Rajská budova se prodražila

18. 4. 2005 | | Zprávy ze školy

Ti, kteří budou v zimním semestru 2005 ještě navštěvovat VŠE, se mohou těšit na studium v moderní Rajské budově. Datum dokončení je plánováno na 30. července. Chybějící prostory pro rozvoj školy, ať už jde o vědeckou práci či možnost přijmout více studentů, byly hlavním důvodem rozsáhlé investice.

Ti, kteří budou v zimním semestru 2005 ještě navštěvovat VŠE, se mohou těšit na studium v moderní Rajské budově. Datum dokončení je plánováno na 30. července.

Chybějící prostory pro rozvoj školy, ať už jde o vědeckou práci či možnost přijmout více studentů, byly hlavním důvodem rozsáhlé investice.

Autorem budovy je architekt Vít Vencour z projekční kanceláře Atelier WIK. Na maketě u vchodu do Nové budovy je nejlépe vidět, co vyroste za zády menzy. Stavba s jedním podzemním a pěti nadzemními podlažími je zajišťována sdružením stavebních firem IMOS, PSJ a STRABAG.

Investiční náklady na rozšíření prostoru VŠE se původně odhadovaly na sumu okolo půl miliardy korun. Především přesun stavebních prací do vyšší sazby DPH zvedl náklady na více než 650 milionů. Neočekávané navýšení by měly pokrýt zdroje ministerstva školství. Více než 300 milionů získá škola jako účelovou dotaci přímo ze státního rozpočtu. Další prostředky by měly zajistit prodeje objektů ve Štěpánské a Černé ulici a školní fond reprodukce investičního majetku. Stavba však bude patrně ještě trochu dražší. Podle zástupce jednoho z členů konsorcia, firmy PSJ Holding, se v současnosti uvažuje o částce blížící se třem čtvrtinám miliardy.

V podzemí se počítá s osmdesáti parkovacími místy. V prvním a druhém nadzemním podlaží budou učebny, ve třetím a čtvrtém bude sídlit Fakulta podnikohospodářská a také tady bude mít každá fakulta jednu větší seminární místnost. V pátém podlaží se uvažuje o kancelářích pro vědecké a studentské instituce. Mezi Rajskou budovou a menzou vyroste velká posluchárna pro 356 studentů.

Stavba zdánlivě pokračuje bez komplikací. Přesto o ní nikdo nechce otevřeně mluvit. „Teď bych se s vámi o tom nerada bavila. Situace je komplikovaná, snad za čas až se vše vyjasní,“ odpověděla Milena Petrasová z Oddělení investiční výstavby na dotaz Studentského listu, jak práce pokračují.

„Vnímáme určité problémy. Jsou to takové hry. Nerada bych se v tom vrtala, je to velmi choulostivé vůči všem zúčastněným. Ale žádná stavba není bezproblémová. Největší chybou by bylo, pokud by jakékoli problémy měly oddálit datum dokončení. Ale to si nikdo nepřeje. Rajská budova je pro nás významnou zakázkou a znamená obrovskou prestiž pro naši firmu,“ uvedla zástupkyně PSJ, která nechtěla být jmenována.

Mohlo by tě zajímat: