Sorry opět žije

28. 1. 2003 | | Nezařazené

Linuxový server Sorry (http://sorry.vse.cz) je velice oblíbený mezi studenty VŠE, kteří si chtějí vyzkoušet práci pod systémy typu UNIX či kteří z různých důvodů potřebují konto na unixovém stroji. Tento pátek zhavroval jeho hardware. Protože i po provizorní opravě docházelo k dalším výpadkům, rozhodli se správci provést již delší dobu plánovaný upgrade. Při něm bylo vyměněno nejen „železo“, ale zejména nainstalován nový software.

Linuxový server Sorry (http://sorry.vse.cz) je velice oblíbený mezi studenty VŠE, kteří si chtějí vyzkoušet práci pod systémy typu UNIX či kteří z různých důvodů potřebují konto na unixovém stroji. Tento pátek zhavaroval jeho hardware. Protože i po provizorní opravě docházelo k dalším výpadkům, rozhodli se správci provést již delší dobu plánovaný upgrade. Při něm bylo vyměněno nejen „železo“, ale zejména nainstalován nový software.

Po vzoru loňských zvýšených bezpečnostních opatření na serverech Eso (http://eso.vse.cz/) a Kumbál (http://kumbal.vse.cz) jsou od nynějška i na Sorry zakázány některé potenciálně nebezpečné služby. Pro terminálový přístup tak lze do budoucna použít jen SSH verze 2, klasickým nešifrovaným Telnetem, u kterého putují uživatelská hesla sítí v nešifrované podobě, se již nepřipojíte. Jako klienta doporučuji program Putty (http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/). Stejně tak pro přenos souborů bylo otevřené FTP nahrazeno bezpečným SFTP nebo SCP přístupem. Pro tento účel je nejlepším řešením nainstalování mezi uživateli čím dál oblíbenějšího programu WinSCP (http://winscp.vse.cz/) od Martina Přikryla.

Pro výběr pošty lze použít IMAPS a POP3S – šifrované verze běžných protokolů IMAP a POP3. Pro šifrování komunikace je (stejně jako u SFTP) použita standardní vrstva SSL. Oblíbený poštovní program pine je nyní k dispozici v nové verzi 4.44.

Při programování shellovských skriptů je nutné dát si pozor na skutečnost, že z PATH cesty byl odstraněn ./ aktuální adresář. Dosud byl součástí cesty, což může způsobit problémy u některých stávajících skriptů. Ačkoliv je to pravděpodobně další krok k bezpečnosti práce v systému (neuvádění aktuálního adresáře se doporučuje, aby se předešlo případnému nechtěnému spouštění podstrčených skriptů), myslím si, že u běžných uživatelů by stačilo uvádět jej na konci cesty. U roota je však nezahrnutí aktuálního adresáře do cesty snad samozřejmostí.

Interpret skriptovacího jazyka PHP byl povýšen do verze 4.1.2. Na tuto změnu se čekalo dlouho, vždyť na Sorry jelo dosud PHP 3. Může to však způsobit problémy s některými staršími skripty napsanými pro třetí řadu. V takovém případě budou nutné úpravy částí kódu. Nicméně nová verze PHP přináší velice užitečné novinky, namátkou zmiňme třeba přímou podporu sessions či obecně vyšší rychlost provádění skriptů.

I databázový server MySQL se dočkal vylepšení – tentokrát do verze 4. Podle prvních reakcí uživatelů se ke své databázi z PHP skriptů údajně nepřihlásíte zadáním jména serveru jako „“ nebo „localhost“, musíte zadat plné „sorry.vse.cz“. To bych však osobně přičítal dočasně špatně nastaveným právům v MySQL. Pokud je to však záměr administrátorů, pak je nutné, aby si uživatelé tuto položku změnili ve svých skriptech.

Stručný soupis všech důležitých změn je v těchto dnech umístěn na hlavní stránce Sorry (http://sorry.vse.cz). Dotazy, připomínky či návrhy na další vylepšení mohou uživatelé posílat rootovi serveru Pavlu Dušánkovi na adresu xdusp04@sorry.vse.cz.

Díky MiKovi za upozornění na změny na Sorry a za mnohé podněty v tomto článku uvedené.

Mohlo by tě zajímat: