Kdyby Arabové složili zbraně, za hodinu by byl mír, kdyby Izrael, nebude Izrael

25. 3. 2016 | | Nezařazené 0

O konfliktech mezi Izraelem a Palestinou bylo napsáno a řečeno už mnohé, a přesto se v této komplikované situaci vyzná jen málokdo. O objasnění situace se pokusila Rada pro mezinárodní vztahy. Zorganizovala debatu s Tamirem Wintersteinem, izraelským developerem žijícím v České republice, a Raedem Shaikhem, palestinským rodákem žijícím v Praze.

Břetislav Tureček, moderátor debaty, položil oběma hostům stejnou otázku: „Co byste řekli představitelům vlád druhého státu?“ Podle Wintersteina je nejdůležitější, aby byl mír. Navrhl by tedy prezidentu Palestiny Abbásovi, aby se zasadil o vznik dvou samostatných států pro dva odlišné národy. Postěžoval si, že Izrael žije podle evropských hodnot, ale kolem sebe má násilné okolí, kde probíhají brutální boje.

Shaik potvrdil, že i Palestinci si přejí mír. Premiérovi Izraele Netanjahuovi by ovšem vzkázal, že míru nelze dosáhnout do té doby, dokud budou palestinská území okupována Izraelem.  Zároveň si posteskl, že je velký problém dostat se za příbuznými žijícími v pásmu Gazy, a také si postěžoval na nelidské životní podmínky, které tam panují.

Izrael x Palestina debata 2

Winterstein upozornil na zásadní chybu, kterou, při snaze tento problém vyřešit, děláme. Díváme se na celou situaci evropskýma očima a soudíme podle našich hodnot. Dále hovořil o tom, že Izrael se bojí opustit západní břeh řeky Jordánu. Podle něj by hrozilo umístění minometů pouhých pět kilometrů od Tel Avivu a dodal: „Kdyby Arabové složili zbraně, za hodinu by byl mír, kdyby Izrael složil zbraně, za hodinu nebude Izrael.“

Shaik si myslí, že Palestině by pomohlo, kdyby Izrael stáhl okupaci. „Vymlouváte se na teroristické útoky, které hrozí, stáhne-li se Izrael z pásma Gazy. Ale to je nesmysl! Gaza byla okupována již v době, kdy teroristické organizace neexistovaly. Tyto organizace vznikly jako reakce na okupaci,“ řekl.

2

Na konci debaty se obě strany shodly, že tento konflikt není tak fatální z hlediska brutality. Trvá ovšem už velmi dlouho a je často využíván různými skupinami lidí – komunisty, arabským světem nebo lobby v USA pro vlastní prospěch. Kdyby celý svět nechal Izrael a Palestinu jednat spolu, bez jakýchkoli vnějších zásahů, mohlo by to přinést výsledek. Bohužel ale stále nevyřešená otázka bezpečnosti tato jednání ztěžuje.

Foto: Archiv Rady pro mezinárodní vztahy

ČTĚTE TAKÉ:

 

Mohlo by tě zajímat: