Vyplatí se investovat do virtuální měny bitcoin?

2. 3. 2017 | | Názory Bitcoin, kryptomena, cryptocurrency

Bitcoiny dnes nesou označení měna budoucnosti. V některých státech je ale jako měnu neuznávají, někde s nimi dokonce zakazují obchodovat. Existují však země, které bitcoiny podporují.  Co se skrývá za měnou, která funguje pouze ve virtuálním světě jedniček a nul?

Proč investovat do bitcoinu? Investice nese svá rizika jako každá jiná. Bitcoiny se ale liší tím, že nechovají jako běžná měna. Nefungují na bázi takzvané rakouské školy, tedy jsou řízeny čistě nabídkou a poptávkou. Do tohoto systému nemůže zasáhnout stát – ať už formou regulací nebo centrální fiskální a měnovou politikou. To samozřejmě může být jeden z argumentů pro investici. Pokud se ptáte na praktický příklad, je jím jednoznačně Brexit. Po jeho odhlasování britským parlamentem bitcoin na rozdíl od většiny ostatních měn rostl, a to pravděpodobně nejen kvůli obavám o pokles libry, ale i jako forma alternativní investice.

Za zmínku stojí i fakt, že u bitcoinů neexistuje žádné inflační riziko, protože je jich na světě pouze 21 milionů.  Většina z nich není kryptograficky vytěžená, to znamená, že na internetové síti je vytvořený limitovaný počet bitcoinů, které je možné získat (tedy vytěžit). K těžbě bitcoinu je zapotřebí počítač, který je kousek po kousku získává. Čím výkonnější procesor, tím je těžba rychlejší. Působí tedy jako komodita, u které je logicky zásoba omezena. A analytici odhadují, že se vytěží kolem roku 2050.

Černý obchod

Internet je jako ledovec. Má jednu část, která je viditelná nad mořem a pak tu druhou, daleko větší pod mořem. Běžný uživatel internetu využívá například internetové služby Google nebo Youtube bez jakéhokoli problému. To je ta viditelná část. Zkušený uživatel internetu vyhledá v hlubinách sítě takzvané dark weby, tedy klasické internetové obchody s černým zbožím. Drogy, zbraně, pornografie, čísla kreditních karet, najmutí hackerů nebo zlodějů, veškerý černý trh si lze prohlédnout, objednat a zaplatit, pokud víte jak a kde. Za pár bitcoinů si můžete mít útok na zpravodajské servery stejně snadno jako oblečení z e-shopu. Provedené transakce za produkty či služby na dark webu pomocí bitcoinu nebo jiné kryptoměny jsou anonymní a nevyhledatelné. To bohužel vrátka pročerný trh jen otevírá.

Pro používání bitcoinů je nutné si přes různé jednoduché webové platformy zařídit bezplatně takzvanou wallet (peněženku), která funguje podobně jako klasické internetové bankovnictví. Liší se ale tím, že peněženka je zcela anonymní. Nikdo neví, kdo ji vlastní až do doby, než se dotyčný prokáže unikátním kódem (adresou) peněženky. Každá provedená transakce, ať už nákup knížky nebo zaslání bitcoinu někomu jinému, je anonymně veřejné. To znamená, že daná transakce se transparentně všem ukáže, ale pod kódem, který je známý jen autorovi transakce.

Doba, kdy bylo bezpečné mít peníze doma v trezoru, zmizela. Dnes se do něj snadno dostane zkušený zloděj, ale prolomit 256 bitový znakový kód, který peněženka nabízí, je nemožné. V dnešním moderním světě technologií (zatím) neexistuje tak výkonný počítač, který by dokázal, v přiměřeném časovém horizontu, kód prolomit.

Zdroj fotky: Flickr

Mohlo by tě zajímat: