JEF-CZ aneb Klub mladých Evropanů

24. 11. 1999 | | Rozhovory, Studentský život

Rozhovor s Alenou Skrojkovou, studentkou Evropské integrace na Fakultě mezinárodních vztahů, o více či méně známém spolku, který podporuje členství ČR v EU.

Rozhovor s Alenou Skrojkovou, studentkou Evropské integrace na Fakultě mezinárodních vztahů, o více či méně známém spolku, který podporuje členství ČR v EU.

Co to vlastně je Klub mladých Evropanů?

Je to vlastně česká sekce organizace, která před padesáti lety vznikla ve Francii a jmenuje se JEF. Anglicky se to překládá jako Young European Federalists, ale na naší škole je to Klub mladých Evropanů. Jinak je možné najít sekce ve všech členských i nečlenských západoevropských státech EU, ale také například v Polsku, ve Slovinsku. Celkem má asi 15000 členů.

Kde se Klub nachází?

Působí na VŠE už od počátku devadesátých let. Úzce spolupracuje s Centrem evropských studií na VŠE, které vede paní doc. Cihelková. Centrum Klub všemožně podporuje, ať už finančně nebo spolupořádáním různých akcích, týkajících se evropské problematiky. Na VŠE máme vlastní informační nástěnku, která se nachází ve 2. patře NB. Také už máme kancelář, a to na Senovážném náměstí č. 24. Hlavně nesmím zapomenout na e-mailovou adresu, kde nás může kdokoliv kontaktovat: jefcz@duha.adam.cz.

Jaké jsou vaše aktivity a hlavní činnost?

Scházíme se každou středu večer v šest hodin v Klubu knihovny VŠE. Naše náplň… stručně řečeno organizace různých seminářů doma na které zveme odborníky, kteří se přímo na EU podílejí. Účastníme se seminářů v zahraničí a dále například spolupracujeme na výzkumu evropského podvědomí mezi českým obyvatelstvem. Samotné semináře bývají vždy velmi zajímavé. Já sama jsem už byla ve Vídni, Římě a v Německu. Také přednášíme na středních školách o problematice EU a celkově se snažíme dělat osvětu vůbec. Sami jsme zorganizovali jednu informační kampaň, na jiné jsem se podíleli a další plánujeme na rok 2000. Kampaně jsou poučné i pro nás. Co mě například překvapilo bylo, že lidé, kteří na první pohled můžou vypadat jako že nikdy nečetli noviny, toho kolikrát ví víc o Unii než člověk který si je zrovna nese pod paží.

Jaké je členské osazenstvo?

Jsou to většinou studenti VŠE, ale máme tu i lidi z právnické a filosofické fakulty. Celkem je nás zhruba 50, těch aktivních členů již méně. Asi tak 15. Proto stále potřebujeme nové lidi, protože jak už to tak bývá, někdy se stane, že se nás sejde dost málo na určitou akci. Při větším množství členů je přece jen větší pravděpodobnost, že se akci nakonec podaří zorganizovat.

Nakonec bych chtěla vědět jak se student VŠE může stát členem?

Stačí, když se jakoukoliv středu příjdete osobně podívat do Klubu Knihovny. Vůbec nic s sebou nepotřebujete. Když se poté někdy rozhodnete stát se členem, zaplatíte pouze symbolický členský poplatek. Odměnou vám budou různé výhody jako třeba pozvání na občerstvení na Německých dnech, které nedávno na VŠE proběhly, anebo možnost účasti na zahraničních seminářích.

Mohlo by tě zajímat: