Tak jsou tady…

31. 3. 2003 | | Studentský život

Na VŠE dorazili noví zahraničí studenti, kteří se přihlásili na studium letního semestru anebo získali stipendium na tento semestr. Díky Buddy Systému se podařilo značně usnadnit jejich příjezd. Čeští studenti, účastnící se systému, je vyzvedávali na letišti a dopravili na kolej. Zároveň jim také pomohli s počáteční orientací ve městě a ve škole.

Na VŠE dorazili noví zahraničí studenti, kteří se přihlásili na studium letního semestru anebo získali stipendium na tento semestr. Díky Buddy Systému se podařilo značně usnadnit jejich příjezd. Čeští studenti, účastnící se systému, je vyzvedávali na letišti a dopravili na kolej. Zároveň jim také pomohli s počáteční orientací ve městě a ve škole. Za tuto pomoc jsou odměňováni v řízení o zahraniční stipendium deseti body od Oddělení pro zahraniční styky.

Zahraničním studentům začíná semestr takzvaným Orientation Week, který pro ně organizuje škola. Koná se vždy v týdnu před zahájením výuky a jeho cílem je seznámit studenty ze zahraničí s VŠE a životem v Praze. Studenti si zde vyřídí všechny potřebné formuláře a seznámí se se školou, menzou nebo knihovnou, apod. Také se samozřejmě poznají mezi sebou a začnou si domlouvat různé výlety a party.

Ten, kdo bydlí na Jarově a zavítá občas na budovu B, ví jistě dobře, o čem mluvím. Tam to žije. Celý týden není jen o oficialitách, na každý večer během tohoto týdne je naplánována nějaká akce, aby se „utužil kolektiv“. Tentokrát to byla například LaFabrique nebo Lucerna Music Bar, kde se sešli zahraniční studenti, jejich čeští buddieci a vůbec všichni, kdo o tom věděli a měli chuť si popovídat anglicky nebo třeba španělsky.

Týden byl zakončen přednáškou o Praze a rychlokurzem češtiny. Neoficiálním zakončením byl výlet do Nelahozevsi organizovaný Contact clubem. Ten je součást Buddy Systému a je pro ty, kteří nemají čas starat se o zahraničního studenta, ale chtěli by se někdy stavit na jimi pořádané party nebo s nimi vyrazit na nějaký výlet nebo třeba na hory.

Aktuální informace o tom, co se právě chystá, můžete sledovat v současnosti zatím jen na modré nástěnce mezi 2. a 3. patrem Staré budovy. Web se stěhuje a měl by na něj být brzy odkaz na našich stránkách http://www.vse.cz/buddy/. Aktivitě se meze nekladou, takže pokud se chcete přijít podívat nebo sami něco zorganizovat, klidně se ozvěte.

Markéta Karamonová

buddy@vse.cz

Mohlo by tě zajímat: