Blíže ke studentům

1. 3. 2001 | | Nezařazené

Že se lze k bakalářské zkoušce přihlásit pomocí speciálního programu z jakéhokoli počítače připojeného na internet, jsme si pomalu zvykli. Ale přihlásit se k normální zkoušce bez fronty na katedře?

Že se lze k bakalářské zkoušce přihlásit pomocí speciálního programu z jakéhokoli počítače připojeného na internet, jsme si pomalu zvykli. Ale přihlásit se k normální zkoušce bez fronty na katedře? Stáhnout si studijní materiály? Natož zjistit výsledky online? A vše z jedné webové stránky? Tak to je naprostá novinka.

Projekt s názvem eKit byl během uplynulého semestru testován Katedrou informačních technologií (KIT). Aplikace eKit má studentům usnadnit vyřizování běžné studijní agendy a umožnit tak plně se soustředit na samotné studium. Katedra tím veřejně dává najevo, že orientace na studenty není pouhým prázdným a líbivým heslem z jejích webových stránek. „Podstatou projektu je umožnit studentům a pedagogům přistupovat k informacím vztahujícím se ke studiu předmětů KIT odkudkoliv pomocí internetu,“ popisuje eKit oficiální stránka. „Chtěli jsme ukázat, že to, co naše katedra učí, má smysl v praxi, že to lze využívat i ve vlastní činnosti. eKit se nám jednoznačně osvědčuje,“ svěřuje se prof. Voříšek. „Aplikace je stále ve vývoji. Skládá se z jednotlivých modulů, a tak můžeme reagovat na případná přání uživatelů a eKit ještě vylepšit či přizpůsobit,“ dodávají tvůrci aplikace Michal Harša a David Krch. Důkazem, že to myslí naprosto vážně, je právě vyvíjený modul, který má umožnit přihlašování na jednotlivá témata semestrálních prací a jejich elektronické odevzdávání přes web.

V minulém semestru byla aplikace ověřována pouze na IT_210, a protože ohlasy všech zúčastněných byly vesměs velice pozitivní, bude od letního semestru využitelná pro všechny předměty vyučované katedrou KIT. Záleží na učiteli, zda se rozhodne ji využívat či nikoli. Jaké výhody to pro něj má? Učitel přistupuje ke stejným modulům jako student, rozdíl je ve funkcích. Definuje úkoly (otázky ankety, termíny písemek atd.), nahrává jednoduchým způsobem dokumenty či studijní materiály na web. Dále má přístup ke kompletní databázi studentů zapsaných nejen na jeho předměty, ale i na ostatní předměty KIT, může si procházet historií jednotlivých předmětů. Do připravené tabulky zadá výsledek zkoušky nebo písemky a ten je okamžitě zveřejněn na internetu.

Student se na webové stránce eKitu (http://ekit.vse.cz) přihlásí pod svým uživatelským jménem a heslem přiděleným správcem aplikace. Po ověření identity probíhá veškerá práce v zabezpečeném (šifrovaném) módu SSL. Pro uživatele je nejdůležitější odkaz „Úkoly“, pod kterým lze vyplnit anketu, přihlásit se na zkoušku a následně zjistit její výsledky. Přihlašování i případná změna termínu zkoušky jsou velice jednoduché a rychlé. Přihlášením se na jiný termín se automaticky ruší předchozí.

Výborně udělaná grafika stránky, rychlé načtení a bezproblémový provoz. Jediné, co dojem trochu kazí, je dobře ukrytý odkaz na přihlášení ke zkoušce. Možná, že by si tato funkce zasloužila samostatný odkaz přímo z hlavního menu.

Pokud se eKit ověří ve větším měřítku a pokud se prototypu ujme výpočetní středisko, je možné, že aplikaci budou moci používat i jiné katedry.

Mohlo by tě zajímat: