Do Lucerny dorazí filmová zima. Soutěžte s námi o vstupenky

4. 2. 2016 | | PR články, Studentský život tatt-av-kvinnen-2

Drsný severský humor, syrová dramata, mrazivé detektivní příběhy a překrásná skandinávská příroda. Tak by se dal shrnout festival severských filmů s příznačným názvem Severská filmová zima (SFZ). Již šestý ročník představí dvacet devět snímků, v Praze se budou od 15. do 21. února promítat v kině Lucerna. S námi můžete vyhrát čtyři vstupenky.

Snímky na programu SFZ patří do národní kinematografie všech severských zemí – Norska, Finska, Dánska, Švédska a Islandu. Na mnohých se podíleli oblíbení severští spisovatelé, například Jo Nesbø nebo Erlend Loe, který festival osobně zahájí v Lucerně filmem Uchvácen ženou. Z dalších filmů založených na knižních předlohách diváci shlédnou například komedie Jackpot, Poslední kšeft nebo Lidé na slunci. Tipem organizátorů je thriller Vymahač, redaktoři iListu pak doporučují drama Povídky ze Stockholmu nebo komedii Uprchlík na malinové loďce.

„Distribuce těchto filmů je v České republice omezena a distributoři si většinou vybírají díla již známých umělců nebo díla natočená podle populárních knih,“ vysvětluje organizátorka SFZ Tereza Lysá. „Celková produkce pěti severských států je více než sto filmů ročně. Českou distribuci tak míjí mnoho zajímavých titulů,“ doplňuje. Více než sto snímků přitom mohli divácí shlédnout od zahájení festivalu v roce 2010.

„Volňásky“ na libovolný film

Organizátoři festivalu si pro čtenáře iListu připravili soutěž o dvakrát dvě vstupenky na snímek dle vlastního výběru. Soutěžní otázka zní:

Ve kterém filmu promítaném na letošní Severské filmové zimě se objevuje v hlavní roli herečka Krista Kosonen?

Odpovědi zasílejte do 12. února na adresu soutez@ilist.cz.

Pokud se ještě v době festivalu nebudete nacházet v Praze, nezoufejte. Festival přichází i do řady dalších českých a moravských měst. Víc informací a kompletní program naleznete na stránkách Severského filmového klubu.

Foto: sfk.cz

ČTĚTE TAKÉ:

Mohlo by tě zajímat: