Profesor Thaler převzal na VŠE čestný doktorát

11. 12. 2015 | | Zprávy ze školy Richard-Thaler-foto-1-206x300

Americký ekonom Richard H. Taler obdržel 10. prosince čestný doktorát ,, doctor oeconomiae honors causa“. Titul mu předala rektorka Vysoké školy ekonomické Hana Machková.

O udělení rozhodla Vědecká rada VŠE na základě návrhu Vědecké rady Národohospodářské fakulty VŠE. K samotnému předání došlo ve Vencovského aule. Akce se zúčastnilo tři sta padesát hostů, rektorů či prorektorů dvacítky českých vysokých škol a sedm velvyslanců, včetně vyslance USA Andrewa H. Shapiro.

Profesor Thaler je hlavní představitel behaviorální ekonomie a behaviorálních financí. Pracuje jako poradce britského premiéra Davida Camerona a spolupracuje s vládou USA. Zároveň zastává pozici prezidenta Americké ekonomické asociace.

Thaler patří do okruhu nejužších kandidátů na udělení Nobelovy ceny za ekonomii. Jeho kniha Nudge, kterou napsal spolu s právníkem Cassem Sunsteinem, se stala světovým bestsellerem. Svojí vědeckou činností se pohybuje na pomezí ekonomie a psychologie.

Čestný doktorát uděluje VŠE významným představitelům české a světové vědy a praxe především ekonomické. ,, Udělení čestného titulu profesorovi Richard H. Thalerovi zapadá do profilu VŠE jako špičkového vědecko-pedagogického univerzitního pracoviště, kde je rozvíjena nejen ekonomie hlavního proudu, ale rovněž i alternativní ekonomické přístupy, jež mohou napomoci rozpracovávat stávající ekonomické modely,“ uvedla mluvčí školy Julie Daňková.

Zdroj fotografie: VŠE

ČTĚTE TAKÉ

„Nobelovku“ ze ekonomii získal profesor Angus Deaton
Nový žebříček: Dvě fakulty VŠE se dostaly do první desítky
Volba děkana FMV: Fakultu od února povede Josef Taušer

Mohlo by tě zajímat: