Vyplivnutí do reality: Plánováč kontejnerových vlaků

16. 2. 2006 | | Kariéra, Rozhovory

Aleš Pilař vystudoval Fakultu podnikohospodářskou, obor Podniková ekonomika a management. Je mu 24 let a bydlí v malém severočeském městě Rumburku. Mezi jeho koníčky patří zejména sport a hudba, ale ani na jedno už nemá tolik času jako dříve.

Aleš Pilař vystudoval Fakultu podnikohospodářskou, obor Podniková ekonomika a management. Je mu 24 let a bydlí v malém severočeském městě Rumburku. Mezi jeho koníčky patří zejména sport a hudba, ale ani na jedno už nemá tolik času jako dříve.

Začal sis hledat práci hned po ukončení školy?

Ještě dřív. Poslední státní zkoušku jsem složil v červnu 2005, ale práci jsem si hledal přibližně od dubna. Ze začátku jsem se spíše poohlížel na internetu po nabídkách zaměstnání, koncem května jsem poslal pár životopisů. Nakonec jsem byl přizván k pěti pracovním pohovorům, uspěl jsem až u toho posledního.

Pracoval jsi už během studia?

Ano, poslední dva roky studia jsem si přivydělával v jednom penzijním fondu. Byla to nenáročná administrativní práce, ale v životopise to přeci jen vypadalo lépe než prázdný řádek. Pokud mohu současným studentům něco doporučit, tak je to zařídit si alespoň nějakou praxi v průběhu studia.

Kde pracuješ teď?

Pracuji ve společnosti Maersk Intermodal Europe. Pracovní pozice, na kterou jsem byl přijat, je jmenuje Intermodal Operations Planner, zjednodušeně řečeno mohu svou práci popsat jako plánování kontejnerových vlaků.

Jak jsi si našel tuhle práci?

Práci jsem si našel přes pracovní agenturu a původně měla trvat jen pár týdnů. Vzhledem k tomu, že mi vyhovovala náplň práce i pracovní ohodnocení, jsem se po měsíci dohodl se zaměstnavatelem a pokračoval dál už jako jeho zaměstnanec.

Bydlíš někde v podnájmu?

Mám s přáteli pronajatý byt a zatím si neplánuji hledat vlastní bydlení.

Nebál ses odchodu ze školy?

Upřímně řečeno, měl jsem obavy, jak se po škole uplatním. A po tom, co jsem neuspěl u prvních pohovorů, se má nejistota stupňovala. Teď, po třech měsících v zaměstnání, jsem v pohodě.

Co ti dala VŠE do života?

Ve škole jsem se naučil spoustu věcí, hlavně znalosti získané z kurzů vedlejší specializace Logistika: Mezinárodní přeprava a zasilatelství mi přišly vhod. Hodně důležitá je taky jazyková výbava, kterou jsem bohužel trošku podcenil a snažím se to napravit teď.

Jsi spokojený s prací, nebo si hledáš něco jiného?

Říká se, že člověk by neměl být nikdy úplně spokojený, ale já zatím jsem. Práce mě opravdu baví a doufám, že mě nadšení jen tak neopustí. Určitě bych chtěl v budoucnu zkusit i něco jiného, ale každopádně chci zůstat v oboru.

Děláš to, o čem jsi vždy snil?

Už jako malý jsem si hrál s vláčky, takže v podstatě ano. Ale teď vážně, moje práce z velké části naplňuje představy, které jsem měl asi rok před koncem studia. Jsem rád, že jsem neztratil naději a po pár neúspěších neslevil ze svých požadavků a nenašel si práci „jen pro peníze“.

U tebe peníze nehrály roli?

Ideální práce člověka baví a současně je dobře placená. Podle mě je ta první část důležitější, ale ani na tu druhou si nemůžu stěžovat. Pokud srovnám finanční ohodnocení svých bývalých spolužáků, tak na tom nejsem hůř než ostatní, a mnohdy i mnohem lépe.

Máš možnost postupu v práci?

V naší společnosti sice možnost postupu je, ale v současnosti mám dost starostí se zvládnutím mé současné práce a na postup zatím vůbec nemyslím.

Mohlo by tě zajímat: