Ve Slovinsku si můžete smlsnout na bramborovém koláči i lanýžích

8. 6. 2014 | | Cestování

Slovinsko překvapí množstvím turistických atraktivních míst a
možnostmi trávení volného času. Podobně je na tom i nabídka
kulinářských specialit a tradičních pokrmů této malebné země. Do
zdejší kuchyně se promítá jak geografie, tak dějiny, které značně
ovlivňují ráz pokrmů. Ve slovinské kuchyni tedy můžete najít
gastronomické vlivy Balkánu i Rakousko-Uherska.

Slovinsko má svoje vlastní
regionální a místní kuchyně, respektující hranice jednotlivých regionů,
území či měst. Každý ze 24 gastronomických regionů má své speciality,
které jsou pro ně typické. Pokud byste rádi ochutnali chuť tradičního
Slovinska, nejlépe uděláte, pokud zajdete do tradičních hostinců
(slovinskygos­tilny). Na jejich jídelním lístku většinou najdete
pokrmy daného regionu včetně širší nabídky jídel světové kuchyně.

Předkrmy: polévka je grunt!

Dalo by se říci, že Slovinci jsou milovníky polévek,
čemuž odpovídá i jejich pestrá skladba, se kterou se můžete na jejich
jídelníčcích setkat. Ačkoliv je většina jejich polévek spíše hustší
konzistence a vydají tak hravě za hlavní chod, na denních menu se
samozřejmě setkáte i s „tradičními“ vývary. Jako ukázka
originálnosti a pestrosti polévek nám poslouží polévka usukanci
z oblasti Celje, mléčná polévka s knedlíčky a švestkami. V oblasti
Štajerska pak můžete u tamních vinohradů ochutnat dokonce polévku
vinnou.

Je libo klobásku, salámek či
masíčko?

Z masných jídel převládá na slovinském jídelníčku
převážně vepřové, což je úzce spjato s pořádáním
tradičních zabíjaček. Stejně tak jako u nás, tak i ve Slovinsku se
prasátko zužitkuje téměř celé. Své místo zde má ale pevně zakotvené
i kuřecí a drůbeží maso, které je velmi oblíbené a najdete ho
v nabídce takřka každé restaurace. Své zastoupení zde má ale
i skopové, z kterého je také připravovaná řada tradičních pokrmů jako
šara (skopové se zeleninou) nebo tržič bržola(uvařené
skopové, vepřové a zelenina). V nabídce tradičních specialit Slovinska
pak samozřejmě naleznete nepřeberné množství klobás i salámů, které
mají Slovinci v oblibě stejně jako my Češi. V regionu Štajerska pak
k tradičním pokrmům patří martinská husa, flosarski golaž
(guláš) a flosarski zrezek (steak). Údolí řeky Savinje se pak
může pochlubit originálními jídly žlinkrofi (těstovinový
koláč s masem) anebo pečeno štajersko zelje (zapečené zelí
s mletým masem, ovesnou kaší a kysanou smetanou).

V regionu Primorska, jak sám název napovídá, budete
moci ochutnat pestrou nabídku mořských specialit. Vyhlášená je zde tzv.
bakalar – rozmačkaná treska s olivovým olejem a česnekem.
Stejně si zde vyberete i z velkého množství těstovin a pizz, právě zde
je totiž nejvíce patrný vliv Itálie. Regionální specialitou
přímořského území je také pršut, všem známá na slunci a
vzduchem sušená šunka. Obyvatelé si pršut s oblibou namotávají na
tlustší slané tyčinky a konzumují ho na příklad s vynikajícím
červeným vínem. Dalším velkým hříchem každého gurmána by bylo
nevyhledat restauraci, kde vám připraví istrijské lanýže, které
jsou delikatesou pro nejeden mlsný jazýček. Ochutnat je můžete například
zamíchané v těstovinách v okolí městečka Korte.

KROMPIR aneb brambory na všemožné
způsoby

Slovinci jsou milovníky brambor. Dokáži z nich
vykouzlit opravdová překvapení. Jejich bramborové přílohy rozhodně
nevypadají tak „nudně“ jako u nás (nakrájené na kostičky, povařené
a stejně tak i servírované). S oblibou je šťouchají a míchají
s různými druhy zeleniny. Brambory pak používají jako hlavní ingredienci
do velkého množství jejich pokrmů, ať už jsou jimi všemožné varianty
bramborových knedlíků na nespočet regionálních způsobů, štruklji
(tradiční válené a vařené těsto plněné zelím), různé druhy dezertů,
saláty nebo polévky.

Domácí sýry jedině z oblasti
Gorenjska

Jste-li nenapravitelným konzumentem kvalitních sýrů,
určitě zamiřte do regionu Gorenjska, který se nachází na severu země a je
úzce spjat s horskými svahy, kde se pasou stáda krav, koz a ovcí. Za
zmínku pak tedy rozhodně stojí bohinjský ementalec, který se dá
koupit v okolí jezera Bohinj a aromatický
mohant. Dalšími výbornými sýry jsou Bovec cheese,
Tolminc cheese, které se vyrábí právě ve městech Bovec a Tolmin.
Nakonec je potřeba vyzvednout i sýr Nanos, který tradičně vzniká
ve vipavském údolí kolem hory Nanos. Tento sýr se tedy jako jediný
nevyrábí na severu Slovinska v horách, ale kousek od regionu Primorska.

Sladká tečka na závěr

Stejně jako výborné jídlo rádi zakončujeme lahodným
dezertem, i článek o slovinské gastronomii si zaslouží sladkou tečku na
závěr. Mezi tradiční slovinské dezerty se řadí na příklad
potica, která může být vyrobena z více než osmdesáti možných
náplní a připomíná tak trochu náš makový závin (pokud je tedy potica
zrovna naplněna mákem). Další chuťovkou z oblasti sladkých pokrmů je
gibanica, což je v podstatě vícevrstvý koláč s tvarohem,
ořechy, jablky a mákem. Nakonec má i zde své zastoupení
štruklji. Nenechte se zmýlit, že štruklji již byly zmíněny
výše v kombinaci se zelím. Štruklji mohou být totiž plněné i „na
sladko“, proto tyto kapsičky lze řadit i do dezertů. Nakonec by byl
hřích neochutnat tradiční kremšnitu neboli Bled cake,
budete-li se nacházet v rekreační jezerní oblasti Bled. Tento vanilkový
pudinkovo-krémový zákusek se stal i symbolem bledského regionu, proto je
povinností každého návštěvníka tuto dobrůtku ochutnat.

Na závěr snad jen podotknu, že slovinská kuchyně se od
té naší v podstatě o tolik neliší. Ve Slovinsku je skoro stejné
podnebí jako u nás, pěstují se zde podobné plodiny a národy sdílí
stejnou historii a kulturu. I proto bychom neměli mít problém
s přizpůsobením se tamní gastronomii. Při dovolené ve Slovinsku se proto
nebojte trochu experimentovat a jejich tradiční kuchyni rozhodně ochutnejte!
Věřte, že nebudete litovat. Tak tedy: DOBER TEK!

Čtěte také:

Mohlo by vás zajímat: