Saháme si na ně každý den, ale rakovinu neodhalíme

2. 11. 2016 | | Studentský život mensi

V rámci přednášek studentské organizace Students4Students vystoupila Kateřina Vacková, zakladatelka neziskové organizace Loono. Její příspěvek nesl název „I neziskovka může být sexy“.  Jeho cílem nebylo analyzovat ekonomickou situaci neziskového sektoru, ale naučit mladé lidi, jak si správně a pravidelně vyšetřovat pohlavní orgány. Díky tomu lze včas odhalit případnou rakovinu.

Úvodem se přednášející podělila o svůj životní příběh. V roce 2013, kdy jí bylo dvacet dva let, zjistila, že má rakovinu vaječníků. Přestože by si mohl někdo v publiku říct, že tato situace je již za ní, mýlil by se. Své vyprávění začala slovy: „Teď mě omluvte, pokud se mi bude třást hlas.“ Hlavním poselstvím celé přednášky bylo, aby si každý, bez závislosti na věku, uvědomil, že může mít rakovinu. Rakovina si nevybírá. Netýká se jen starších ročníků.

Kateřina navíc během nemoci pokračovala ve studiu medicíny. „Nedostala jsem individuál. Na medicíně jste každý den od osmi do tří,“ uvedla za nevěřícných pohledů obecenstva, převážně studentů ekonomky. Léčit rakovinu a přitom studovat jednu z nejnáročnějších vysokých škol, kde jsou minimální povolené absence, bylo hodně náročné. S prezencí jí ale pomáhali spolužáci.

#Prsakoule

Po této životní zkušenosti se Kateřina rozhodla, že bude lidi informovat a vzdělávat o nebezpečí rakoviny a její prevenci. Její reklamní kampaň #Prsakoule některým přijde na první pohled vulgární. Název zvolila právě proto, aby oslovila co nejvíce lidí. Podle průzkumu Loono si muži sahají na svá varlata 369krát za měsíc, ženy na svá prsa 167krát. „Bohužel, nikdo si na ně nesahá tak, jak by měl – každý měsíc,“ komentuje statistiky Vacková. Návod, jak se správně vyšetřit, naleznete na webových stránkách. Autorka zdůraznila i důležitost partnerského vyšetřování. Na tento popud si všichni v sále vyšetření vyzkoušeli na modelu prsou a varlat.

Největší poučení, které si každý z přednášky odnesl, bylo to, že pokud při samovyšetření něco na sobě objevíte, hned zkontaktujte svého lékaře. Do telefonu mu řekněte, že jste si něco nahmatali. Tato informace zajistí, že personál na telefonu zbystří a objedná vás, co nejdříve to bude možné. Kateřina přednášku uzavřela nepříjemným sdělením: „Hodně jsem se pídila po tom, za jak dlouho bych umřela, kdybych si nic nenahmatala a nešla hned přednostně na kontrolu. Řekli mi, že do dvou měsíců.“

Foto : Osobní web Kateřiny Vackové

ČTĚTE TAKÉ:

Mohlo by tě zajímat: