Vyjeďte v létě s VŠE za sportem

13. 5. 2017 | | Sport, Studentský život CTVS

Centrum tělesné výchovy a sportu (CTVS) na Vysoké škole ekonomické nabízí široké spektrum letních sportovních kurzů. Studenti mohou sjíždět divokou řeku, surfovat na Lipně nebo cvičit tai-či. A pokud to někomu nestačí, může zkusit všesportovní kurz, kde se pořádá deset aktivit najednou.

Letních mimosemestrálních kurzů je na VŠE celá řada. Každý si tak najde, co mu vyhovuje. VŠE nabízí oddechovky i náročnější kurzy, fyzická zdatnost proto není rozhodující. To potvrzuje i Josef Pintíř, odborný asistent CTVS. „Kurzy může absolvovat každý student, který má rád pohyb a je společenský.  Nicméně na některých kurzech si studenti vyzkouší skutečnou fyzickou i psychickou zátěž, kdy si sáhnou až na dno svých sil,“ doplňuje Pintíř.

Pobyty trvají většinou sedm dní a ceny se pohybují od pěti set korun do šesti tisíc, v průměru kolem dvou tisíc. Služby jsou však velmi odlišné. Někde se studenti ubytují v chatkách s ložním prádlem – takové pobyty většinou patří mezi oddechové. Příkladem je týdenní dávka relaxační techniky tai-či přímo u Máchova jezera. „Cvičení probíhá dvakrát denně na dvě hodiny a kromě tai-či si studenti užijí procházek v krásném okolí včetně hradu Bezdězu nebo výletu skrz Máchovo jezero na vodních kolech,“ podotýká Helena Mázlová, která pobyt organizuje. Zájezd stojí 900 korun.

Na Lipně surf, jízda na kole či sjezd Vltavy

Jinde se však dá očekávat přímo nestandartní dobrodružství. Kromě kurzu Babí léto, kdy studenti projedou na kole celé Česko, nabízí ekonomka týden windsurfingu na Lipně. Náklady bez stravy obnášejí kolem 1500 korun. První tři dny účastníci surfují na Lipně. Podle vedoucího kurzu Karle Miklase se ani začátečníci tohoto sportu nemusí bát. „Většinou již po pár cvičeních křižují přes celou přehradu,“ vysvětluje. Další dny se jezdí na horských kolech po lesních stezkách poblíž přehrady a také se sjíždí horní tok Vltavy v přísně chráněné krajině. „Divočina je kolem toku opravdu nedotčená, proto se ani nesmí vystupovat z lodi, kromě výjimečných případů,“ doplňuje Miklas.

Pokud si chtějí zájemci zkusit víc aktivit najednou, nabízí se pro ně Dobronice. Jak podotýká Pintíř, studenti si mohou vyzkoušet celou řadu sportů, ke kterým se v běžném životě nemusejí vůbec dostat. „V programu je zařazen orientační běh, lanové centrum a kousek od střediska se nachází dokonce skalní lezecká oblast. Jezdí se na kánoi, na kajaku i na paddleboardu,“ objasňuje Pintíř. V areálu jsou také víceúčelová hřiště pro míčové hry či softbal. Večer si mohou studenti odpočinout v sauně nebo strávit čas u grilu.

Pohyb až za hranice

V rámci jiných kurzů se například spí pod stanem nebo pod širákem a jídlo si studenti musí nosit v báglu. To se dá zažít v Českém Vrbném na divoké řece. Jsou zde sice spartánské podmínky, ale nechybí kytara u táboráku s panoramatem krajiny kolem Vltavy. V nabídce jsou i kurzy mimo ČR. Studenti mohou absolvovat turistický kurz na Slovensku v Tatrách, kde CTVS pořádá výšlapy na dvoutisícovky. Odjet můžete i do slunné Itálie, opalovat se na pláži nebo se osvěžit v moři. Kurz je zaměřen na různé míčové sporty aerobic, aquaerobic, plavání v bazénu a na mořské kajaky. Informace o všech nabízených kurzech najdete na stránkách CTVS.

Foto: archiv CTVS

Mohlo by tě zajímat: