Čekatel

6. 5. 2002 | | Názory

Co se skrývá pod pojmem honička na termíny? Nezasvěcený outsider nepochopí. Studenti však moc dobře znají boj o termíny na zkoušky a při zápisech předmětů na nový semestr i boj o jednotlivé kurzy předmětů. Z termínů na zkoušky se někdy stává i předmět obchodování.

Co se skrývá pod pojmem honička na termíny? Nezasvěcený outsider nepochopí. Studenti však moc dobře znají boj o termíny na zkoušky a při zápisech předmětů na nový semestr i boj o jednotlivé kurzy předmětů. Z termínů na zkoušky se někdy stává i předmět obchodování. Zoufalé pokusy získat termín na zkoušku se pak projevují inzeráty typu: „Koupím termín na bakuli z ….Zn. spěchá.“

Je 12.00. Přiklepnu ENTER a naskočí mi můj rozvrh při prvním zápisu předmětů. Sakra, zase mi to vyhodilo „mikro“. Trochu mě to znervóznilo a znechutilo zároveň, protože už jsem ve čtvrťáku a to samé se mi stalo i minulý semestr. Sedím u počítače a bezhlavě zkouším všechny kurzy z mikra. Už je mi jedno, kdo ho učí a jestli se mi to hodí do rozvrhu. Hlavně, abych nějaký ten kurz ještě ulovila. Marně.

Jsem na tenhle stres kolem termínů už zvyklá. Podobný průběh má zápis skoro všech předmětů, které musí absolvovat povinně každý student na škole. A termíny na bakalářky? S nimi už mám taky několik zkušeností. Jednou jsem se několik týdnů bezvýsledně chodila každý den dívat na internet, jestli už jsou vypsané termíny, protože jsem měla dílčí předměty už rok i déle hotové. Pak je jednoho dne vypsali. Okamžitě byly i obsazené. Odhodlala jsem se tedy zaklepat na dveře sekretářky oné katedry a zeptala se jí, kdy vypíšou další termíny. „Si počkejte, ne? Třeba se někdo odhlásí. A další budou za měsíc,“ zněla odpověď. Skutečně se někdo odhlásil, ale pouze pár dní před samotnou zkouškou, takže na studium už nebyl čas (nejsem z těch, co se učí preventivně „do zásoby“ s tím, že možná někdy vypíšou termín a já budu moci své znalosti u zkoušky uplatnit). Další termíny byly až za dva měsíce a já jsem konečně „bakuli“ složila.

Tuto situaci asi všichni znají. Student se prostě po neúspěšných pokusech získat termín na zkoušku promění ve zvláštní druh: „čekatele“. Od kamarádky studující práva jsem se dověděla, jaké to čekatelé mají na jejich fakultě. Před vypsáním termínů na zkoušky se už od večera minulého dne schází studenti, jež přečkají noc v dece před školou a ti vyvolení z nich se mohou pak zapsat. Takže na tom čekatelé na VŠE nejsou nejhůř! To mě povzbudilo v další honičce na termíny.

Někdy se mi prostě zdá, že námaha vynaložená na přihlášení se ke zkoušce je u nás v některých případech srovnatelná s námahou potřebnou k jejímu samotnému složení. Přeji všem studentům hodně úspěchů do nového semestru a co nejkratší dobu mezi tím, kdy se z čekatelů budou moci změnit opět na studenty.

Mohlo by tě zajímat: