Technici na VŠE slyší víc přednášek než studenti

25. 3. 2017 | | Zprávy ze školy Technik Martin Michl

Bez prezentací si dnes málokdo z nás dokáže přednášky představit. Bez mikrofonu by to ve velkých aulách taky nešlo. Obrazy, zvuky, světla: technici na Vysoké škole ekonomické (VŠE) zkrátka zajišťují, aby škola fungovala, jak má. Například ve Vencovského aule se střídají každý den dva. Dalších pět se stará o techniku v jiných aulách včetně té na Jižním Městě a v menších učebnách. Co práce technika na VŠE obnáší? Zeptali jsme se přímo jednoho z nich.

Do školy přichází Martin Michl už v sedm ráno. Zapne přístroje a připraví plátno. Než se vše nastartuje, je půl osmé a první hodina začíná. „Když začne přednášející mluvit a vše funguje, jak má, většinou máme vyhráno,“ říká Michl, jeden ze sedmi techniků audiovizuálního oddělení na VŠE. Ranní kávu a klid ve zvukařské kabině v horní části Vencovského auly, kde Michl pracuje, ale často přerušují nové a nepředvídatelné problémy. Objeví se tak jeden dva problémy denně. „Máme ale na starosti i menší místnosti ve škole, odkud nás často volají učitelé bojující s technikou,“ upřesňuje Michl. Nejčastěji vznikají problémy s projektorem nebo počítači.

Michl pracuje ve škole rok a půl a na práci ho baví zejména fakt, že nikdy není stereotypní. Taky si chválí práci v mladém prostředí. „Ve škole jsem předtím nikdy nepracoval a takhle jsem rovnou na vysoké,“ dodává s úsměvem. Nejtěžší úkol technika podle něj představuje technické zajištění promocí, kdy má zvuk být synchronizovaný s děním v sále. „Když děkan stoupne na schod, musíme přesně pustit konkrétní zvuk,“ vysvětluje.

Psaní testů nenatáčíme

V aule se ale dějí i jiné technicky náročné akce. Na některých se přepínají obrazy mezi třemi projekčními plátny, někdy se vystoupení natáčí na kamery nebo se obraz online přenáší jinam. „Psaní testů ale nenatáčíme,“ odpovídá Michl na otázku, která zajímá snad každého studenta. „Vidíme, co se v aule děje, ale jestli někdo opisuje, nás zrovna nezajímá. To se radši díváme na hezké holky,“ dodává se smíchem.

Práce techniků je opravdu pestrá. Ve Vencovského aule se konají kromě promocí i koncerty, soutěže jako VŠE hledá talent nebo přednášky významných osobností. Technik tak vlastně slyší víc přednášek než studenti. „My však víc než slova vnímáme ruch a zvuky,“ upřesňuje Michl. „Nejvíc práce máme vždy o přestávce, kdy se věci připravují, a potom na začátku hodiny,“ vysvětluje. I potom však mohou nastat problémy a často se jich sejde více najednou: praskne žárovka, nefunguje projekce, spadne internet… Technika je zkrátka nevyzpytatelná.

Foto: autorka článku

Mohlo by tě zajímat: