Svou filmovou tvorbu představí studenti VŠE na Multifestu

16. 1. 2016 | | Studentský život, Zprávy ze školy zlatý stanislavík

Potřebujete se odreagovat od zkoušek? Co takhle zajít do kina a podpořit spolužáky? Ve středu 20. ledna se v kině Aero koná festival MultiFest. Jeho program tvoří krátké filmy studentů oboru Multimédia v ekonomické praxi. O co vlastně jde a jak sehnat lístky prozradí rozhovor se dvěma hlavními organizátory – Kateřinou Bílkovou (K) a Janem Řebíčkem (J).


Co vlastně je Multifest a proč tato akce vznikla?

K: MultiFest je studentský filmový festival s výstupy z oboru Multimédia v ekonomické praxi na VŠE. A proč akce vznikla? No přeci abychom si mohli navzájem blahopřát, jak jsme nadaní, šikovní a jedineční. A taky proto, aby velkolepě shrnul všechny nejlepší videa z kurzů našeho oboru a zakončil tak více či méně úspěšný semestr.

J: Na oboru Multimédia vlastně za každý semestr vzniká strašně moc různých prací, který jsou fakt zajímavý, ale ukazujeme si je většinou jen interně, a takhle se to dostane i do světa, což mi přijde fakt super.

Kdo za takovým projektem stojí? Do jaké míry se podílí na této akci VŠE?

K: Festival vždycky pořádají a organizují studenti v rámci předmětu Řízení multimediálních projektů. Letos se organizace účastní Kateřina Bílková, Jan Řebíček, Josefina Wankeová, Tereza Kodetová, Petr Pampel a skupina Markéty Frydecké po boku s Martinou Duškovou.

J: Je to vyloženě studentská akce, takže to organizujou studenti, materiály nám dodávají studenti a od učitelů dostanem jen pár doporučení a nařízení. VŠE se k tomu staví jako k jakékoliv externí akci, takže dostaneme nějaký malý prostor pro propagaci na přeplněné nástěnce v SB, finance a všechno okolo si sháníme prakticky sami.

Kde se bude Multifest odehrávat a kde sehnat lístky?

K: MultiFest bude ve středu 20. ledna od sedmi v kinu Aero. Lístky seženete v osobním předprodeji u výše zmíněných studentů.

J: Rozpis prodeje je na facebookové události, jinak je možné je zakoupit online na webu kina Aero nebo přímo na místě.

Co je pro návštěvníky nachystáno?

K: Hlavním programem večera je pět soutěžních krátkometrážních filmů, nebudou chybět ani filmy o tom, jak tyto snímky vznikaly. Dále, nejlepší film z kurzu Zvuk a multimédia, ukázky z kurzu Postprodukce a 3D grafiky… Kompletní program je na našich webových stránkách. Večerem bude provázet moderátor a organizátor Jan Řebíček, náš Ježíš. A po hlavním programu bude následovat afterparty.

J: Zdůraznil bych, že ty filmy byly pořízeny na fakt kvalitní techniku, která se cenově pohybovala až okolo dvou milionů. Jedna skupina si projekt financovala kampaní na Startovači.  Další z filmů se dokonce natáčel v jedoucím vlaku, takže to určitě bude zajímavé.

K: Jo a ještě se můžete těšit na sud piva Bernard zadarmo, takže doporučuju dorazit brzy.

Učitelé a studenti jako jedna parta

Na co se nejvíc těšíte vy?

J: Těším se tedy hodně na to, až celou akci budu moderovat, to bude výzva. Ale hlavně na celou atmosféru festivalu, kam přijdou studenti a učitelé, kde budou prostě jako parťáci, co se šli podívat na výsledek svý celosemestrální práce, a na všechny problémy a neshody přes semestr se zapomene.

K: Upřímně se nejvíce těším, až bude vše za námi a budu vědět, že to proběhlo tak, jak mělo. Ale rozhodně už se nemůžu dočkat promítání hlavních filmů a následné vyhlašování cen. A taky teda ta afterparty.

Na festivalu bude probíhat také hlasování o nejlepší film? Kdo a jak bude hlasovat?

K: Ano, diváci v sále budou mít možnost hlasovat pro jeden, dle jejich názoru nejlepší hlavní film, a to pomocí lístečků, které dostanou při vstupu do sálu a které při odchodu na přestávku vhodí do připravených boxů.

J:  Ostatní ceny – jako třeba za nejlepšího herce/herečku, kameru a zvuk –  určí odborná porota.

Myslíte si, že filmy z GML mají šanci obstát proti filmům studentů filmově zaměřených škol? Mají některé z nich festivalové ambice?

J: Určitě mají. I filmy z minulých ročníků se promítaly na různých festivalech, a proto je zveřejňujeme až teď na FB stránce Multifestu. Stojí fakt za to.

K: Bohužel moc přehled o tvorbě filmových škol nemám, ale řekla bych, že my jsme trochu jinde. Lidé z odborných škol jsou někdy až moc umělci, což nám trochu chybí, ale zase stojíme nohama pevně na zemi. A jestli mají festivalové ambice? Rozhodně – vždyť každý rok mají svůj speciální festival.

Co je na organizaci takové akce nejsložitější?

K: Hodně nás žene čas. Zprvu dost nepředstavitelné bylo shánění sponzorů, ale nyní máme již přislíbenou spolupráci s pivem Bernard, RedBullem, Club Maté a ITMerit, doufáme ale ještě v další spolupráci. Dost nám to komplikuje zkouškové období, kdy není čas jen na organizaci MultiFestu, ale zatím se s tím pereme obstojně, řekla bych.

J: Zkouškové je asi ten největší problém. Organizace nám spadla do klína prakticky týden před Vánoci. Navíc se ještě během všeho shonu finalizují i všechny promítané snímky.

ČTĚTE TAKÉ:

Mohlo by tě zajímat: