Takový byl TEDxYouth 2019: Pro sebe | pro nás

31. 10. 2019 | | Studentský život 20191012_181604

V sobotu 12. října proběhl v kině Dlabačov již sedmý ročník TEDxYouth Prague s podtitulem Pro sebe | pro nás. Na akci vystoupilo celkem osm řečníků, kteří návštěvníkům představili sebe, své projekty a zodpověděli otázku, zda je jejich projekt pro nás či pouze pro sebe. O přestávce pak na jevišti probíhaly rozhovory s vybranými řečníky.

Večerní program začala Tereza Barotníčková, zakladatelka a prezidentka Internetového Institutu, která diváky poučila, jak neztratit cílevědomost, když neznáte svůj cíl. Následoval Jindřich Buk, který mluvil o své letošní cestě z Prahy na Nordkapp, mys ležící v Norsku. Tuto cestu podnikl pro mnohé netradičním způsobem – v elektromobilu. Podle něj by měl každý cestovatel zvážit, zda se mu jeho ekologická stopa z letu „vyplatí“.

O kulturní vsuvku a odlehčení se postaral slampoetrista Emphatic. Vít Šimral, politik, politolog, sociolog, ekonom a v současné době také radní v hlavního města Prahy, promluvil o své angažovanosti v politice. Nastínil také problém stárnutí zastupitelů, jejichž průměrný věk je 41 let. „Čím více bude každý jednotlivec participovat na veřejné sféře, tím více bude svět vypadat tak, jak jej lidé chtějí,“ vyjádřil se  současné situaci.

Před přestávkou vystoupily před publikem také Andrea Jakešová a Veronika Pourová, nutriční terapeutky a zakladatelky blogu o výživě Ne hladu. Jak vznikají mýty jako například, že je káva s mlékem nezdravá? Podle Andrey a Veroniky je důvodem především to, že je profese nutričních terapeutů volná živnost. Svůj přednes však uzavřely sdělením, že nemá cenu se trápit zpětně, jde předci jen o jídlo. Následovala přestávka, kdy na jevišti probíhaly rozhovory s některými řečníky. Většina návštěvníků však zamířila k občerstvení a doprovodnému programu do předsálí kina.

Věčný student Kryštof Jarmar nebo projekt Respekt je sexy

Druhou polovinu večera zahájil Dušan Matuška, podnikatel, který v roce 2012 začal společně s kamarády cvičit na zrezivělých hrazdách na dětském hřišti a nyní jejich firma staví posilovací hřiště komunitám a školám po celé Evropě. Podle něj nemusí být každá firma start-upem.

Příznivého prostředí pořadatelé využili i pro promítání a návštěvníci tak mohli shlédnout talk Hanse a Ola Roslinga z roku 2014. Po tomto vystoupení byla vyhlášena soutěž o tři knihy Faktomluva od Hanse Roslinga.

Jméno Johany Nejedlové není pravidelným čtenářům iListu neznámé. Na TEDx Youth 2019 představila organizaci Konsent a jejich kampaň Respekt je sexy. Závěrečným řečníkem letošního ročníku se stal Jiří Kryštof Jarmar, věčný student, který se rád zapojuje do všeho, co jej někam posune. Podle něj je v pořádku, že nikdo nic neví. Každý den pak máme možnost zdokonalovat sami sebe.

Celým večerem diváky provázeli Matyáš a Týna, dva středoškoláci, pro které byla tato akce jednou z prvních v jejich kariéře moderátorů. Se všemi řečníky si pak návštěvníci mohli promluvit osobně během after party v átriu kina Dlabačov.

Foto: autorka

Mohlo by tě zajímat: