Tradiční hokejová řežba se oblékla do nového hávu, bude útočit na rekord

18. 10. 2023 | | Sport, Studentský život Bitva o Prahu

Co by to bylo za rok bez oblíbeného univerzitního měření sil na ledové ploše… I tentokrát všem studentům zpříjemní podzimní sychravo akce, v jejímž rámci si to největší pražské vysoké školy rozdají v ledním hokeji. Pokud jste tedy tak dávno neučinili, zapište si do kalendářů datum 2. listopadu. Můžete se totiž nejen dobře bavit, ale také pomoci k jednomu historickému zápisu.

Jelikož Hokejový souboj univerzit – Bitva o Prahu, jak se akce oficiálně nazývá, míří letos opravdu vysoko, minimálně co do míry zaplnění tribun. Na kluzišti se opět představí týmy Vysoké školy ekonomické (VŠE), Karlovy Univerzity (UK), Českého vysokého učení technického (ČVUT) i České zemědělské univerzity (ČZU). „Máme podporu všech univerzit,“ lebedil si předseda České asociace univerzitního hokeje Tomáš Hlaváč, „a věříme, že překonáme současný divácký rekord ULLH (Univerzitní ligy ledního hokeje).“

Největší návštěvností se totiž, bohužel pro všechny pražské patrioty, momentálně může pyšnit Brno. Jak letos v říjnu, tak vloni si na derby mezi Masarykovou univerzitou a Vysokým učením technickým našlo cestu 7700 diváků. Do tamní Haly Rondo se totiž více lidí ani fyzicky vejít nemůže.

Kapacita Sportovní haly Fortuna v hlavním městě, která bude listopadové klání univerzit hostit, ale čítá přes třináct tisíc míst. „Věříme, že navážeme na každoroční obrovský zájem a vyprodáme i holešovickou sportovní halu, což by byl obrovský úspěch,“ prohlásil Filip Vojáček, jeden ze zakladatelů Hokejového souboje univerzit v Brně.

I sám Vojáček coby Brňák je totiž v pražské akci zainteresovaný. Událost, dříve známá pod hlavičkou „Hokejová bitva“, totiž v Praze vůbec poprvé proběhne ve spolupráci se svou kolegyní z druhé největší (metro)pole republiky. Ta, jak vidno z ohromujícího počtu diváků, v posledních letech jednoduše táhne.

Koncept pražského střetnutí univerzit se tak přiblíží tomu brněnskému. Namísto původního modelu, kdy všechny zúčastněné školy nejprve hrály semifinále a o zlato bojovali pouze vítězové, jsou pořádány hned dvě „finálová“ utkání a pohár nad hlavu pozvednou dvě univerzity. Jednotlivé zápasy budou trvat 3×20 minut, jak tomu je i v profesionálních a amatérských hokejových soutěžích.

Boj o první zlato nás bude osobně zajímat nejvíce. Od 17:00 se utká mužstvo VŠE a ČZU, přičemž o tři hodiny později dojde ke střetu UK a ČVUT. Zájemci, kteří s těžkým srdcem oželí odpolední výuku a budou chtít výběr Ekonomky podpořit ještě o maličko více, se sejdou již v 15:15 na Letenské pláni a vypraví se na tradiční fanouškovský pochod. Chybět by neměl, kromě hordy natěšených studentů, ani oblíbený maskot Bombočuch. Pro studenty všech škol pak proběhne v obří hale Křižíkova pavilonu B afterparty, na niž je vzhledem k velkému zájmu také záhodno zakoupit vstupenky předem.

Pokud ještě na Hokejový souboj univerzit nemáte lístky, je nejvyšší čas to změnit. Jde o zdaleka nejpopulárnější akci svého druhu v hlavním městě, přičemž vysokoškolský hokej v českých luzích a hájích navíc prožívá boom. „Připadal jsem si jako v extralize,“ napsal například na webu isport.cz jeho dlouholetý redaktor Michal Koštuřík, jenž byl přítomen na výše zmíněném utkání v Brně mezi MUNI a VUT. Důvodů, proč dorazit do Holešovic 2. listopadu, existuje tedy více než dost. Vstupenky na zápas zakoupíte zde, na afterparty je tento odkaz.

Foto: Hokejový souboj univerzit – Bitva o Prahu

Mohlo by tě zajímat: