Studentská konta – výhodná, ale ne zadarmo

21. 3. 2005 | | Studentský život

Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. To platí i pro lov bankovních klientů. Ve snaze získat si věrnost budoucích movitých zákazníků nabízejí banky studentům různé výhody a slevy. Pod zářivým nátěrem free, cool a in produktů se ale někdy skrývají účetní položky, které vám každý rok ukousnou nezanedbatelnou část konta.

Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. To platí i pro lov bankovních klientů. Ve snaze získat si věrnost budoucích movitých zákazníků nabízejí banky studentům různé výhody a slevy. Pod zářivým nátěrem free, cool a in produktů se ale někdy skrývají účetní položky, které vám každý rok ukousnou nezanedbatelnou část konta. Studentský list strávil několik bezesných nocí nad nabídkami hlavních bank.

Česká spořitelna

Česká spořitelna nabízí balíček Student+. Jeho základem je běžný sporožirový účet. Tento balíček bude dobrou volbou pro věčné studenty – je možné ho používat až do věku třiceti let.

Do týdne po založení účtu dostanete platební kartu Visa Electron, platnou tři roky. Pro bezhotovostní operace je na kartě velkorysý limit 30 tisíc na pět dní, pro hotovostní 15 tisíc na den. Tyto limity lze ale měnit.

Za každých 20 korun zaplacených kartou dostanete jeden bod do „Bonus programu“. Pokud tedy kartou zaplatíte knihy za 20 tisíc korun a při jejich čtení si následně zkazíte oči, dostanete stokorunovou slevu na kontaktní čočky. Nikoliv bezvýznamné jsou ale slevy v knihkupectví Kanzelsberger, Palace Cinemas a dalších firmách. S Českou spořitelnou ušetříte i na cestách – výběry z bankomatů skupiny Erste Bank v okolních zemích jsou levnější.

U ČS dostanete ročně prémii 200 korun jako příspěvek na ISIC kartu. Když dosáhnete věkového limitu, banka vám s předstihem nabídne přechod na jiný typ konta. Některé věci v ČS nebudete moci vyřídit kdekoliv u přepážky, ale pouze pokud si sjednáte schůzku s osobním bankéřem. Výhodou České spořitelny je nejširší síť bankomatů v Česku a neméně kvalitní síť poboček.

A jak je to s bezpečností internetového bankovnictví? „Standardní zabezpečení přímého bankovnictví a vůbec systémů České spořitelny je vysoce kvalitní a skládá se z řady parametrů, které do sebe vzájemně zapadají a doplňují se,“ říká tisková mluvčí banky Klára Gajdušková. Faktem ovšem je, že zatímco například GE Money Bank vyžaduje instalaci certifikátů, ČS postačí jen heslo a protokol https. Volba vyššího zabezpečení je na vás.

Komerční banka

Komerční banka nabízí studentům konto Gaudeamus2. I tady je horní věková hranice 30 let. Zřízení, vedení i zrušení účtu je zdarma. Za dvacetikorunu měsíčně dostanete od KB „nadstandardní balíček“ V ceně jsou dva výběry z bankomatu měsíčně, služba mojebanka (základní internetové bankovnictví je zdarma) a k platební kartě navíc cestovní pojištění.

S kontem u KB dostanete slevy u firem Student Agency, Smart Wings, Tutor a Adventura. K tomu ještě slevovou kartu EURO>26 na rok zdarma. Roční bonus 333 korun vám banka připíše, jen pokud měsíčně alespoň jednou zaplatíte kartou v obchodě. Na platební kartě je nastaven poměrně nízký týdenní limit, lze jej ale bezplatně zvýšit.

Z hlediska poplatků KB rozhodně nepatří k nejlevnějším. V ceníku nás upoutala jedna zajímavost – za zřízení inkasa neplatíte nic (což je také částka, kterou uvádějí všechny internetové servery). Za jeho „povolení“ si ale banka naúčtuje 60 korun. Tisková mluvčí banky Marie Petrovová nám rozdíl mezi těmito dvěma operacemi nevysvětlila. Studentům, kteří se nejsou jistí, kolik za co vlastně zaplatí, mohou volat bezplatnou informační linku banky.

GE Money Bank

Balíček Genius Student se skládá vás měsíčně případě přijde na 19 korun. V ceně jsou ovšem dva výběry z bankomatu a další volitelné služby.

Drobnou nevýhodou konta Genius Student je horní věková hranice 24 let. GE ovšem bude stačit předložit potvrzení o studiu pouze jednou během trvání účtu. Dalším drobným nedostatkem jsou úroky, které se pohybují pouhou desetinu nad bodem mrazu. Ovšem jak je všeobecně známo, částky úroků jsou zanedbatelné u všech běžných účtů .

GE vám neposkytne kontokorent, pokud nemáte vlastní příjmy. Balíček Genius Student neobsahuje žádné výhody a slevy, pouze pokud bance přivedete dalšího klienta, připíše vám prémii. Zajímavostí u této banky je zákaznická podpora formou internetového chatu.

eBanka

Nabídka eBanky se řadí k těm méně výhodným. Studentský programu je určen pro studenty do 26 a za jeho vedení se měsíčně platí 19 korun. Kromě ISIC karty a slevy na telefon u T-Mobile nenabízí žádné další výhody navíc.

Zřízení účtu je zdarma, vložit ale musíte minimálně 1000 korun. K účtu dostanete platební kartu Maestro nebo VISA Electron – od druhého roku za ni ale zaplatíte 240 korun ročně. Za příchozí i odchozí transakce si eBanka účtuje nižší částky než konkurence, pokud je ale pohyb na vašem účtě minimální, cenu za vedení karty to nevyváží. Operace vyřizované u přepážky jsou u eBanky ještě dražším luxusem, než u ostatních bank. Pokud při studiu podnikáte, eBanka vám poskytne slevu na vedení podnikatelského účtu.

ČSOB

ČSOB nabízí Studentské konto. Horní věková hranice je 30 let (do 21 let je možné mít téměř identické Junior konto).

ČSOB k účtu kromě ISIC karty neposkytuje žádné zvláštní výhody, studenti ale mají výhodnější podmínky u některých dalších služeb banky, například termínovaného vkladu, služeb Českomoravské stavební spořitelny a ČSOB Pojišťovny. Za přivedení dalšího klienta dostanete odměnu.
Poštovní spořitelna Junior účet

Do 26 let věku můžete mít zvýhodněný účet u poštovní spořitelny. Výhodou je nízký poplatek za výběr hotovosti na přepážce. Nevýhodou naopak to, že platební kartu dostanete až po měsíci. Kontokorent Poštovní spořitelna neposkytuje.

Waldviertel Sparkasse

Waldviertel Sparkasse je malá rakouská regionální banka. Na našem území působí pouze v jižních Čechách a  v Praze. Ke kontu sice nedostanete mnoho výhod navíc, WSPK ale vyhrává na celé čáře, pokud jde o výši poplatků za platební transakce. Za „vlastní bankomat“ se navíc považuje i bankomat ČSOB, takže ke svým penězům se bez velkých nákladů dostanete.

Určit, která nabídka je výhodnější, není jednoduché. Pokud dejme tomu dostáváte měsíčně výplatu z brigády, kapesné od rodičů, platíte inkasem kolejné, dvakrát do měsíce si vyberete z bankomatu a jednou zadáte příkaz k úhradě přes internetové bankovnictví, zaplatíte ročně bankám následující částky – nejvíce u eBanky, 566 korun (bez poplatku za vedení karty); KB a GE přibližně 400; ČSOB, Poštovní spořitelna a ČS si naúčtují shodně necelých 380 korun a nejlevnější je s 240 korunami Waldviertel Sparkasse.

Mohlo by tě zajímat: