Politika není dost sexy a mladé nebaví, říká zastupitel Ondřej Babka

28. 2. 2017 | | Rozhovory Ondřej_Babka (2)

Ondřej Babka, student čtvrtého ročníku Národohospodářské fakulty, patří k jednomu z mála mladých lidí, kteří se aktivně zajímají o politiku. Ve dvaceti letech se jako nestraník na kandidátce hnutí ANO probojoval do zastupitelstva jihočeského města Husinec. V rozhovoru prozradil, jaké má zkušenosti s politikou, kdo jsou jeho vzory a také, proč mladé lidi politika netáhne.

 

Kdy ses začal zajímat o politické dění?

To asi nedokážu říci přesně na roky, ale určitě to vyplynulo z obecného zájmu o veřejné dění a z toho, že jsem už na základce rád byl u všeho, kde se rozhodovalo. Takže klasická funkce předsedy a mluvčího třídy mě vždycky bavila. Vydrželo mi to od nějaké páté třídy až po celej gympl, kde mi někteří spolužáci říkali „předsedóó“ v narážce na seriál Chalupáři. Jinak si pamatuji, že už od patnácti let jsem se těšil na to, až mi bude osmnáct a budu moci jít k prvním volbám.

Jenže nezůstalo jen u zájmu jít k volbám. Jak jsi vstoupil do politiky?

Logicky to tak vyplynulo. To, že se pokusím vstoupit do komunální politiky jsem věděl už při volbách v roce 2010, kdy mi bylo teprve šestnáct, ale hrozně jsem se o ně zajímal. Shodou okolností jsem v té době s kamarádem točil, jak by se dnes řeklo „content na Youtube“, akorát my ještě tenkrát začínali na Streamu. Využil jsem toho, že jsem měl kameru a uměl jakžtakž točit a stříhat a udělal jsem z průběhu a výsledku voleb sestříhané záběry. V dalších volbách tak pro mě bylo jasný, že se pokusím ve uspět.

A probojoval ses do zastupitelstva. Za koho jsi kandidoval?

Neskromně asi můžu říct, že jsem od začátku byl u zrodu té myšlenky jít do voleb s něčím novým, s mladickým elánem. Podařilo se mi kolem sebe najít lidi, kteří tomu všemu hrozně pomohli a bez nichž bych asi mandát nezískal. Rozhodovali jsme se ale, zda kandidovat za zavedenou stranu, či sami shánět podpisy a zakládat místní hnutí.

Jak to dopadlo?

Shodou okolností jsme se zkontaktovali s tenkrát ještě vznikající buňku hnutí ANO, které šlo v roce 2014 do komunálních voleb jako nováček s víceméně stejným cílem, jako jsme chtěli my v Husinci. Jako nestraníci jsme tedy v patnácti lidech kandidovali na kandidátce hnutí ANO, protože jsme se stejně jako ANO snažili hlavně o změnu.

Co přesně jste chtěli změnit?

Mně konkrétně vadila vnější prezentace města. Chtěli jsme město takzvaně více otevřít. Měl jsem pocit, že město jako Husinec, tedy rodiště Mistra Jana Husa, by mělo být více vidět v celé republice. Celkové pozdvihnutí a naplnění kulturního potenciálu bylo asi to hlavní, nové, s čím jsme do voleb šli.

Do Husince jsme dostali i Divadlo Járy Cimrmana

Daří se tuhle vizi dnes naplňovat?

Myslím si, že vcelku ano. To ale za rok zhodnotí voliči. Já jsem rád, že mi Rada města důvěřuje a pověřila mě vedením kulturní komise.

Na čem v kulturní komisi pracujete?

Na všech kulturních akcích, které v Husinci pořádáme. Podařila se nám rozjet vlastní městská talkshow, kterou si od produkce až po moderování děláme sami, v čemž si myslím, že jsme minimálně v jižních Čechách unikátní. Podařilo se nám do Husince dostat Divadlo Járy Cimrmana a stali jsme tak nejmenší obcí, do které tento soubor zavítal. Podařilo se nám udělat z Husových oslav důstojnou připomínku našeho rodáka. Děláme také sami svůj vlastní hudební multižánrový festival, který je nyní už největším na Prachaticku. A taky u nás koncertuje každý rok Jihočeská filharmonie. Osobně si myslím, že se nám podařilo dosáhnout toho, že se o Husinci mluví jako o městě, ve kterém to žije. A to je krásný.

Kdo je tvým vzorem?

Vzorem obecně je pro mě určitě můj táta, který byl profesionálním fotbalistou a zvládl při tom vystudovat vysokou školu, což v té době nebylo úplně obvyklé. Fotbal sice už nehraju, ale za to jsem rozhodčím. Takže táta jako vzor funguje v tom, že bych chtěl také dosáhnout té „ligové“ mety a zároveň být inženýrem.

A co nějaký vzor na politické scéně?

Tak ten asi konkrétně nemám. Líbí se mi takoví politikové, kteří jsou silnými osobnostmi. A je mi jedno, jestli stojí napravo či nalevo. Havel, Zeman, Klaus – každý z pánů má něco do sebe. Myslím si, že bohužel není v současné době na politické scéně nikdo, koho bychom mohli nazvat čistým vzorem.

Proč myslíš, že to tak je?

Je to asi v návaznosti na omílaný úpadek české politické kultury, která je i podle mého názoru na dně. I to je důvod, proč je dnes nejsilnějším subjektem, potažmo politikem, ANO a Babiš. Bohužel, a v tom jsem se trochu zklamal, ani Andrej Babiš tuto skomírající politickou kulturu nepozvedne, ale pouze ji rozvíří. Což krátkodobě určitě není špatné. Minimálně pro to, abychom si to uvědomili.

Není třeba pořád opakovat, že za všechno může Kalousek

V čem tě zklamal Andrej Babiš?

Neřekl bych, že by mě doteď něčím zklamal, ale některé věci komentuje podle mého názoru dost nešťastně. Po třech letech ve vládě už prostě není třeba pořád opakovat, že za všechno může Kalousek.

V čem jsou naopak Babišovy silné stránky?

Andrej Babiš má velkou výhodu a zároveň velkou nevýhodu. Má skvělý PR tým a skvělé poradce, což zcela jistě k vrcholové politice patří. Zároveň se ale pořád budou objevovat aféry, které bude muset žehlit. Tohle neustálé vysvětlování a obviňování za chvíli začne lidi unavovat, stejně jako před Andrejem Babišem unavovali korupční skandály a lobbisté. Zase se tak zasekneme na mrtvém bodě, místo toho, aby se dělala politika, která nebude lidi otravovat a kterou budou rádi sledovat.

Co říkají lidé v tvém okolí na to, že ses pustil do politiky?

Asi se nesetkávám s žádnými negativními reakcemi. Politika je dnes brána prostě jako „fuj“, a tak mám pocit, že mi mí blízcí naopak fandí, protože si sami myslí, že by to dělat nemohli. Což je ale omyl, o kterém se snažím přesvědčovat, protože být neaktivní, je špatné.

Na věci, co nás nebaví, dnes není místo

Proč myslíš, že se mladí v politice příliš neangažují?

Jednoduše pro ně není dost sexy. V dnešním světě navíc není místa pro to, co nás nebaví. Když nás něco nebaví, tak to neděláme. Paradoxně tomuhle můžou pomoct sociální sítě a negativní reakce na politiky. Tím myslím to, ze čím dál víc lidí na Facebooku reaguje na obrázky a hlášky typu „Za všechno může Kalousek“ a „Sorry jako“. To jsou věci, které baví, a které souvisí s politikou a alespoň nějak budí v mladých zájem. Sice ne ten, jaký bychom asi chtěli, ale je to dobrý start.

Co by podle tebe mohlo přivést mladé do politiky?

To je hrozně těžká otázka, na kterou nemám jednoznačnou odpověď. Souvisí to ale jednoznačně s těmi sociálními sítěmi. Musí to být pro mladé nějak zajímavé.

Kde se vidíš po dostudování školy? Plánuješ vstup do velké politiky?

Hodně jsem přemýšlel, jestli se už letos zajímat o volby do Poslanecké sněmovny, ale zřejmě dám přednost tomu, abych měl větší zkušenosti z komunálu. To znamená, že určitě budu chtít za rok obhájit post zastupitele v Husinci a začnu přemýšlet o krajské úrovni. Na to je ale ještě čas.

Pokud se chcete dozvědět o Ondřejovi více, podívejte se na rozhovor 6Ftalks.

Foto: archiv Ondřeje Babky

Mohlo by tě zajímat: