Krademe my, nebo ti druzí?

12. 12. 2005 | | Názory, Zprávy ze školy

V polovině října byly ukradeny dva notebooky na jednom z pokojů koleje Jarov G. Nikdo nic neviděl, nikdo nic neslyšel, policie případ odložila s výsledkem „pachatel neznámý“. Připadá mi to jako šablona, která se používá vždy, když to jen trochu vypadá, že se případ nevyřeší. Nechci nijak kritizovat práci policie, ale krabice s pánskými botami a páčidlem u dívčího pokoje může ledacos naznačovat.

V polovině října byly ukradeny dva notebooky na jednom z pokojů koleje Jarov G. Nikdo nic neviděl, nikdo nic neslyšel, policie případ odložila s výsledkem „pachatel neznámý“.

Připadá mi to jako šablona, která se používá vždy, když to jen trochu vypadá, že se případ nevyřeší. Nechci nijak kritizovat práci policie, ale krabice s pánskými botami a páčidlem u dívčího pokoje může ledacos naznačovat. A výrok, že tento nález nemá s případem nic společného, je pro mě jako laika trochu nepochopitelný. Zkusila jsem se zamyslet nad případným pachatelem – můžete jít o někoho ze studentů nebo se nějaký náhodný kolemjdoucí prostě rozhodl, že „udělá“ géčko?

Pokud by šlo o náhodného kolemjdoucího, jak mohl vědět, že v pokoji budou hned dva počítače? Zvláště, když géčko není ani celé zasíťované. Náhodný výběr také nepřipadá moc v úvahu, protože proč riskovat vykradení pokoje, ve kterém nemám jistotu úlovku. Další otázkou je to, proč šel krást v půl deváté večer, kdy už je většina studentů na pokojích. A proč nevzal nic jiného než jen ty notebooky a ještě k tomu se všemi příslušnými fakturami a záručními listy?

Na druhé straně student-zloděj se na koleji mezi svými vrstevníky dokonale ztratí. Jeho velkou výhodou je to, že se na koleji vyzná a ví, jak některé věci fungují. Pokud přijde k někomu na pokoj a ten nebude prázdný, tak může vždycky říct, že někoho hledá a že si spletl dveře. Dalším mínusem pro studenta je to, že pokud se bude na koleji pohybovat s notebookem, nebude nikumu nápadný.

Kdybychom byli v nějakém americkém thrilleru, tak by se nabízela ještě třetí možnost, a to zkusit podvést pojišťovnu a vymyslet si sám příběh dokonalé loupeže. Ale to je podle mě natolik pracné a riskantní, že by se toho odvážil jen málokdo z nás.

Takže z mého soukromého průzkumu mi vychází jednoznačný viník, někdo ze studentů. Bohužel. To je ještě minimálně o polovinu horší, než kdyby to byl někdo „z ulice“. Většina studentů jistě ví, jak je někdy těžké si peníze vydělat. A při představě, že by se ty hodiny potu a vyčerpání objevily v rukou někoho jiného, mi není zrovna veselo.

Pokud by to byla pravda a viník by byl opravdu z řad studentů, tak si myslím, že by to mělo velký dopad na vztahy studentů na kolejích. Školní „neosobní“ přístup by se přenesl i na tam. A místo obvyklých kolejních party by se všichni na pokojích strachovali, zda zrovna jejich soused není ten zloděj.

Mohlo by tě zajímat: