Týdenní přehled akcí: Boj s dezinformacemi a tradiční pubkvíz

14. 2. 2021 | | Studentský život Nina Špitálníková

Začíná první týden školy a s ním přichází i první týdenní přehled akcí tohoto semestru. Akce stále probíhají v online prostředí, díky tomu se ale můžete zúčastnit i takových, které by jinak byly příliš daleko, jako je je třeba kurz dějin umění v Moravské galerii v Brně. Kromě klasických online přednášek tento týden nabídneme i něco pro hráče videoher – trojboj Ultimátní hráč 4FISu, takže si nezapomeňte udělat o víkendu čas.

Pondělí 15. února

Již tradičně si skupina Pomáháme dobrým myšlenkám nachystala přednášku, tentokrát s názvem Nastupuji do nové práce. Náborářka z České spořitelny Monika Dlesková vám prozradí, na co si dát pozor před nástupem do nové práce a jak se začlenit do již zaběhnutého kolektivu. Přednáška začíná v 17:00 a přenos proběhne skrz facebookovou událost.

Úterý 16. února

Brno není úplně za rohem, díky přenesení akcí do online prostoru vám ale můžeme doporučit akce z celé země. Již od podzimu probíhá cyklus přednášek, který sleduje vybrané fenomény uměleckého světa napříč časem i žánry a pokračovat bude až do června. Toto úterý bude od 18:00 věnováno sběratelství umění. Dozvíte se, jak se buduje umělecká sbírka a kdy se zrodil fenomén moderního sběratelství. Na akci je nutné zakoupit vstupenku za 70 Kč zde. Před zahájením přednášky vám na e-mailovou adresu dorazí privátní odkaz na YouTube kanál galerie.

Středa 17. února

Dezinformace zde byly víceméně vždy, o to častěji a rychleji se ale šíří v online světě. V současné době, která sebou přináší mnohé neznámé, je dezinformační scéna v České republice ještě o to silnější. O tom, jak funguje, jaký dopad dezinformace v době pandemie mají a jestli s nimi můžeme bojovat, promluví Veronika Víchová, zástupkyně ředitele Bezpečnostního centra Evropské hodnoty v online přednášce s názvem Dezinformace za časů pandemie a co s nimi ČR (ne)dělá?. Přednáška proběhne zdarma skrz facebookovou událost od 18:00. Pokud vás k tématu cokoliv zajímá, můžete své dotazy již teď pokládat v komentářích na události, zaslat do zpráv Europe Direct Brna či Eurocentra Brno nebo na e-mail eu.brno@kjm.cz.

Pro odlehčení po těžkém tématu dezinformací se můžete odreagovat díky dalšímu Pubkvíz: Karanténa edition od studentského spolku 4FIS. Pubkvíz proběhne přes 4FIS MS Teams na tomto odkazu od 20:00. Nezapomeňte svou účast potvrdit skrz formulář.

Ve středu si také od 20:00 připravila přednášku Mezi dvěma Kimy známá koreanistka Nina Špitálníková. Představí v ní Severní Koreu tak, jak ji poznalo jen pár lidí. Zúčastnila se totiž studijních pobytů na Kim Il-songově univerzitě za vlády obou posledních vládců Kim Čong-ila a Kim Čong-una. Přiblíží, co obnášelo studium v jednom z nejtužších diktátorských režimů na světě a jak vypadá bezprostřední severokorejská realita. Na přednášku je nutné zakoupit vstupenku od 150 Kč přes GoOut.

Čtvrtek 18. února

Dalším velice diskutovaným tématem v této době je vakcína. Politologický klub Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a Medici PRO Očkování si proto připravili debatu Naděje jménem vakcína: Proč jí lidé nevěří?. Hosty budou Ludmila Hamplová ze Zdravotnického deníku a Tomáš Čejka z Medici PRO Očkování. Debata proběhne formou online streamu zde od 18:30.

Pátek 19. února

Pro studenty Fakulty financí a účetnictví jsou na nový semestr opět uspořádány otázky a odpovědi“ s děkanem Mejzlíkem. Setkání bude přenášeno živě přes Youtube od 12:45. Otázky lze již teď pokládat zde a odpovídat vám na ně kromě děkana bude i proděkanka Dana Dvořáková, studentská tajemnice Gabriela Horáková a studentský senátor Lukáš Hulínský.

Studentský spolek 4FIS tento týden opravdu nezahálí a má kromě pubkvízu připravenou i soutěž 4FIS Ultimátní hráč 2021. Ve videoherním trojboji si můžete vyzkoušet, zda ovládnete League of Legends, CS:GO a rychlou jízdu v Rocket League. Pro ultimátního vítěze je nachystaná i lákavá cena v podobě zásoby energie Red Bull na celý následující semestr. Soutěž začíná v pátek a končí v neděli, probíhat bude v online prostředí 4FIS Discord. K účasti je nutná registrace, kompletní pravidla naleznete zde.

Foto: TEDx Talks

Mohlo by tě zajímat: