Zbytečné otázky a osočování. I tak probíhaly volby rektora

5. 12. 2017 | | Zprávy ze školy volebni_urna

iList, tehdy ještě Studentský list, sleduje rektorské volby od konce minulého tisíciletí. Většinu hlasování během posledních téměř dvaceti let provázelo spoustu neshod a obstrukcí. Rektorům Durčákové a Hindlsovi se podařilo svou funkci obhájit hned dvakrát. Stejný úspěch si připsala také stávající rektorka Hana Machková. Tu zvolili členové Akademického senátu VŠE v říjnu 16 hlasy.

Jaroslava Durčáková – 8. listopadu 1999

Tento den se pro ekonomku stal historickým – akademický senát do funkce rektora poprvé zvolil ženu. Zasedání ale mělo od hladkého průběhu daleko, komplikovala ho především rozvleklá diskuze. Jednatřicet senátorů nemělo rozhodování jednoduché. Volit muselo mezi sedmi kandidáty – Květoslavem Žákem a Michalem Spiritem z Katedry podnikového a evropského práva, Mikulášem Pichaničem z Katedry podnikového managementu, Jiřím Ivánkem z Katedry informačního a znalostního inženýrství, Štěpánkou Novákovou z Fakulty financí a účetnictví a Jiřím Jindrou, který byl v letech 1990 až 1999 dvakrát děkanem Fakulty mezinárodních vztahů (FMV). Za hlavního favorita všichni považovali právě posledního jmenovaného, profesora Jindru.

Během čtyř a půl hodiny kandidáti na rektora, možná zbytečně, odpovídali na celkem čtrnáct otázek. Většina senátorů byla totiž rozhodnutá už před volbou. Monotónní diskuzi probudila až otázka senátora Miroslava Ševčíka, která podle jeho slov byla na odlehčení atmosféry. Po uchazečích na funkci rektora ale požadoval písemnou odpověď na otázku týkající se makroekonomických ukazatelů České republiky. Svou otázku ale po pauze stáhl. Po další hodině odpovědí se přistoupilo k hlasování. V prvním kole vypadli kandidáti Ivánek, Spirit, Pichanič a překvapivě také Jindra. Druhé kolo bylo konečné pro Novákovou. Ve třetím kole proti sobě stanuli Durčáková a Žák. První jmenovaná nakonec získala 16 hlasů senátorů.

Jaroslava Durčáková – 21. října 2002

Nečekaně dramatický průběh měla i další volba rektora, ze které znovu vyšla vítězně Durčáková. Se svým staronovým protikandidátem, Mikulášem Pichaničem, odpovídala na dotazy senátorů více než dvě hodiny. Debata se dotkla řady témat, vyčerpaných jednadvacet senátorů poté přistoupilo k hlasování. Minimum pro zvolení bylo jedenáct hlasů, většina akademické obce proto předpokládala, že Durčáková vyhraje hladce už v prvním kole.

To se ale nestalo, získala totiž jen deset hlasů, Pichanič zaujal devět senátorů. Druhé kolo dopadlo stejně. Proto byla vyhlášena přestávka. Během ní senátoři diskutovali o patové situaci, která by mohla vrhnout negativní světlo nejen na akademický senát, ale i na celou školu. Ve třetím kole ale Durčáková získala dvanáct hlasů a stala se rektorkou na další období.

Richard Hindls – 8. listopadu 2005

Těsné hlasování zažila i volba před dvanácti lety, i když byl rektor zvolený už ve druhém kole. Na funkci kandidovali děkanka Fakulty financí a účetnictví Bojka Hamerníková, děkan Fakulty informatiky a statistiky Richard Hindls, děkan Národohospodářské fakulty Jiří Schwarz a předseda Akademického senátu VŠE Mikuláš Pichanič. Ten se pokoušel získat funkci rektora už potřetí.

Diskuze před volbou probíhala klidně a otázky nebyly kontroverzní. Krátce poté došlo k očekávané volbě, v prvním kole ale žádný z uchazečů nezískal potřebnou nadpoloviční většinu hlasů. Do druhého kola postoupili kandidáti s největším počtem hlasů – Hindls a Schwarz. Z něj nakonec vyšel vítězně Hindls, důvěru v něj složilo právě jedenáct senátorů. „Mám tuto školu rád a své zvolení proto vidím hlavně jako velký závazek. Bude to znamenat hodně práce,“ řekl tehdy Studentskému listu krátce po svém zvolení Hindls.

Richard Hindls – 12. října 2009

Se Schwarzem se Hindls utkal v klání i v roce 2009. Volba se na rozdíl od minulých voleb obešla bez skandálu a většího zdržení. Hindls obhájil funkci s velkým náskokem. Dostal dvacet ze dvaatřiceti hlasů hned v prvním kole. Před samotnou volbou člen volební komise profesor Petr Marek

zkontroloval, zda nikdo ze senátorů nepřerušil studium nebo pracovní činnost, aby tak předešel možnému zpochybnění mandátu, jak se tomu stalo při minulých volbách.

Hana Machková – 24. února 2014

Akademickému senátu vyšla volba rektora před čtyřmi lety až na třetí pokus a ekonomka tak byla téměř měsíc bez oficiálního vedení. Funkci rektorky během těchto tří týdnů zastávala Hana Machková. První dvě volby vždy skončily patovými situacemi ovlivněnými jediným hlasem. V senátu během jednání docházelo k ostrým výměnám názorů.

Poslední únorový týden se ale rektora podařilo zvolit za tři hodiny ve třetím kole. V souboji se utkali prorektorka pro zahraniční vztahy a PR Hana Machková, proděkan pro pedagogickou činnost na Fakultě informatiky a statistiky Josef Arlt a děkan Fakultu podnikohospodářské Jaromír Veber. Ten vypadl už v prvním kole volby a rozhodovalo se tak mezi Arltem a Machkovou. Ta nakonec svého protikandidáta porazila, získala dvacet hlasů.

Jak probíhala volba rektorky letos v říjmu si můžete přečíst zde. Hana Machková se druhého funkčního období ujme 1. dubna 2018. V čele VŠE pak zůstane až do roku 2022. 

Mohlo by tě zajímat: