Mezi spoustou Asiatů a hromadou bot

27. 10. 2008 | | Nezařazené

Řízením osudu došlo k tomu, že mě VŠE na má stárnoucí studentská kolena vyslala studovat do Milána na Univerzitu Bocconi. Poslyšte několik postřehů z tohoto extravagantního výletu.

Řízením osudu došlo k tomu, že mě VŠE na má stárnoucí studentská kolena vyslala studovat do Milána na Univerzitu Bocconi. Poslyšte několik postřehů z tohoto extravagantního výletu.

Je prvního září a prťata zas capkají prvně do školy, v aktovkách pastelky a cvičební úbor. Já jsem v ten den svou existenci na příští čtyři měsíce smrskla do dvacetikilového kufru, který smýkám letištní halou k odbavení. Za chvíli už mávám Praze a odlétám do neznáma.

Přistáváme po dlouhém kroužení v pořádné bouři. Po ubytování jsem si chvíli myslela, že došlo k omylu, posunu v časoprostoru, zkrátka že jsem nedopatřením skončila v Číně. Ale je to jinak! Bydlím v čínské čtvrti.

O Milánu se říká, že je městem módy – a já dodávám: je to i město bot. V praxi to vypadá tak, že než se vám podaří koupit si pečivo, máte nejmíň deset příležitostí koupit si lodičky. Nejméně polovina párů bot je asijské výroby a ty jsou skoro všechny k mání v naší ulici.

Než začne v polovině září výuka, krátíme si chvíli Italian Crash kurzem. Setkání s italštinou je slovem „crash“ opravdu trefně popsáno. Paní učitelka skoro neumí anglicky, takže nám italštinu vysvětluje v italštině. Z úrovně nula („bloody beginner“) se máme za necelé tři týdny vyšvihnout na úroveň A1, tedy plynně pohovořit o svých zájmech, vést s učitelkou (jakože) telefonický rozhovor, zvládnout dva poslechy a pak v pětihodinovém testu napsat dva dopisy a prokázat jistou dávku gramatické obratnosti v několika časech… Estonci, Američani, Rusky, Češky, oči na to valíme všichni stejně. Kdo si počká na pokračování milánského okénka, dozví se, jestli italština zvítězila nad námi, nebo my nad ní.

A co s načatým večerem v Miláně? Tomu bych věnovala samostatné okénko třeba příště. Snad jen jestli se sem chystáte v nejbližších dnech, sejdeme se v klubu Old Fashion, ok? A hlavně ne, abyste udělali stejnou chybu jako já. Přivezla jsem si s sebou šedý huňatý svetr. Všechno špatně! Měla jsem si přivézt stříbrné tílko s flitry!

Mohlo by tě zajímat: