Zloděj „navštívil“ Géčko

12. 12. 2005 | | Nezařazené

Dva notebooky byly 17. října ukradeny na koleji Jarov G. Policie po měsíčním vyšetřováním došla k verdiktu, že pachatel je neznámý. Dvě okradené studentky nyní čekají na vyjádření pojišťovny, zda jim škodu nahradí.

Dva notebooky byly 17. října ukradeny na koleji Jarov G. Policie po měsíčním vyšetřováním došla k verdiktu, že pachatel je neznámý. Dvě okradené studentky nyní čekají na vyjádření pojišťovny, zda jim škodu nahradí.

Ke krádeži dvou notebooků došlo během půl hodiny, přibližně mezi osmou a půl devátou, kdy studentky opustily pokoj. „O půl deváté přišly spolubydlící a viděly v pokoji světlo. Myslely si, že jsem tam my, ale zřejmě tam byl zrovna ten zloděj,“ popisuje večerní události studentka Fakulty mezinárodních vztahů, která si nepřeje být jmenována. „Když jsme pak dorazily my, to bylo až kolem půl jedenácté, zjistily jsme, že se nám ztratily oba notebooky i s fakturami a záručními listy,“ líčí. „Ihned jsme zavolaly policii, která ale dorazila až za čtyři hodiny. Řekli nám, že zámek nebyl porušen a že páčidlo schované v krabici od bot, která ležela hned u dveří, nemá s vloupáním nic společného,“ dodává posmutnělá studentka.

Po měsíčním vyšetřování policie případ uzavřela s tím, že se věc odkládá a že není znám pachatel, ani to, jak se do zamčené buňky dostal. Pokoj samotný byl odemčený.

Koleje jsou pojištěné. Při krádeži jsou škody do pěti tisíc nahrazovány v plné výši. Při vyšší částce musí vyplacení pojistného posoudit pojišťovna. „Ve smlouvě je klauzule, podle které musí policie prokázat násilné vniknutí do pokoje a poté může být plná částka vyplacena,“ řekl vedoucí provozního oddělení Správy účelových zařízení Ivan Matějů.

„Protože nám policie násilné vniknutí neuznala, zřejmě nedostaneme víc než těch pět tisíc,“ posteskla si okradená studentka. Dále dodává, že nejde jen o hmotnou ztrátu: „Moje spolubydlící měla na notebooku rozpracovanou diplomovou práci, a to se nahrazuje už hůře.“
U ostatních bloků kolejí jsou podle vyjádření jejich vedoucích krádeže na pokojích spíše výjimka. „Za celých deset let, co jsem vedoucí koleje, k žádnému takovému případu nedošlo,“ tvrdí vedoucí koleje Jarov II Věra Horňáková. „Slyšela jsem sice, že na jiných blocích k drobným krádežím dochází, u nás ale nikoliv,“ doplňuje. Na koleji Blanice na Jižním Městě je situace podobná: „Někdy si studenti stěžují, že se jim z pokoje něco ztratilo, ale ten počet je minimální,“ říká vedoucí koleje Blanice Radmila Kopáčková.

„Aby se zabránilo vstupu neoprávněné osoby na koleje, musí se jednotlivé osoby ve vrátnici kontrolovat. Apelujeme také na studenty, aby si dveře zamykali, ne je jen zabouchávali. Pokud si to ale neuvědomí, jsou veškerá opatření zbytečná,“ vyjádřila se k celému případu vedoucí koleje Jarov G Hana Fucimanová.

Mohlo by tě zajímat: