Učitelé nestojí jen před tabulí

9. 9. 2004 | | Zprávy ze školy

Pro mnoho studentů není VŠE zdaleka jedinou aktivitou. Stíhají ještě mnohem více, ať je to další škola či práce. Jak jsou na tom naši vyučující? Předávají nám pouze šedou neověřenou teorii? Pokud začneme pátrat, můžeme konstatovat, že se najdou tací, kteří mají své poznatky podloženy praxí, ať již z vlastní firmy či z nějaké nadnárodní korporace. Nelze vyjmenovat všechny, ale na některých přednáškách či cvičeních k nám promlouvají opravdová esa.

Pro mnoho studentů není VŠE zdaleka jedinou aktivitou. Stíhají ještě mnohem více, ať je to další škola či práce. Jak jsou na tom naši vyučující? Předávají nám pouze šedou neověřenou teorii?

Pokud začneme pátrat, můžeme konstatovat, že se najdou tací, kteří mají své poznatky podloženy praxí, ať již z vlastní firmy či z nějaké nadnárodní korporace.

Nelze vyjmenovat všechny, ale na některých přednáškách či cvičeních k nám promlouvají opravdová esa. Jedním z nich je prof. Jan Dohnal, který několik let zastával funkci generálního ředitele IBM pro Českou republiku. V současnosti již v IBM nepracuje, ale stále působí v různých světových výborech či komisích, kupříkladu v BIAC (Business and Industry Advisory Committee) při OECD. Jeho kolega z katedry informačních technologií prof. Jiří Voříšek se opakovaně umístil na prvních příčkách anket o osobnost roku české informatiky. V zákulisí vysoké politiky se pohybuje prof. Robert Holman. Působí již několik let jako ekonomický poradce nynějšího prezidenta Václava Klause.

Někteří učitelé kromě úvazku na VŠE vedou úspěšné firmy. Do manažerské elity se dostala ing. Zdenka Vostrovská z katedry hospodářské politiky. V minulosti totiž postoupila do nejužšího finále soutěže Manažer roku jako šéfka velké vzdělávací agentury VOX.

Do vysokých finančních kruhů pronikl například bývalý prorektor prof. Petr Musílek, kterého prezident jmenoval jako člena prezídia Komise pro cenné papíry.

Dalším člověkem v prestižním postavení (tentokrát voleným poslaneckou sněmovnou), je dr. Otakar Schlossberger, finanční arbitr České republiky. V rozhovoru s arbitrem se dočtete o jeho působení na VŠE.

Lidí, kteří působí i za humny akademické obce VŠE, je nepočítaně. O většině z nich se do dozvíte z jejich životopisů třeba na webu. Pokud zkusíte vyhledávání osob v internetovém Obchodním rejstříku, můžete se dozvědět, v jakých firmách a na jakých pozicích váš oblíbený pedagog působí. Zaujme vás třeba ing. Miroslav Ševčík, kterého někteří znají z obrazovky, někteří z posluchárny a jiní ze školních zasedaček. Obchodní rejstřík ho mezi šestnácti položkami zná také jako Lyžaře, s.r.o.

Mohlo by tě zajímat: