Pracujete při studiu?

10. 7. 2003 | | Kariéra, Názory

Připravují se studenti na svou kariéru již v průběhu studia? Zahálí a užívají si studentského života? Nebo si shánějí jen lukrativní brigády bez ohledu na obor studia? Na to jsme se zeptali na žižkovských chodbách Vysoké školy ekonomické několika kolemjdoucích…

Připravují se studenti na svou kariéru již v průběhu studia? Zahálí nebo si shánějí jen lukrativní brigády bez ohledu na obor studia?

Blanka, FFÚ

Zatím práci nehledám, ale mám brigádu spíše jen kvůli penězům. Příští semestr plánuju, že bych se začala ohlížet po něčem na stálo. Asi po velkých společnostech. Zatím to vypadá, že bych mohla končit v zimě, ale záleží to na práci, kterou bych našla a na diplomce.

Petr, FPH

Práci mám. Je to poloviční úvazek ve společnosti Siemens. Říká se tomu tzv. „internship.“ Dělám na personálním oddělení. Není to zrovna to, co bych chtěl dělat, ale naštěstí pracuju na projektech, které úzce souvisí s mou vedlejší specializací, což jsou informační systémy. Jestli mi po ukončení studia nabídnou dobrou práci, tak tam zůstanu. Před tím jsem pracoval i v jiných firmách, ale tato byla prozatím nejlepší. Jednak lidi ale i firemní kultura jsou docela na úrovni.

Jinak moji kamarádi z VŠE také pracují převážně na „part time.“ Například jeden kamarád už asi dva roky pracuje na ministerstvu financí. Dělá tam návrhy důchodové reformy. Studoval i v CEMS. Vždy když přijede zpátky, tak pracuje na ministerstvu. Teď je na stáži v Národní bance v Rakousku.

Další kamarád je společníkem v jednom internetovém obchodě. Pracuje od rána do večera. Jiný kamarád dělá v Českém telecomu operátora na „helpdesku.“ Další kamarád je v poradenské firmě, také „internship.“ Jeden kamarád programuje v Delphi. No a jedna kamarádka teď dodělává školu a získala „trainingship.“

Dnes už většinou všechny větší firmy nabízejí „internshipy,“ což znamená, že tam člověk je tak dva, tři dny v týdnu. Ale je to velice flexibilní.

Kateřina, FNH

Momentálně nepracuji. Hodlám končit příští semestr. Chtěla bych působit v oblasti státní správy nebo na krajském úřadě, protože to je můj obor. O prázdninách jsem byla na stáži na krajském úřadě, takže doufám, že třeba tam bych se mohla uchytit. Jinak se zachovám podle momentální situace.

Eva, FMV

Práci mám na částečný úvazek, ale po škole bych tam nechtěla zůstat. Předpokládám tedy, že budu hledat něco příští semestr, protože už budu psát jenom diplomku. Nejdříve zkusím kontaktovat firmy přímo, protože se mi zdá, že je to výhodnější. Kdyby se mi to nedařilo, tak teprve pak bych využila služeb personální agentury.

Mirek, FPH

Práci nechávám až na dobu, kdy udělám státnice, takže teď to vůbec neřeším. Ještě ani nevím, jestli zůstanu tady v Praze nebo jestli půjdu zpátky tam, odkud pocházím. Přes personální agentury asi práci hledat nebudu, protože tomu moc nevěřím.

Pavel, FPH

Rozhodně si chci práci najít už během školy. Teď externě spolupracuji na částečný úvazek a možná bych tam potom mohl zůstat i na plný úvazek. Jedná se o PR oblast.

Mohlo by tě zajímat: