Přijímačky za láhev ferneta. A co pijete vy?

17. 6. 2002 | | Názory

„Test z matematiky jste splnil na plný počet bodů.“ Skromně jsem se usmál a rychle se pakoval z učebny. Před školou na mě čekal můj kamarád a spolužák ze střední školy. „Tak jsi na ekonomce,“ oznámil jsem mu suše. „Díky! Jsi fakt třída!“ vrhnul se mi kamarád kolem krku. Ano, právě jsem za něj udělal přijímací zkoušky.

„Můžete mi vysvětlit, jaktože Vám dali u maturity samé trojky? Naším přijímacím řízením jste prošel přímo excelentně,“ divil se zkoušející. „Sem drtil,“ procedil jsem skrz zuby ve snaze nevypadat až tolik inteligentně. „No, ústním projevem jste je možná nepřesvědčil, ale písemný máte vynikající. Test z matematiky jste splnil na plný počet bodů.“ Skromně jsem se usmál a rychle se pakoval z učebny. Před školou na mě čekal můj kamarád a spolužák ze střední školy. „Tak jsi na ekonomce,“ oznámil jsem mu suše. „Díky! Jsi fakt třída!“ vrhnul se mi kamarád kolem krku. Ano, právě jsem za něj udělal přijímací zkoušky.

Dokonce i s jeho maturitním vysvědčením to šlo celkem hladce. Bál jsem se jen při identifikační proceduře, že se podvod prozradí. Ale stačilo ukázat potvrzení od policie o ztrátě občanského průkazu. „A nemáte tam něco s fotkou?“ Na tuto otázku jsem byl samozřejmě připraven – vytáhl jsem tramvajenku s vyměněnou fotografií. Uměl jsem dokonce všechny kamarádovy iniciály nazpaměť. Bydliště i rodné číslo. Naštěstí jsem ani tohle využít nemusel.

Přesto jsem si po identifikační proceduře zhluboka oddechl. Pak už bylo všechno hračka. Zajímavé. Většinou se studenti na přijímačkách bojí hlavně testů. Mně šly jako po másle. Neměl jsem proč být nervózní. Moje přijímačky to nebyly a kdyby kamarád neprošel, jenom by si to zasloužil. Mně šlo jenom o láhev ferneta, kterou mi kamarád po zkoušce poctivě koupil a rád předal. Já jsem byl úspěšně přijat na FAV v Plzni a od té doby inkasuji lahvinky za seminárky.

Chcete taky někoho propašovat na ekonomku? Sežeňte si svého génia. Jenom si rozmyslete, jestli se vyplatí ztrácet čas nějakým „studiem“. Jak rychle se totiž kamarád na VŠE dostal, tak rychle ve třetím semestru vyletěl. Lehce nabyl, lehce pozbyl.

Mohlo by tě zajímat: