Prázdniny vám pomohou s cizími jazyky

26. 5. 2004 | | Studentský život

Chcete si o prázdninách procvičit cizí jazyk? Nestihli jste uzávěrky programů požadující přihlášky do konce zimy? Nezoufejte, ještě není pozdě! Možností, jak si zlepšit znalosti cizího jazyka, existuje celá řada. Zde je několik z nich.

Chcete si o prázdninách procvičit cizí jazyk? Nestihli jste uzávěrky programů požadující přihlášky do konce zimy? Nezoufejte, ještě není pozdě! Možností, jak si zlepšit znalosti cizího jazyka, existuje celá řada. Zde je několik z nich.

Vstupem do Evropské unie se nám od května nabízí možnost práce ve Velké Británii. Řada organizací vám za úplatu práci zprostředkuje či pomůže při jejím hledání. Na požadovaný poplatek si svou prací ve Velké Británii vyděláte. Programy jsou určené pro mladé lidi ve věku 18 až 27 let, kteří budou ochotni pracovat minimálně dva měsíce. Přihlášku musíte podat nejméně osm týdnů před plánovaným odjezdem, takže je již nejvyšší čas. Pokud se bojíte vyrazit do neznáma sami, agentury vám zajistí práci společně s kamarádem.

Společný jazyk dobrovolníků

Jinou možností je organizace Inex-SDA (Sdružení dobrovolných aktivit), která zajišťuje účast na letních pracovních táborech po celém světě. Na internetu či v její pražské pobočce si vyberete zemi, kterou chcete navštívit, a práci, která vás láká. Zaplatíte poplatek 2200 korun a vyjedete za dobrovolnou prací. Ubytování a stravu máte zdarma, cestu si hradíte sami. Setkáte se zde se skupinou dobrovolníků z různých koutů světa. Tábory obvykle trvají dvanáct až dvacet dní a zaměřují se na vzájemné poznávání účastníků, jejich národních kultur a tradic. Na pracovní kemp se můžete přihlásit kdykoli, dokonce i v průběhu prázdnin. A nechce-li se vám za hranice, můžete se stát vedoucím některého mezinárodního dobrovolnického projektu u nás.

Na léto do Rakouska

Cestu k získání cenných, nejen jazykových, zkušeností poskytují také letní univerzity. Wirtschaftsraum Österreich–Tschechische Republik (Hospodářský prostor Rakousko–Česká republika) je název letní univerzity pro studenty podnikové ekonomiky a práv. Pořádá ji Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity spolu s univerzitou v Linci. Výuka se koná v Českých Budějovicích v termínu od 5. do 18. září. K účasti je nutná alespoň středně pokročilá znalost němčiny. Čeští studenti mají k dispozici patnáct stipendií. Chcete-li jedno získat, musíte podat žádost o jeho přidělení do 31. května.

Od roku 1945 se v rakouské vesničce Alpbach nedaleko Innsbrucku koná každoročně Evropské fórum, které se zabývá aktuálními tématy soudobé společnosti. To letošní zní Grenzen und Grenzüberschreitungen (Hranice a jejich překračování). Z programu kongresu je zřejmé, že náplní bude diskuze o Evropské unii a jejím rozšiřování. Paralelně s Evropským fórem, tedy ve dnech od 19. srpna do 4. září, probíhá v Alpbachu také letní univerzita o evropské integraci. Se znalostí němčiny či angličtiny a zájmem o daná témata se můžete do 17. května ucházet o získání stipendia na některou z těchto akcí.

Benelux anebo Rusko?

Studenti z řad vyšších ročníků, se znalostmi v oblasti práva, politických nebo sociálních věd, se mohou zúčastnit letní školy, která se věnuje problematice lidských práv. Celých 14 dní počínaje 23. srpnem se můžete účastnit přednášek o systému evropského práva a právní ochraně. První týden výuky se koná v kolébce mezinárodního práva, v Haagu, následující týden se studenti přesunou do belgického města Leuven. Součástí školy je i atraktivní exkurze do sídla Mezinárodního soudu v Haagu a Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Počet stipendijních míst je omezen. Přihlášky se přijímají do 15.května.

Poslední nabídka je určena zájemcům o studium ruského jazyka. Po celé léto probíhají přímo v ruském městečku Karelia kursy ruštiny na všech úrovních. Od úplných začátečníků až po úzce specializované kursy pro ekonomy, právníky či lékaře. Forma výuky bude individuální či v malých skupinkách. Záleží, stejně jako doba trvání kursu, na vašich finančních možnostech. Avšak studentům ze zemí střední a východní Evropy poskytují výrazné slevy. To znamená, že například za dvouměsíční výukový program zaplatí český student jen devět místo standardních 12 tisíc korun.

Některé agentury zprostředkující práci ve Velké Británii

Mohlo by tě zajímat: