Některé pozice nabízí banky jen našim členům, říká šéf Prague Banking Clubu

5. 10. 2015 | | Kariéra, Studentský život Jpeg

Pavel Růžek řídí Prague Banking Club, který propojuje studenty s bankami. Prozradil nám, jak vypadá výběrové řízení, co všechno čeká na nové členy a také která banka loví stážisty z řad těchto mladých nadšenců do bankovnictví.

 

Jak bys popsal váš klub svojí babičce?

Popsal bych jí Prague banking club tak, že je to studentská iniciativa pro studenty, kteří chtějí být aktivní v oblasti financí a bankovnictví, chtějí se dozvědět z praxe víc, než jim umožní studium. Proto se přihlásí k nám do projektu, a pokud jsou vybrání, mají možnost toho dosáhnout.

Jak probíhá výběrové řízení?

Výběrové řízení bude probíhat formou formuláře, který bude začátkem října zveřejněn na našich webových stránkách a kde student vyplní informace o sobě, co studuje a tak dále. Vloží životopis a kromě toho ho čekají ještě motivační otázky typu proč se hlásí, co ho v bankovnictví zajímá, abychom věděli, jestli má opravdu zájem.

Kolik máte členů?

V loňském roce jsme členskou základnu rozšířili o padesát členů a letos chceme toto číslo udržet, takže chceme opět přibrat zhruba padesát studentů. Uzávěrka přihlášek je 17. října.

Jaká je šance, že mě vezmete, když si podám přihlášku?

Čísla nechci zveřejňovat, ale i v prvním ročníku, kdy se všechno rozjíždělo a ještě jsme neměli tak dokonalý marketing, byl zájem výrazně větší než naše kapacita. Šance dostat se do klubu je ale reálná.

Co čeká na úspěšné uchazeče o členství?

Po vyhlášení výsledků nové členy čeká teambuildingový víkend na zámku Modletice na konci října. Představíme jim klub a jeho program, budou tam také workshopy. Členové se také mezi sebou poznají, což je podle mě velmi důležité. Víkend budeme schopni členům plně uhradit.

Co všechno si student v rámci klubu vyzkouší? Jde jen o přednášky, nebo i něco navíc?

Program se skládá z interaktivních přednášek přímo v sídlech bank, což je taky velmi zajímavé, protože student se podívá do zasedacích místností nebo trading fór přímo v bance. Na přednáškách je velký prostor pro komunikaci a navíc jsou založené na příkladech z praxe. Měli jsme přednášku od EY na transakční poradenství a celá přednáška byla o konkrétním příkladu prodeje firmy. Dále členům pořádáme workshopy, kde my představíme jednotlivé oblasti bankovnictví, například risk management nebo retail banking. A v praktické části si vyzkouší přímo modelování a další věci. Důležitý je také neformální networking nejen mezi členy, ale i se zástupci firem, kteří přednášky připravují.

Který host nejvíc zaujal tebe a proč?

Mě asi nejvíc zaujal pan Igor Vida, nový ředitel Raiffeisenbank. Je to nejen zajímavá osobnost, ale zvolil také atraktivní téma, roli inovací v bankovnictví a ukazoval to na příkladu toho, jak velmi úspěšně vybudovali Tatrabanku na Slovensku, které předtím šéfoval.

Na kterého hosta se nejvíc těšíš letos?

Jako první se konají dvě otevřené přednášky, aby studenti měli lepší představu, co je v klubu čeká, dále už se konají přednášky jen pro členy. Na obě otevřené přednášky se velmi těším, jedna bude na VŠE s panem Sýkorou, což je partner Wood&Company a druhá přednáška bude s Alešem Poklopem, což je předseda Penzijní společnosti České Spořitelny.

Je klub vhodný i pro prváky?

Členství v klubu bych doporučil spíš třeťákům a starším. Prvák má mnoho nových povinností a ne vždycky si najde čas. Zatímco když je člověk ve třeťáku nebo čtvrťáku, tak už něco o bankovnictví tuší, zároveň má čas chodit na přednášky a snaží se odnést si z členství co nejvíce a zároveň je zajímavý pro banky, aby mu nabídly stáž nebo pracovní pozici přímo u nich. Vytváříme Alumni book, což je přehled životopisů všech našich členů, které dostávají HR oddělení našich partnerů.

Kolik stážistů si u vás ročně partneři vyberou?

My tohle nesledujeme, ale zpětná vazba na Alumni book mezi partnery je velmi pozitivní, sami se nám ozývají, aby byl k dispozici co nejrychleji. Navíc třeba když Citibank obsazovala letní stáž, předala tuto informaci pouze nám a my našim současným a bývalým členům a většinou tímto způsobem pozici zaplní.

Jak podle tebe dopadne soupeření tradičních bank s malými bankami?

Trend je takový, že se malé banky v současnosti zdají být nebezpečným soupeřem pro tradiční banky. Na druhou stranu na našem trhu jsou lidé na našem trhu velice konzervativní, mnoho z nich stále raději svěří své peníze tradiční bance. Velkým bankám stále rostou zisky, takže si svoji pozici udrží.

Mohlo by tě zajímat: