Trenér hokejistů VŠE: Před fanoušky si netroufneme nic odfláknout

31. 10. 2018 | | Rozhovory, Sport Hokejová Bitva 2017

Hokejový svátek studentů se blíží. Už zítra se v holešovické Tipsport aréně utkají výběry čtyř pražských univerzit. Osmý ročník Hokejové bitvy odstartuje zápas Vysoké školy ekonomické (VŠE) a loňských šampionů z Univerzity Karlovy v 17:45. Za kapitána si včera hokejisté ekonomky zvolili Adama Němce. K přehození pásky došlo i za střídačkou hráčů – na lavici trenérů. O náladě svých svěřenců před turnajem a o taktice s iListem mluvil nový kouč reprezentace VŠE, bývalý obránce týmu, Peter Hupka.

Minulý rok tým ekonomky skončil třetí, po úvodní porážce od Českého vysokého učení technického jste vyhráli nad Českou zemědelskou univerzitu. S čím jdete do Hokejové bitvy letos?

Tak ako každý rok, aj tento chceme urobiť čo najlepší výsledok. Chceli by sme sa dotiahnuť na finále aj kvôli nášmu kotlu, nech môže povzbudzovať dlho do noci.

Loni jsi oblékl kapitánské „céčko“, tento rok jsi se z lavičky hráčů přesunul na trenérskou lavici. Co vedlo k tomuto rozhodnutí?

Kvalita v týme je veľmi vysoká a myslím, že viac ako na ľade tomuto týmu pomôžem na lavičke. Navyše, generačná obmena je dôležitá pre budúce ročníky bitvy a akademičiek (Českých akademických her, pozn.red.).

Není ti přece jen líto, že se do bojů o pohár primátora přímo nezapojíš?

Ani nie, pretože budem na striedačke s tímom prežívať všetky momenty turnaja, zažijem bitvu z trochu iného pohľadu a aspoň sa nemusím ťahať s hokejovou výstrojou po turnaji.

Půjdeš ve stopách předchozích trenérů nebo sis vymyslel vlastní strategii? Probíral jsi to s nimi, dávali ti nějaké rady?

Tréneri minulého ročníka, konkrétne Ondra Veselý a Štepán Váňa, sú so mnou v realizačnom tíme, takže všetky cenné skúsenosti minulých ročníkov budú počas zápasov na lavičke. Strategicky je to jasné, chceme vyhrať a všetko tomu podriadime.

Složit tým bylo těžké, zájemců přišlo hodně

Hrajete hned první zápas, a to s loňským vítězem, Univerzitou Karlovou. Na bitvě jste je ale ještě neporazili. Vymyslel jsi na ně, jako trenér, nějaký recept?

Karlovka je, ako každý rok, favorit na zisk primátorského pohára a ťažký súper. Povedzme, že kvalitné ingrediencie sme si pripravili, a teraz z nich musíme uvariť niečo kvalitné.

Ve finále jste naposledy byli před dvěma lety. Necítíš větší tlak právě proto, že hrajete s tak silným soupeřem hned na úvod?

Hovorí sa, keď chceš byť najlepší, musíš poraziť každého. To platí aj teraz.

Jak jste se na Hokejovou bitvu připravovali?

Ako každý rok sme mali výberový tréning, kde sa ukázali veľmi kvalitní hráči a mali sme veľký problém poskladať len 4 formácie. Na druhej strane, pre trénera je to tá lepšia komplikácia. Navyše máme tradičné posedenie týmu, kde si hráči zvolia kapitána a lepšie sa spoznajú.

Obměnil jsi výrazně tým od loňského ročníku?

Musím povedať, že máme v týme stálice ako Marek Herna, Adam Němec alebo Adam Hyršl, ale nechýba ani množstvo veľmi kvalitných nováčikov. Dokonca máme legionára z Košíc, Samuela Hrivňáka, ktorý si vybral VŠE pre svoje nadväzujúce magisterské štúdium.

Důležitou součástí celé akce jsou fanoušci, a ti z ekonomky jsou vždy slyšet skoro nejvíce. Vnímáte jejich povzbuzování, když jste na ledě?

Pre každého hráča, ktorý si neťukol vo vyššej mužskej lige, je Hokejová bitva najväčším momentom, čo sa týka diváckej podpory. Atmosféra celého turnaja je elektrizujúca a všetkých to povzbudzovanie nakopne k 120% výkonom. Nikto si nedovolí pred takou oponou odfláknuť nejakú hernú činnosť. Preto verím, že aj tento rok nám fanúšikovia pomôžu a budú našou oporou počas celého turnaja.

Bude s vámi na lavičce letos opět rektorka VŠE Hana Machková? Loni vám do kabiny přinesla ukázat zlatou medaili svého otce Vladimíra Kostky, trenéra československých hokejistů, ze šampionátu v roce 1972 v Československu.

Pevne verím, že áno. Je to pre nás vždy česť a veľká podpora ak je s nami na striedačke alebo na tribúne spoločne s vedením školy, ktoré, dúfam, že dorazí vo veľkom počte aj na tohtoročnú bitvu.

Foto: archiv iListu

Mohlo by tě zajímat: