Editorial: Říjen 2003

8. 10. 2003 | | Názory

Zatímco škola slavila své padesátiny na akcích, které většinou nebyly určeny pro její posluchače, stovky zbloudilých studentů v „přípravném výukovém týdnu“ tápaly školou nic netušíce o tomto výmyslu, kterému zasvěcení říkali „Musílkův týden“. „Reformu“ prožívá v těchto dnech Fakulta národohospodářská. Ve školní síti se zabydlel Aleph. A Studentský list? Přestal brzdit inflaci.

Holky a kluci!

Zatímco škola slavila své padesátiny na akcích, které většinou nebyly určeny pro její posluchače, stovky zbloudilých studentů v „přípravném výukovém týdnu“ tápaly školou nic netušíce o tomto výmyslu, kterému zasvěcení říkali „Musílkův týden“. Možná dobrý nápad, jehož realizace ani tak nepokulhávala, jako se spíš vůbec nekonala. Netápali však jen studenti, ale také jejich vyučující. I z jejich úst občas vypadla nelichotivá poznámka na adresu autorů této reformy, citovat však nebudu. Jediný, kdo z informačního vákua těžil, byl Studentský list, který na svých webových stránkách o aktuálním chaosu podrobně informoval a čtenost Ilistu tak dosáhla rekordních hodnot.

„Reformu“ prožívá v těchto dnech i Fakulta národohospodářská. Nový děkan Schwarz sliboval před prázdninami zklidnění poměrů a zásadně odmítal personální čistky. Místo toho v létě z fakulty nedobrovolně odešla řada pedagogů a další se o své místo bojí. Studenti, kteří při hlasování pro „holmanovce“ v březnu doufali v lepší zítřky, jsou znechuceni. Bývalý režim jim ale při volbách jinou alternativu nedával.

Abych jenom neklel. Ve školní síti se zabydlel Aleph. Není to žádný virus ani mimozemšťan, ale nový knihovní systém pro všechny knihovny CIKS VŠE. Vypisování papírků je minulostí, objednávejte přes internet! Další pozitiva a sociální jistoty s sebou přináší změna provozovatele menzy. Firma Eurest zatím příliš času na zázraky neměla, velké změny se teprve chystají. A do třetice všeho dobrého: bodová hranice pro ubytování na kolej letos poprvé klesla. Třináct a půl bodu sice pořád znamená 135 kilometrů, nicméně se alespoň podařilo zastavit trend posledních let, kvůli kterému by brzy na kolejích bydleli pouze cizinci.

A Studentský list? Přestal brzdit inflaci, teď tlumí deflaci – je dražší. Zároveň ale tlustější, barevnější a veselejší. I tak si ale můžete být jisti, že ho kupujete za cenu nižší, než jsou výrobní náklady. Kupujte ho dál, je tady pro vás.

Milan Duda

šéfredaktor

Mohlo by tě zajímat: