CEMS krok za krokem: Zaplaťte 100 000 a dovolíme Vám hodinovou prezentaci a nakrmení studentů

16. 12. 2003 | | Názory titulní obrázek

Při vytváření třetího článku ”CEMS krok za krokem” byl použit kuchařský přístup pejska s kočičkou. Od každého to nejlepší. Na začátek článku je propašováno pár čerstvých postřehů z druhé části semestru. Odměnou všem, kteří se prokoušou o pár řádků níže, je šokující odhalení, jak funguje místní všemocná studentská organizace.

Při vytváření třetího článku ”CEMS krok za krokem” byl použit kuchařský přístup pejska s kočičkou. Od každého to nejlepší. Protože 15. prosince je uzávěrka přihlášek na konkurz do CEMSu, v rámečku „CEMS v kostce“ je stručně připomenuto, jaké jsou součásti tohoto programu a zda byly popsány v předcházejících dílech. Na začátek článku je propašováno pár čerstvých postřehů z druhé části semestru. Odměnou všem, kteří se prokoušou o pár řádků níže, je šokující odhalení, jak funguje místní všemocná studentská organizace.

CEMS v kostce

Zásadní rozdíl mezi švédskou SSE a VŠE je v počtu vyučovacích hodin. Na SSE připadá na jeden předmět v průměru šedesát hodin. Na VŠE to bývalo 21 hodin (14 týdnů x 1,5 hodiny) a po uvedení Musílkova přípravného týdne pouhých 18 hodin. Rozdělení semestru na dvě poloviny umožňuje lepší koncentraci na zapsané předměty a vede k rozložení zkouškové zátěže. Systém má také svoje mouchy. I přes jakousi centrální koordinaci, se předměty často brutálně kryjí. Po počátečním šoku a ujištění skalních studentů, že se jedná o samozřejmost, se většinou podaří najít ucházející kompromis. Ten je ale bohužel často narušen nesmyslným požadavkem na povinnou docházku. Čím horší předmět, tím přísněji kontrolovaná přítomnost na hodinách. A tak se preference různě přizpůsobují a hromadně se přesunuje uprostřed přednášek sem a tam.

Rozdíl v kvalitě a obtížnosti kurzů není tak propastný jako u nás, ale existuje. Finanční předměty, jimiž je SSE proslavená, nejsou žádnou procházkou růžovým sadem a 30% úspěšnost v kurzu Financial Accounting strčí naše Makro II do kapsy. Na druhou stranu jsou dopředu oficiálně k dispozici varianty z minulých let a test lze po jisté době opakovat, aniž by to vedlo ke ztrátě kreditů. Překvapující je, že rozdíly jsou poměrně znatelné i mezi CEMS kurzy.

SSE staví svoji image vyjímečnosti a exkluzivity na několika prvcích. Kromě toho, že je to jedna z mála soukromých škol v zemi, má vynikající poměr učitelů k počtu studentů a hromadu aktivně bádajícího pedagogického sboru, také dává na odiv světu propracovanou studentskou organizaci. Zatímco v průměru je na švédských školách ve studentských aktivitách zapojeno okolo osmi procent studentů, na SSE je to neuvěřitelných devadesát procent. Číslo stejně neuvěřitelné jako 80% účast v loňských švédských parlamentních volbách. Že je pořád co zlepšovat dokázala švédská vláda zřízením speciálni komise, která měla zjistit, proč občanskou povinnost splnilo tak málo lidí. Pamětníci tvrdí, že celý den lilo jako z konve, ale možná komise přijde na něco sofistikovanějšího.

Puben
Přes týden funguje Puben jako společenská místnost, ale v pátek večer se přeměňuje v pařební doupě se strategickým centrem u barového pultu.

Právě volby jsou základem studentské organizace na SSE. Ve škole funguje osm komisí, jejichž prezidenti jsou spolu se studentským prezidentem, viceprezidentem a pokladníkem voleni každý rok na začátku prosince. Kampaň na ostří nože a žhavá debata hlavních kandidátů před zaplněnou aulou přivedla loni k volbám v průměru každého druhého studenta. Jaká je role školy? Studentům zadarmo poskytuje celé spodní patro hlavní budovy a podílí se na jejich rozpočtu zhruba devíti procenty. Zbytek financí pochází z podnikatelské sféry. Halu na moje florbalové hrátky tak sponzoruje (ostatně jako celou Sports Committe, která se stará o sportovní vyžití studentů) velká poradenská společnost. Nevysychající přísun peněz má Business Committee, která kromě všemožných styků s podniky a vyjednávání stáží má na starosti také dojednávání prezentací společností. Za 30 000 SEK se může na půdě školy představit jakákoliv společnost. Studenti jsou na propagační akce lákáni nabídkou teplého a výživného krmiva podávaného zadarmo. V průměru je sedmdesát prezentací ročně.

V podzemí má svoji kancelář také Social committe snažící se zvednout zájem kravaťáků o kulturu a ulehčující jim studium sháněním finanční podpory a stipendií. Nejdůležitější částí International committee je její podnož Exchange Commitee, která mi přidělila buddieka.

Communication Committee vydává týdenní pamflet s přehledem akcí ve škole, časopis MiniMax a provozuje Radio Kaos. Computer a IT committee se stará o hladký chod počítačových učeben a řeší běžné problémy, např. nefungující Wi-fi síť na pokoji. Výsadní postavení zaujímá Social committe, která spravuje hospodu (Puben) a vlastní klíče k alkoholickému sklípku. S železnou pravidelností pořádá páteční tématické pařby. Vstup za 40 SEK a pivo za 30 švédských fufníků. Kolik z toho odvádí škole? Nic. Překvapující to zjištění pro zemi, kde se daň platí i z důchodu a kde DPH dosahuje 25 %. Ovšem ještě více překvapující je to pro studenty pocházející z VŠE. A protože jsme ve Švédsku, tak nechybí ani studentský ombudsman patřící do Educational Committe. Ta má na starosti kvalitu výuky a hlavně vyučujících. Svůj vliv umocňuje přítomností dvou zástupců v board of directors, nejmocnějším orgánu školy. Recept na fungující studentské aktivity se zdá poměrně jednoduchý: Poskytnout prostor a nemít zbytečně byrokratický systém.

Mohlo by tě zajímat: