Změna oborů na páté fakultě se odkládá

3. 12. 2003 | | Zprávy ze školy

Děkan Schwarz ustoupil od okamžité změny oborů pro bakalářský stupeň na Fakultě národohospodářské. Návrhy na novou skladbu výuky předloží nejprve k diskuzi. Reforma páté fakulty se zatím nekoná. „Nebudu trvat na své verzi nových oborů, pokud se ukáží jako nepřijatelné,“ řekl děkan Jiří Schwarz na setkání se studenty, které proběhlo 18. listopadu.

Děkan Schwarz ustoupil od okamžité změny oborů pro bakalářský stupeň na Fakultě národohospodářské. Návrhy na novou skladbu výuky předloží nejprve k diskuzi.

Reforma páté fakulty se zatím nekoná. „Nebudu trvat na své verzi nových oborů, pokud se ukáží jako nepřijatelné,“ řekl děkan Jiří Schwarz na setkání se studenty, které proběhlo 18. listopadu. Nové sylaby s přepracovanou koncepcí výuky chtěl podle svých slov předložit ministerstvu školství ke schválení ještě tento školní rok. „Obory musí ministerstvo akreditovat čtyři měsíce před příjmacími zkouškami, což bychom letos stihli,“ vysvětlil děkan. Jak dodal, kvůli záměru zavést změny už od příštího školního roku se názvy ještě neakreditovaných oborů objevily v informační brožuře pro prváky. Od žádosti o akreditaci svého návrhu v tomto roce ale ustoupil po vlně kritiky, která se, jak řekl, zvedla po zveřejnění nových sylabů. „Návrhy jsem už předal svým kolegům k odborné diskuzi a změny budou pro studenty aktuální až za dva roky,“ řekl děkan Schwarz. Jak podotkl, jeho návrh neměl ambici stát se konečnou verzí.

V listopadu se na serveru volny.cz a na nástěnkách VŠE objevila petice studentů protestující proti faktickému rušení oborů Veřejná správa a regionalistika a Národní hospodářství. „Návrhy studentů se budu zabývat, jen pokud budou konstruktivní,“ uvedl děkan. Zdůraznil také, že se nejedná o rušení oboru, ale jen o jejich změnu a modernizaci. „Při přípravě předmětů mi byla inspirací londýská School of Economics,“ upřesnil. „To nebyl konstruktivní návrh oborů, ale jen seznam předmětů. Celá fakulta postrádá jasnou koncepci,“ komentovala děkanovy představy doc. Kadeřábková.

Dalším tématem diskuze bylo obsazení postů vedoucích kateder hospodářských dějin a hospodářské politiky. Jejich stávajícím šéfům končí jmenovací období v lednu, a proto bylo vypsáno výběrové řízení. „Jedním z hlavních kritérií výběru bude plynná znalost některého ze světových jazyků s výjimkou ruštiny,“ zdůraznil děkan Schwarz a dodal: „Profesor Žák mi řekl, že na vedoucího katedry už nehodlá kandidovat.“ Kdo by se podle něj mohl stát jeho nástupcem ale neřekl. Zdroje blízké katedře hospodářské politiky zmiňují v této souvislosti jméno Stanislava Šarocha.

Personální obměnu podle očekávání dozná i nově vznikající katedra ekonomie. Po profesoru Machovi opouští fakultu docent Pavel Sirůček „Odcházím naprosto dobrovolně, nikdo mě nenutil. Nicméně nesouhlasím s novou koncepcí katedry ekonomie, a proto jsem se nepřihlásil ani do výběrového řízení na její obsazení a podal jsem výpověď,“ odůvodnil svůj odchod Sirůček. V zákulisí se spekuluje o jeho přechodu na katedru mikroekonomie. „Školu bych nerad opouštěl. Přihlásil jsem se do konkurzu vypsaného Fakultou podnikohospodářskou. Vzhledem k tomu, že proběhne až v lednu, nechci se k tomu dále vyjadřovat,“ dodal Sirůček.

Ostře sledována byla v poslední době i katedra hospodářské politiky. „O stěhování KHP jsem se dozvěděl až ze stránek Studentského listu,“ popřel děkan Schwarz, že by o záměrech vedoucího katedry profesora Milana Žáka věděl. „Schwarz to ví, jen mlží. Oficiálně jsem mu to neřekl, ale samozřejmě je informován,“ oponoval děkanovu prohlášení profesor Žák. Slova profesora Žáka potvrzuje i docentka Kadeřábková: „Stěhování katedry se probíralo na kolegiu rektorky, kde děkan samozřejmě byl.“

Podle Žáka jsou v zásadě tři možnosti, co se s KHP může stát. „Buď bude převedena na první fakultu nebo z ní bude samostatný vysokoškolský institut. Třetí variantou je vytvoření vlastní fakulty. Vše záleží na paní rektorce,“uvedl Žák.

Dalším sporem, který prosákl ze zákulisí fakulty, bylo údajné vyhrožování profesora Žáka ing. Zdeně Vostrovské. Objevilo se to také v zápise ze zasedání Akademického senátu páté fakulty. Profesor Žák dal údajně ing. Vostrovské na vybranou. Buď se vzdá senátorského křesla, nebo přijde o pracovní poměr. „Řekl mi: Příští semestr nebudeš učit, postavila ses na stranu nového vedení, takové lidi na katedře nechci,“ potvrdila informaci Vostrovská. „To, co říká ing. Vostrovská, je účelová lež,“ bránil se nařčení Žák. „Do zápisu ze senátu se to dostalo dodatečným zásahem vedení,“ dodal. „K žádným dodatečným úpravám nedošlo. Na téma ing. Vostrovské se senát dostal díky opakovanému dotazu doc. Hadrabové, proč profesor Žák není ve vědecké radě. Děkan poukázal na porušení základních etických norem právě v případu Vostrovská,“ řekl předseda AS FNH Miroslav Ševčík.

Mohlo by tě zajímat: