Víte, kdopak za vás mluví?

1. 4. 2001 | | Rozhovory

Do Prahy přišel z Mariánských lázní. V roce 1999 ukončil VŠE, hlavní specializace Mezinárodní obchod, vedlejší specializace Evropská ekonomická integrace. Rok pobyl na vojně a do školy se vrátil s hodností desátníka. Rád cestuje, hraje tenis a basket. Můžete si s ním pohovořit anglicky, německy a francouzsky. Jako interní doktorand působí na katedře světové ekonomiky. Ivan Papoušek. Tiskový mluvčí školy.

Do Prahy přišel z Mariánských lázní. V roce 1999 ukončil VŠE, hlavní specializace Mezinárodní obchod, vedlejší specializace Evropská ekonomická integrace. Rok pobyl na vojně a do školy se vrátil s hodností desátníka (velitele družstva). Rád cestuje (nejdál byl v Austrálii), hraje tenis a basket. Můžete si s ním pohovořit anglicky, německy a francouzsky. Jako interní doktorand působí na katedře světové ekonomiky. Ivan Papoušek. Tiskový mluvčí školy.

Jak jsi se dostal k funkci tiskového mluvčího?

Paní rektorka mě oslovila a učinila mi nabídku a vzhledem k tomu, že jsem začínal se svým doktorským studiem na VŠE, připadalo mi to jako dobrá kombinace.

Před tebou byla tiskovou mluvčí školy ing. Sedláčková. Dala Ti nějakou dobré rady do začátku? Absolvoval jsi nějaký trénink pro komunikaci s veřejností?

Paní doc. Sedláčková mi funkci předala se vším všudy, dostal jsem od ní spoustu kontaktů a neocenitelné rady. Žádný trénink jsem neabsolvoval.

Jaké vlastnosti musí mít podle tebe dobrý tiskový mluvčí?

To nejdůležitější je, aby měl přehled o všem, co se děje a pak už stačí jenom umět trošku komunikovat…

Na katedře světové ekonomiky pracuješ jako interní doktorand. Jak spolu ladí studium a práce tiskového mluvčího? Máš vůbec nějaký volný čas?

Myslím, že spolu se to dá zvládat docela dobře; skvělé na tom je, že je to všechno pod jednou střechou. Volný čas – ten taky mám.

Myslíš, že studenti, kteří tě potkávají na chodbách vědí, že pracuješ jako tiskový mluvčí? Děláš něco proto, aby to věděli?

Nevím, podle jména snad, podle vidění asi ne. Sem tam se podepíšu pod nějaký článek – na školním webu nebo ve Zpravodaji – kdo to sleduje tak o mne může vědět.

Co je podle tebe na práci tiskového mluvčího nejzajímavější?

Setkání se zajímavými lidmi.

Tiskovým mluvčím jsi už déle než půl roku. S jakými zajímavými lidmi ses během této doby setkal?

Vlastně všichni lidé, s kterými jsem se potkal, byli zajímaví – prof. R. A. Mundell, Niels Gottlieb, p. Majoroš … ti byli asi nejzajímavější.

A jakou nejzákeřnější otázku jsi dostal?

Takovou jsem snad nikdy nedostal (kromě těch tvých), jednou jsem ale dělal rozhovor pro TV3 a vzpomínám si, že mne trochu zaskočili, protože paní redaktorka odbočila trochu od tématu.

Jaký je podle tebe rozdíl mezi prací tiskového mluvčího školy a soukromého podniku? Co je lepší?

Mezi názvem funkce žádný, co se obsahu práce týče, nemůžu posoudit, ale rozdíly určitě budou. A který z nich je lepší? Netroufám si říci, na obou je něco zajímavého.

Myslíš, že tiskový mluvčí je práce pro tebe? Kdybys odešel ze školy, chtěl bys u tohoto povolání zůstat, třeba u nějaké velké firmy?

Asi ne, chtěl bych se realizovat v oboru, který jsem vystudoval.

Mohlo by tě zajímat: