Tedx Youth Praha: Buďte odvážní hrdinové a změníte svět

8. 12. 2015 | | Studentský život TEDx Youth

Už po třetí se v Praze sobotu 31. října konala konference Tedx Youth, tentokrát s podtitulem Made by the future. Obsahem přednášek jsou myšlenky hodné šíření, které mají lidi osmělit a motivovat.

Účastníci se třeba dozvěděli, že ze sci-fi filmů vyplývají mnohá ponaučení, nebo že i kluk z vesnice bez znalosti angličtiny si může splnit sen v Hollywoodu. Vícekrát také zaznělo, že lidi by měli jít vstříc svému štěstí.

Organizační tým připravil program velmi rozmanitý, i když pod společným tématem budoucnosti. Všichni účastníci sdíleli své životné příběhy, poznatky a zkušenosti s jediným cílem: zlepšit život posluchačů. První řečník Marek Vich se rozpovídal o tom, jak velmi je přínosné zkoncentrovat se a vnímat, co se děje v přítomnosti. Malými krůčky se tak můžeme dostat ke splnění našeho snu.

Dobrodruh Láďa Zibura vyslovil názor, že možná jsme nejmotivovanější společností v historii lidstva, určitě ale ne tou nejšťastnější. Dle zkušeností ze svých pěších túr, v rámci kterých došel pěšky například do Jeruzaléma, radil, že bychom se neměli stydět říct si o laskavost.

Keywords: Praha;TEDx;Venu¨e

Zajímavý pohled na milované a nenáviděné sci-fi filmy poskytla Eliška Vyhnánková. Například ve Star Treku se událo mnoho věcí, které tou dobou nebyly tak běžné – všichni si byli rovni, kapitánkou byla žena a bílý muž políbil černošku. „Hrdina je z lidu, každý z nás,“ řekla o další črtě science fiction.

Specialista na online seznamování Olda Neuberger promluvil o tom, že na internetovém seznamování není po zvážení všech rizik nic špatného nikdo se za to nemusí stydět. Dán Philip Hilm, výzkumník umělé inteligence, uzavřel první blok přednášek. Spíš než na negativní důsledky automatizace pracovních míst bychom dle jeho názoru měli začít uvažovat, jak si můžeme nově získaný volný čas vychutnat.

Druhou část přednášek zahájila Michaela Ahimsa. Mluvila o konceptu udržitelných domů zvaných zemělodě. Jednu takovou s dalšími dobrovolníky staví na Andělu.

Nejemotivnější však bylo následující vystoupení. Svůj silný příběh divákům vyprávěl syrský uprchlík Mohammed Kazkji. Po útrapách se dostal na Maltu, kde dnes žije a pracuje jako elektroinstalatér, i když púvodně chtěl být dětským doktorem. „Don´t say why me, but try me,“ zní jeho životní heslo. Na závěr odlehčil náladu v sále grafik vizuálních efektů Pavel Kacerle. Jednoho dne si řekl, že chce dělat ve filmovém průmyslu, a tak i bez znalosti jazyka odjel do USA. Život mu změnil Ironman. „Kluk z traktoru vyrazil do světa a vyšlo to. Proto nevidím v ničem žádný problém,“ dodal Kacerle na závěr svého vystoupení a celé konference.

Keywords: Praha;TEDx;Venu¨e

Stačí jen trochu snahy a sebazapření

„Letošní Tedx byl nejpestřejší ze všech,“ řekla pro iList Veronika Pešková z organizačního týmu. „Máme radost, že byl celý večer provázán silnou atmosférou a i my se s mladými skvěle bavili,“ doplňuje. „Máme jeden cíl, a to, aby se účastníci vrátili domů s chutí něco ve svém životě změnit. Nebo jen pozměnit,“ doplňuje Pešková.

Rovněž nadšení byli z akce i diváci. Mnoho z nich sleduje online záznamy konferencí a teď měli možnost je zažít. „Nejzajímavější byl pro mě příběh utečence ze Sýrie, to bylo opravdu silné a dojemné. Ale obecně, je až neuvěřitelné, co všechno dokáže člověk s trochou snahy a sebezapření, například stát se bez vysokoškolského titulu 3D grafikem v Hollywoodu,“ vyjádřil se o konferenci jeden z účastníků. Diváci ocenili i doprovodné akce. Mimo sálu mohli na připravenou stěnu sdílet své sny, vytáhnout si věštbu nebo navštívit podnikatelský inkubátor xPort VŠE.

Ostatní fotky si můžete prohlídnout tady.

Foto: Filip Kubus

ČTĚTE TAKÉ:

Mohlo by tě zajímat: