Jak na stáž: přijetím to teprve začíná – část 3

4. 1. 2016 | | Kariéra, Studentský život DSC00670

Po semestru stráveném studijně v Kanadě jsem věděla, že chci ještě jednou vyjet. Rozhodla jsem se pro pracovní stáž. Nejlepší varianta se mi jevila vyzkoušet nabídky od studentské organizace AIESEC. Minule jsem popsala, jak jsem se bojovala s databází stáží, slevovala postupně ze všech svých nároků a rozposlala asi padesát žádostí. Dvě z toho byly úspěšné.

Byla polovina června a já prošla konečně pár pohovory, ze kterých jsem měla dobrý pocit. Jeden byl do společnosti Sykes, kde bych po telefonu poskytovala pomoc zákazníkům firmy Panasonic. Druhá byla do GE Capital. Tu bych analyzovala finanční výkazy. Obojí znělo zajímavě a obojí se nacházelo v krásné Budapešti, v Maďarsku. Za pár dní přišel ze Sykesu email, že mi moc blahopřejí a rádi by mě od začátku července přijali. Ještě mi však zbýval závěrečný pohovor do GE, který se konal o pár dní později.

Během tohoto pohovoru jsem obdržela finanční výkazy jedné smyšlené společnosti a měla jsem za úkol je analyzovat na základě zadaných ukazatelů. Myslela jsem, že na to mě škola připravila dobře, ale opak byl pravdou. Když jsem soubor otevřela, vůbec jsem netušila, na co se dívám, jak mají ukazatele vypadat a co přesně má vstoupit do výpočtu. Všechny položky si byly tak podobné a teorie ze školy mi prostě nestačila. Chyběla praxe, na kterou mě nikdo nepřipravil. Zkrátka nějak jsem se s tím poprala, ale nedoufala jsem, že bych mohla porazit dalších asi dvě stě kandidátů, které jsem v databázi viděla, že se na pozici také přihlásili.

Organizace si dává na čas

Během pohovoru jsem byla upřímná, že už mám jinou pozici, ale že bych raději pracovala pro GE. Následujícího dne se mi ozvali s pozitivní odpovědí. Bylo tedy téměř rozhodnuto, že s partnerem, který chtěl taky vyjet, pojedeme do Maďarska a začal shánět práci už jen v Budapešti. Problém byl spíš ten, že náš tlačil čas. Zbývaly jen dva týdny do začátku stáže a my neměli nic, on ještě ani práci. Rozhodli jsme se tedy takto: já přijala nabídku od GE a partnera navrhla jako náhradu pro Sykes. Po dvou pohovorech ho také přijali.

Následný proces přijetí se nazývá „match“. Spočívá v tom, že jsme odhlášeni z ostatních stáží, na které jsme aplikovali a jsme jednoznačně přiřazeni k vybrané pozici. Match musí v prvé řadě potvrdit firma a poté obě pobočky AIESEC – pražská a tamní. Potvrzením stáže v emailu je tedy hotovo, žádné další dokumenty k mému překvapení nepřišly, ani návrh smlouvy, ani podmínky, nic. Zbývaly tedy necelé dva týdny do začátku naší společné roční stáže v Budapešti a my neměli ani potvrzení, že máme na sto procent nějakou práci. Poté přišel partnerovi potřebný email od AIESECu, který mu sděloval, že je přijat a může si začít shánět jízdenku na cestu, přišel až 30. června, neboli večer před nástupem do práce. Nevím, jestli to bylo spíše k pláči nebo k smíchu.

Foto: archiv autorky

ČTĚTE TAKÉ:

Mohlo by tě zajímat: