s přítomností a je dobré se poučit a případně i na té minulosti zapracovat a vytvořit si nové vzorce chování, nové návyky a zvyky. A to vždy pozitivně!

Chcete mít úspěšné zkouškové? Chcete si najít práci snů? Chcete změnit obor? Chcete se cítit více fit? Ať už chcete cokoli, musíte jednat a musíte vědět, co je vaší skutečnou motivací, inspirací k tomu, aby se to povedlo.

K novým začátkům není třeba čekat na přelomové období jako je například Nový rok, udělej si své nové návyky už třeba hned zítra a na Nový rok už máte kus práce za sebou.

Hodně štěstí na vaší cestě za vašimi cíli!

Autorem článku je Iva Žďárská, personalista a kariérní poradce

Foto: archiv autorky

Mohlo by tě zajímat: